ΕΛΛΑΔΑ

Το Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης ανοίγει στο κοινό

Δημοσίευση 17 Νοεμβρίου 2015, 22:01 / Ανανεώθηκε 17 Νοεμβρίου 2015, 22:14
Το Μεγάλο Θέατρο της Νικόπολης ανοίγει στο κοινό
Facebook Twitter Whatsapp

Μετά από χρόνια εργασιών ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του έργου «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης» στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Μετά από χρόνια εργασιών ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του έργου «Προστασία, συντήρηση και αποκατάσταση Μεγάλου Θεάτρου Νικόπολης» στις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Η Νικόπολη, η μεγαλύτερη σωζόμενη αρχαία πόλη της Ελλάδας, ένα μνημείο του τέλους της ελληνιστικής εποχής που σηματοδοτεί τη μετάβαση στα ρωμαϊκά χρόνια, αποδίδεται σταδιακά στο κοινό. Μετά από χρόνια εργασιών το Μεγάλο Θέατρο της πόλης, ένα από τα μεγαλύτερα στον ελλαδικό χώρο, χωρητικότητας 5.000 θεατών περίπου, θα είναι από τις αρχές του ’16 επισκέψιμο στο μεγαλύτερο μέρος.

Στόχος των πρόσφατων εργασιών ήταν η καταρχήν η διασφάλιση του μνημείου και των κινητών ευρημάτων του (στερεώσεις, αποκαταστάσεις τοιχοποιιών, συντηρήσεις επιχρισμάτων και κινητών ευρημάτων), η διερεύνηση των διαφόρων οικοδομικών φάσεων του (αποχωματώσεις, αναδείξεις περιγραμμάτων και ανασκαφές), αλλά και η προστασία και ανάδειξή του (περίφραξη, κατασκευή περιμετρικής διαδρομής επισκεπτών και εξέδρας θέασης, τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης μεταξύ των οποίων και σε γραφή Braille για άτομα με προβλήματα όρασης).

Το Μεγάλο Θέατρο αποτελεί μέρος του πολεοδομικού συγκροτήματος που δημιουργήθηκε από τον Καίσαρα Οκταβιανό Αύγουστο μετά από τη νίκη του στο Άκτιο επί του Μάρκου Αντώνιου και της Κλεοπάτρας. Ο ρωμαίος αυτοκράτορας προίκισε την πόλη με αμυντικούς πύργους, βουλευτήριο, αμφιθέατρο, λουτρά, στάδιο, θέατρο, ωδείο, νυμφαίο για τη συγκέντρωση νερού, νομισματοκοπείο και ένα σπουδαίο υδραγωγείο μήκους 50 χιλιομέτρων. Στόχος του ήταν να καταστήσει τη καινούρια πόλη σημαντικό διοικητικό και οικονομικό κέντρο, με υψηλή συγκέντρωση πληθυσμού και αίγλη ανάλογη με των μεγαλύτερων αστικών κέντρων της κλασικής εποχής. Μάλιστα, ως επιστέγασμα αυτών θέσπισε τα Άκτια, αθλητικούς αγώνες και γιορτές στα πρότυπα των Ολυμπιακών.

Η Νικόπολη «ανταποκρίθηκε» στην αποστολή της –οι διάδοχοι του Οκταβιανού φρόντισαν την πόλη και την προίκισαν με τη σειρά τους και με άλλα μνημεία. Η επίζηλη θέση της στον λαιμό του Αμβρακικού Κόλπου την κατέστησε στόχο κατακτητών –κανείς δεν έμεινε ασυγκίνητος από τις χάρες της.

Οι ανασκαφές στην Νικόπολη άρχισαν το 1916, μερικά χρόνια μετά από την απελευθέρωση της Ηπείρου και συνεχίζονται έκτοτε. Στόχος η Νικόπολη να γίνει η μεγαλύτερη επισκέψιμη αρχαία πόλη στην Ελλάδα.

Η ολοκλήρωση της πρώτης φάσης των εργασιών στο Μεγάλο Θέατρο της πόλης στις 31 Δεκεμβρίου του 2015 θα σημάνει το σταδιακό άνοιγμα του χώρου στους επισκέπτες –ειδικά το Ρωμαϊκό Ωδείο θα μπορεί πλέον να διατίθεται για πολιτιστικές εκδηλώσεις.  Πρόθεση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού είναι να ενταχθεί το έργο και στην επόμενη φάση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr