ΕΛΛΑΔΑ

Διάλογο για το clawback ζητούν οι φαρμακευτικές εταιρείες

Δημοσίευση 8 Δεκεμβρίου 2015, 19:12 / Ανανεώθηκε 8 Δεκεμβρίου 2015, 19:12
Διάλογο για το clawback ζητούν οι φαρμακευτικές εταιρείες
Facebook Twitter Whatsapp

Διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητούν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του clawback για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και ζητούν να μείνει σταθερή για την επόμενη τριετία στα 750 εκατ. ευρώ. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Διάλογο με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας ζητούν οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, σχετικά με την εφαρμογή του μέτρου του clawback (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής χρημάτων λόγω υπέρβασης της δαπάνης) για την ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη και ζητούν να μείνει σταθερή για την επόμενη τριετία στα 750 εκατ. ευρώ. 

Οι εκπρόσωποι των φαρμακευτικών επιχειρήσεων, μελών του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου χαρακτήρισαν την προτεινόμενη διάταξη «προβληματική», έκαναν λόγο για «παγκόσμια αρνητική πρωτοτυπία» και για «εισαγωγή αντι-κινήτρων» που θα «αυξήσει ανεξέλεγκτα τη συνολική δαπάνη».

Όπως είπαν δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί σε ποια βάση θα υπολογίζεται το clawback, επί των παραγγελιών ή επί των πληρωμών, κάτι που αναμένεται με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στον Δεκέμβριο. 

Το θέμα δεν αφορά μόνο αμερικανικές φαρμακοβιομηχανίες, όπως είπε ο πρόεδρος του Ελληνοααμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Ανασταστόπουλος, αλλά όλη την φαρμακοβιομηχανία.

Ο κλάδος ζητά ακόμα να παραμείνουν σταθερά τα δίκτυα διανομής των φαρμάκων αυτών, είτε μέσω των νοσοκομειακών φαρμακείων, είτε μέσω των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, έτσι ώστε, όπως είπαν, να είναι δυνατή η πρόσβαση των ασθενών στην κατάλληλη θεραπεία. Πρότειναν επίσης, να συμφωνηθεί με τους δανειστές ένα δεσμευτικό πρόγραμμα ανάπτυξης μηχανισμών εξορθολογισμού της νοσοκομειακής δαπάνης, περιλαμβανομένης της φαρμακευτικής δαπάνης για νοσηλευόμενους ασθενείς και ασθενείς ημερήσιας νοσηλείας.