ΕΛΛΑΔΑ

Μαρτυρίες – σοκ: «Στο χωριό μας σχεδόν όλοι έχουν πουλήσει ένα μωρό στην Ελλάδα»

Δημοσίευση 24 Δεκεμβρίου 2015, 16:09 / Ανανεώθηκε 24 Δεκεμβρίου 2015, 17:21
Μαρτυρίες – σοκ: «Στο χωριό μας σχεδόν όλοι έχουν πουλήσει ένα μωρό στην Ελλάδα»
Facebook Twitter Whatsapp

Μαρτυρίες – σοκ καταθέτουν για εμπόριο βρεφών οι κάτοικοι χωριού της Βουλγαρίας που ανήκουν στη μειονότητα των Ρομά.

Μαρτυρίες – σοκ καταθέτουν για εμπόριο βρεφών οι κάτοικοι χωριού της Βουλγαρίας που ανήκουν στη μειονότητα των Ρομά.

«Ακόμα θυμάμαι που ήρθαν από τη γείτονα και μου ζήτησαν το μωρό που είχα στην κοιλιά», λέει μία γυναίκα.  Η Στάνκα σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Έθνος», παραδέχεται ότι πούλησε ένα μωρό της, έναντι 3.500 ευρώ. «Το μετανιώνω διαρκώς και δεν μπορώ να πάψω να σκέφτομαι το αγόρι, αλλά ήμουν νέα και ανόητη», αναφέρει. Σήμερα ζει με τα δύο της παιδιά.

«Εγώ τουλάχιστον κατάφερα να αγοράσω αυτό το μικρό σπίτι με τα καταραμένα χρήματα, ώστε να έχουμε στέγη για τα παιδιά μας. Δεν σπατάλησα ούτε ένα λεβ. Πολλοί άνθρωποι εδώ, όμως, δίνουν τα μωρά τους για το εύκολο χρήμα - τρώνε, πίνουν, κάνουν πάρτι. Όταν τα χρήματα τελειώσουν, απλώς πουλάνε το επόμενο μωρό», αποκαλύπτει η ίδια.

Η Στάνκα, 30 ετών ανήκει στην περιθωριοποιημένη μειονότητα Ρομά της Βουλγαρίας, που παραδέχεται ότι πούλησε ένα νεογέννητο αγόρι στην Ελλάδα πριν από μερικά χρόνια για 3.500 ευρώ, ένα έγκλημα για το οποίο δικάζεται τώρα. Είναι μία από τις δεκάδες γυναίκες από τη Βουλγαρία που κάθε χρόνο πουλάνε τα βρέφη τους σε ζευγάρια από την Ελλάδα, που πασχίζουν να αποκτήσουν παιδί, όπως λένε οι αξιωματούχοι.

Υποψιάζονται ότι ο πραγματικός αριθμός αγγίζει τις εκατοντάδες. Οι μητέρες κερδίζουν έως 5.000 ευρώ, αλλά κάποιες φορές λιγότερα από 1.000, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που τέθηκαν υπόψη του Βαλκανικού Δικτύου Ερευνητικής Δημοσιογραφίας (BIRN). Το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων που πληρώνουν όσοι υιοθετούν καταλήγει στα χέρια των μεσαζόντων. Όπως τονίζει η Στάνκα, η πρακτική αυτή δεν προκαλεί κοινωνικό στίγμα στους Ρομά, οι οποίοι αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των γνωστών υποθέσεων. 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr