ΕΛΛΑΔΑ

Με «λουκέτο» κινδυνεύουν τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά

Δημοσίευση 9 Δεκεμβρίου 2015, 09:45 / Ανανεώθηκε 9 Δεκεμβρίου 2015, 09:49
Με «λουκέτο» κινδυνεύουν τα ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά
Facebook Twitter Whatsapp

Με «λουκέτο» εντός του 2016 κινδυνεύουν τα ΤΕΙ, λόγω των άδειων ταμείων και των ελλείψεων καθηγητών, με τους προέδρους των ιδρυμάτων να τονίζουν πως πρέπει να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση.

Με «λουκέτο» εντός του 2016 κινδυνεύουν τα ΤΕΙ, λόγω των άδειων ταμείων και των ελλείψεων καθηγητών, με τους προέδρους των ιδρυμάτων να τονίζουν πως πρέπει να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση.

Λίγες ημέρες πριν αρχίσει ο εθνικός διάλογος για την Παιδεία και με την κυβέρνηση να υποστηρίζει ότι σχεδιάζει αναβάθμιση των ΤΕΙ παρά το «ψαλίδι» κατά 20% στον προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο», οι πρόεδροι αναφέρουν ότι δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν ούτε τη ΔΕΗ.

Οι φοιτητές από τη άλλη ετοιμάζουν κινητοποιήσεις καταγγέλλοντας ότι υπάρχει ελλιπής εξοπλισμός, λίστες αναμονής για τη παρακολούθηση των εργαστηρίων και αλλαγές στα προγράμματα σπουδών εξαιτίας της απουσίας διδακτικού προσωπικού. 

«Οι λειτουργικές μας δαπάνες φτάνουν τα 5 εκατ. ευρώ αλλά το υπουργείο Παιδείας προβλέπει 2.300.000 ευρώ. Δεν φτάνουν ούτε για τα μισά έξοδα. Πέρσι κλείσαμε τις τρύπες των λογαριασμών από τα αποθεματικά μας», αναφέρει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο πρόεδρος του ΑΕΙ ΤΤ Πειραιά Λάζαρος Βρυζίδης. «Το ίδιο αδιέξοδο αντιμετωπίζω και με το έκτακτο διδακτικό προσωπικό. Εχω 90 επιστημονικούς υπότροφους για τους οποίους χρειάζομαι 1.400.000 εκατ. ευρώ για τη μισθοδοσία τους. Από τον προϋπολογισμό μού διαθέτουν μόλις 110.000 ευρώ».

Ένα από τα βασικότερα προβλήματα των ΤΕΙ είναι η απουσία μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού. Στην πλειοψηφία τους τα ΤΕΙ λειτουργούν μόνο κατά 40% με μόνιμους, ενώ το υπόλοιπο πρόγραμμα σπουδών καλύπτεται από έκτακτους. Σε συνέντευξη τύπου που έδωσαν χθες φοιτητές των ΤΕΙ ανέφεραν ότι για το 2016, τα ΤΕΙ σε όλη τη χώρα έχουν τη δυνατότητα πρόσληψης 701 καθηγητών (για το 2013 ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 1.080), από τους οποίους θα πρέπει να καλύψουν από τα αποθεματικά τους 647! Δηλαδή τους δίνεται κρατική χρηματοδότηση μόνο για 50 καθηγητές. 

Οι φοιτητές (σ.σ.: αν και οι ηγεσίες των ΤΕΙ αρνούνται ότι έχουν γίνει εκπτώσεις στην εκπαιδευτική διαδικασία) καταγγέλλουν ότι λόγω έλλειψης προσωπικού πολλά εργαστήρια γίνονται ανά δύο βδομάδες, τα αναλώσιμα υλικά δεν καλύπτουν τις ανάγκες ενώ υπάρχουν ελλείψεις ακόμα και στις φόρμες εργασίας για τα εργαστήρια των σπουδαστών μηχανολογίας. 

Παράλληλα έκαναν λόγο για λίστες αναμονής στην παρακολούθηση των πρακτικών μαθημάτων αλλά και για μαθήματα που «κόβονται» από τα προγράμματα σπουδών γιατί δεν υπάρχει καθηγητής να τα διδάξει. 

Ο πρόεδρος του ΤΕΙ Αθήνας Μιχάλης Μπρατάκος σημειώνει ότι τα αποθεματικά του φτάνουν μέχρι τον Ιούνιο του 2016. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα περισσότερα περιφερειακά ΤΕΙ, των οποίων οι λογαριασμοί είναι άδειοι και κινδυνεύουν με αναστολή λειτουργίας πολύ νωρίτερα. «Έχουμε μείνει με 408 καθηγητές και με ένα διδακτικό κενό 195 ατόμων. Οι λειτουργικές δαπάνες του ιδρύματος φτάνουν τα 5.250.000 ευρώ, όταν ο προϋπολογισμός για το επόμενο έτος είναι 4.110.000 ευρώ. Χωρίς να υπολογίζω ότι για το έκτακτο προσωπικό χρειάζομαι 3 εκατ. ευρώ». 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr