current views are: 10

20 Ιανουαρίου 2016
Δημοσίευση14:02

Πρόστιμο 3,3 εκατ. ευρώ στον Παπασταύρου για τη λίστα Λαγκάρντ

Πρόστιμο ύψους 3,3 εκατ. ευρώ καταλόγισαν οι αρμόδιες αρχές, μετά το τέλος της έρευνας, στον συνεργάτη και πρώην σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, για λογαριασμό που εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ.

Δημοσίευση 14:02’

Πρόστιμο ύψους 3,3 εκατ. ευρώ καταλόγισαν οι αρμόδιες αρχές, μετά το τέλος της έρευνας, στον συνεργάτη και πρώην σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, για λογαριασμό που εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ.

Πρόστιμο ύψους 3,3 εκατ. ευρώ καταλόγισαν οι αρμόδιες αρχές, μετά το τέλος της έρευνας, στον συνεργάτη και πρώην σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά, Σταύρο Παπασταύρου, για λογαριασμό που εντοπίστηκε στη λίστα Λαγκάρντ. Ωστόσο, ο ίδιος αρνείται ότι είναι δικαιούχος του λογαριασμού, υποστηρίζοντας ότι ήταν μόνο διαχειριστής αυτών των χρημάτων, ενώ κάνει λόγο για στοχοποίησή του για πολιτικούς λόγους.

Η σχετική δικογραφία με την επιβολή του προστίμου διαβιβάστηκε σήμερα Τετάρτη στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μετά τον έλεγχο που διενήργησε το ΚΕΦΟΜΕΠ, που ελέγχει τον μεγάλο πλούτο. 

Η διαβίβαση της δικογραφίας στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας δρομολογεί την άσκηση σε βάρος του κ. Παπασταύρου δίωξης, εκτός αν ο ίδιος επιλέξει να πληρώσει το πρόστιμο επιφυλασσόμενος να προσφύγει στη συνέχεια στη δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Παπασταύρου ελέγχθηκε για ποσό 5,4 εκατ. δολαρίων που φέρεται να διατηρούσε στην ελβετική τράπεζα ΗSBC. Ο ίδιος από την πρώτη στιγμή υποστήριξε ότι ο επίμαχος λογαριασμός δεν ήταν δικός του, αλλά είχε ρόλο πληρεξούσιου για λογαριασμό του  παιδικού του  φίλου – επιχειρηματία Σάμπι Μυωνή.

Το γεγονός ότι τα χρήματα ήταν δικά του και όχι του Παπασταύρου επιβεβαίωσε και ο κ. Μυωνή εξεταζόμενος ενώπιον όλων των αρμοδίων αρχών προσκομίζοντας μάλιστα τόσο ο ίδιος, όσο και ο ελεγχόμενος δικηγόρος, όλα τα έγγραφα και τις κινήσεις του λογαριασμού για να αποδείξουν ότι ο πραγματικός δικαιούχος των χρημάτων ήταν ο Σάμπι Μυωνή.

Ωστόσο, οι αρμόδιες  αρχές δεν δέχθηκαν τα επιχειρήματα και τις θέσεις του κ. Παπασταύρου, ο οποίος είχε εξεταστεί το περασμένο καλοκαίρι ως ύποπτος τέλεσης για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Έτσι, μετά το τέλος του ελέγχου και την αποτίμηση του αποδεικτικού υλικού η δικογραφία πήρε  το δρόμο της ποινικής δικαιοσύνης. 

Έτσι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τις επόμενες μέρες ο κ. Παπασταύρου θα κληθεί να πληρώσει το πρόστιμο των 3,5 εκατ. ευρώ που του έχει καταλογιστεί από τη φορολογική αρχή. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που εξοφλήσει μέχρι τελευταίο ευρώ τον λογαριασμό, δεν ασκείται σε βάρος του ποινική δίωξη. Ο ίδιος πάντως, έχει το δικαίωμα ακόμα και αν πληρώσει να προσφύγει ενώπιον των διοικητικών δικαστηρίων αμφισβητώντας την επιβολή του προστίμου και βεβαίως σε περίπτωση που στο μέλλον δικαιωθεί από τα δικαστήρια το ελληνικό δημόσιο έχει την υποχρέωση να του επιστρέψει τα λεφτά.

Αν δεν πληρώσει το ποσό που του καταλογίστηκε, τότε θα κινηθεί σε βάρος του ποινική διαδικασία, δηλαδή θα ασκηθεί ποινική δίωξη για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. 


σχετικα αρθρα