ΕΛΛΑΔΑ

Η Λευκάδα «ξύπνησε» το ρήγμα του Ιονίου - Τι λένε οι σεισμολόγοι

της Μαρίας Μπακοπούλου - Δημοσίευση 17 Νοεμβρίου 2015, 14:31 / Ανανεώθηκε 17 Νοεμβρίου 2015, 21:46
Η Λευκάδα «ξύπνησε» το ρήγμα του Ιονίου - Τι λένε οι σεισμολόγοι
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ένα ρήγμα που παράγει σχεδόν κάθε χρόνο σεισμούς στην περιοχή αποδίδουν οι σεισμολόγοι τον σημερινό μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε 23 χιλιόμετρα δυτικά της θαλάσσιας περιοχής της Λευκάδας, εφιστώντας, ωστόσο την προσοχή στην πολιτεία και τον κόσμο για τις επόμενες ώρες, οι οποίες, αναμένεται να παράξουν πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Σε ένα ρήγμα που παράγει σχεδόν κάθε χρόνο σεισμούς στην περιοχή αποδίδουν οι σεισμολόγοι τον σημερινό μεγάλο σεισμό που σημειώθηκε 23 χιλιόμετρα δυτικά της θαλάσσιας περιοχής της Λευκάδας, εφιστώντας, ωστόσο την προσοχή στην πολιτεία και τον κόσμο για τις επόμενες ώρες, οι οποίες, αναμένεται να παράξουν πλούσια μετασεισμική δραστηριότητα. 

Ήδη στο νησί, οι επιπτώσεις του σεισμού είναι τραγικές, καθώς έχουν ήδη καταγραφεί οι θάνατοι δύο γυναικών στα χωριά Πόντι και Αθάνι, ενώ τέσσερα άτομα ακόμα, ανάμεσά τους και παιδιά νοσηλεύονται στο νοσοκομείο του νησιού.

Καταρχάς οι σεισμολόγοι παρουσιάζονται καθησυχαστικοί για την σεισμική δραστηριότητα που θα σημειωθεί τις επόμενες 48 ώρες, υπογραμμίζοντας ότι είναι γενικά σπάνιο να ακολουθήσει μετασεισμός μεγαλύτερης κλίμακας από τον πρώτο σεισμό, ωστόσο συστήνουν επαγρύπνηση και προσοχή στον κόσμο. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή σεισμολογίας του ΑΠΘ Κωνσταντίνο Μακρόπουλο «είναι συνηθισμένη η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή και οι κάτοικοι έχουν μάθει να ζουν με αυτό. Ο σεισμός σημειώθηκε στην Ζώνη 3, η οποία είναι από τις πιο επικίνδυνες».

Ο κ. Μακρόπουλος προσθέτει οτι η συγκεκριμένη περιοχή δίνει σχεδόν κάθε χρόνο 1 σεισμό 6 Ρίχτερ, που προκύπτει από την σύγκρουση της Αφρικανικής και της Ευρασιατικής πλάκας. 

Σε ερώτηση του Newpost αν πρόκειται για τον τελικό σεισμό στην περιοχή, ο καθηγητής απάντησε: «Αυτό κανείς δεν μπορεί να το πει με βεβαιότητα, έστω και αν η εμπειρία μας έχει δείξει ότι είναι σπάνιο μετά από έναν μεγάλο σεισμό να έρθει κάποιος μεγαλύτερος. Εμείς οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί. Σε κανέναν μεγάλο σεισμό δεν υπήρχε κάτι που να μας προειδοποιήσει. Ούτε στον σεισμό του 1999, αλλά ούτε και το 1981, που ήταν από τους πιο καταστροφικούς σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα». 

Επαγρύπνηση και προσοχή συστήνει και από την δική του πλευρά στο Newpost o σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας, ο οποίος επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για μια περιοχή που παράγει πολλούς σεισμούς, με αποκορύφωμα τους δύο σεισμούς 6 Ρίχτερ στην Κεφαλονιά, με επίκεντρο το Ληξούρι, στις αρχές του 2014.

Όπως τόνισε ο κ. Χουλιάρας: 

Πρόκειται ακριβώς για το ίδιο ρήγμα που παρήγαγε τους δύο σεισμούς στην Κεφαλονιά αλλά και τον καταστροφικό σεισμό στην Λευκάδα πριν από 12 χρόνια. Είναι περιοχή υψηλής σεισμικής δραστηριότητας, την οποία παρακολουθούμε συνεχώς. Θα πρέπει τις επόμενες 24-48 ώρες να βρισκόμαστε σε επιφυλακή, καθώς οι μετασεισμοί μπορεί να είναι και αυτοί επικίνδυνοι.

Για μια ακόμα φορά ο σεισμολόγος επεσήμανε την ανάγκη για εποπτεία των αρχών στα παλιά κτίρια, η κατάρρευση των οποίων μπορεί να αποβεί μοιραία: «Αυτό που λέμε κάθε φορά και πρέπει να το βάλει στο πρόγραμμα η Πολιτεία είναι να ελέγξει τα παλιά σπίτια και κτίρια, που δεν έχουν κατασκευαστεί σύμφωνα με τον αντισεισμικό νόμο. Αυτά είναι που προκαλούν κάθε φορά τις ζημιές και ο πανικός του κόσμου». 

Πάνω από εκατό μετασεισμοί, με μεγέθη της τάξης των τεσσάρων βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αναμένονται στη Λευκάδα μέσα στον επόμενο μήνα, είπε ο καθηγητής σεισμολογίας στο ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος. 

Αναφερόμενος στο μεγάλο σεισμό που έπληξε την περιοχή, ο καθηγητής επισήμανε και αυτός ότι το επίκεντρό του εντοπίστηκε σε ένα πολύ γνωστό ρήγμα, το ρήγμα «Λευκάδας - Κεφαλλονιάς», στο θαλάσσιο χώρο έξω περίπου από το Δράγανο και το Αθάνι βόρεια από το Πόρτο Κατσίκι, ενώ το πιο μεγάλο χωριό στην περιοχή είναι ο Άγιος Πέτρος.

Υπογράμμισε ακόμα ότι τα ρήγματα στην περιοχή αυτή είναι οριζόντιας μετατόπισης, δηλαδή η Λευκάδα «κινείται» νότιο - νοτιοδυτικά και το Ιόνιο βόρειο - βορειοανατολικά και για το λόγο αυτό δεν «κουνάνε» το θαλάσσιο πυθμένα και δεν έχουμε τσουνάμι, αλλά έντονες κατολισθήσεις συνήθως στην περιοχή της δυτικής Λευκάδας.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να πούμε ότι ο ισχυρός σεισμός που σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην Λευκάδα, ήταν ο κύριος σεισμός» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών Ευθύμιος Σώκος.

Σε δηλώσεις του ο κ. Σώκος εξήγησε ότι «θα χρειαστούν να περάσουν αρκετές ώρες, ακόμα και ημέρες, για να είμαστε σίγουροι πως η σημερινή δόνηση ήταν η κύρια δόνηση»

Από την πλευρά του, ο σεισμολόγος Άκης Τσελέντης ανέβασε στο λογαριασμό του στο Facebook ένα post για το ρήγμα της Λευκάδας, το οποίο, όπως έγραψε, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.