ΕΛΛΑΔΑ

Προβοκάτσια των TIMES για τις ελληνίδες φοιτήτριες πόρνες - Τι λέει ο Λάζος

της Γεωργίας Σάκκουλα - Δημοσίευση 27 Νοεμβρίου 2015, 20:30 / Ανανεώθηκε 27 Νοεμβρίου 2015, 20:35
Προβοκάτσια των TIMES για τις ελληνίδες φοιτήτριες πόρνες - Τι λέει ο Λάζος
Facebook Twitter Whatsapp

«Προϊόν παρεξήγησης» χαρακτηρίζει ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου τον τίτλο της βρετανικής εφημερίδας «London Times», σε δημοσίευμα το οποίο περιλαμβάνει δηλώσεις του, με τίτλο «οι ελληνίδες φοιτήτριες πουλάνε σεξ για φαγητό».

«Προϊόν παρεξήγησης» χαρακτηρίζει ο καθηγητής κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου τον τίτλο «οι ελληνίδες φοιτήτριες πουλάνε σεξ για φαγητό» σε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «London Times»,  το οποίο φιλοξενεί δηλώσεις του.

Μιλώντας στο Newpost, ουσιαστικά διαψεύδει τη θέση που πρεβεύει το δημοσίευμα, επικαλούμενο στοιχεία της έρευνάς του και δηλώσεις του ίδιου, και το οποίο έχει αναπαραχθεί από αρκετά διεθνή και εγχώρια μέσα ενημέρωσης.

«Δεν έχω κανένα απολύτως στοιχείο για τέτοιο αντίτιμο σε σχέση με αυτόν τον πληθυσμό», τονίζει σε ερώτηση για το εάν ισχύει ότι οι ελληνίδες φοιτήτριες που εκδίδονται παρέχουν υπηρεσίες για χρήματα που επαρκούν για ένα σάντουιτς και προσθέτει ότι «είναι τόσο αμελητέος ο αριθμός αυτός που δεν αξίζει να αναφερθεί κανείς παραπάνω».

Ωστοσο, αναφέρει, «υπάρχουν γυναίκες που εκδίδονται έναντι τέτοιου αντιτίμου».

Σύμφωνα με την έρευνα που διεξήγαγε ο καθηγητής του Παντείου, με τη βοήθεια κάποιων συνεργατών και όχι με την υποστήριξη του πανεπιστημιακού ιδρύματος, στο οποίο διδάσκει, ο συνολικός αριθμός των εκδιδόμενων γυναικών στη χώρα μας εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 18.400.

Βέβαια, επισημαίνει, «αυτός ο αριθμός δεν είναι σταθερός» καθώς όπως εξηγεί υπάρχουν διαστήματα με διακυμάνσεις, όπως «για παράδειγμα το καλοκαίρι υπάρχει αύξηση στα νησιά».

Η έρευνα ξεκίνησε στα τέλη του 2011 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο αλλά δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα ως σύνολο. «Αν έβαζα σήμερα ένα τίτλο αυτός θα ήταν «Η πορνεία της εξαθλίωσης την περίοδο της οικονομικής κρίσης 2010-2015»», λέει ακόμα.

Αντικείμενο αυτής ήταν ουσιαστικά να ανιχνεύσει το αν η κρίση επηρεάζει ή όχι την πορνεία. 

«Η ιδέα ότι κάποιος εκπορνεύεται μόνο γιατί έχει οικονομική ανάγκη είναι λάθος», καθώς όπως σημειώνει «υπάρχουν και προϋποθέσεις που είναι πολιτισμικές αλλά και γνώσεις του χώρου». «Δεν είναι έτσι απλό», συμπληρώνει.

Όσο για το αν αυξήθηκε ο αριθμός των γυναικών στην Ελλάδα που οδηγήθηκαν στην πορνεία την περίοδο της κρίσης απαντά ότι «υπήρξε μια αύξηση», που όπως διαπίστωσε από την έρευνα «είναι της τάξης του 10-15%»

Όπως αναφέρει, όμως, δεν πρόκειται για τόσο σημαντικό ποσοστό δεδομένου ότι και στο παρελθόν (1990-1996-2000-2002) υπήρξαν άλλες συγκυρίες με μεγαλύτερες διακυμάνσεις. Συγκεκριμένα αναφέρεται στον τρόπο που άλλαξε ποιοτικά ο τρόπος οργάνωσης της πορνείας και τις συνέπειες που είχαν στην εγχώρια πορνεία οι ανατροπές σε χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ.