ΕΛΛΑΔΑ

Ακύρωσε την απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές το ΣτΕ

Δημοσίευση 20 Ιανουαρίου 2016, 19:45 / Ανανεώθηκε 20 Ιανουαρίου 2016, 20:02
Ακύρωσε την απόφαση Σκουρλέτη για τις Σκουριές το ΣτΕ
Facebook Twitter Whatsapp

Η ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με βάση την οποία είχαν ανακληθεί οι τεχνικές άδειες σε Σκουριές και Ολυμπιάδα στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η ολομέλεια του ΣτΕ ακύρωσε την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος με βάση την οποία είχαν ανακληθεί οι τεχνικές άδειες σε Σκουριές και Ολυμπιάδα στα μεταλλεία Κασσάνδρας.

Ειδικότερα, με την απόφαση 217/2016 η Ολομέλεια του ΣτΕ, έκανε δεκτή την αίτηση της «Ελληνικός Χρυσός», και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής (και λοιπών σωματείων εργαζομένων) κατά της αποφάσεως ΔΜΕΒΟ/Α/Φ.7.49.13/177642/1854/ 19.8.2015 του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Οι δικαστές σημειώνουν ότι υπάρχει το δεδικασμένο της 3191/2015 απόφασης του Ε' Τμήματος, η οποία μάλιστα ανέπεμψε το ζήτημα τότε (Αύγουστος 2015) στο υπουργείο για να εκδώσει νέα απόφαση με νόμιμη αιτιολογία.

Η  ανάκληση  της λειτουργίας του μεταλλείου έγινε, κατά τον κ. Σκουρλέτη, καθώς παραβιάστηκε  ο όρος που ανέφερε  ότι οι προβλεπόμενες δοκιμές των κοιτασμάτων της Ολυμπιάδας και Σκουριών έπρεπε να γίνουν επιτόπου, εντός  των εγκαταστάσεων των μεταλλείων και όχι  στις εγκαταστάσεις της εταιρείας Outotec στην Φινλανδία.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκαναν δεκτές  τις προσφυγές τόσο της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», όσο και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Χαλκιδικής και των άλλων  Σωματείων των εργαζομένων στην εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Οι σύμβουλοι  Επικρατείας έκαναν δεκτές τις σχετικές προσφυγές κατά της απόφασης του κ. Σκουρλέτη, δεσμευόμενοι ουσιαστικά από την υπ΄  αριθμ. 3191/2015 απόφαση του Ε' Τμήματος του ΣτΕ, η οποία δημοσιεύθηκε στην εκπνοή του περασμένου Αυγούστου και αποτέλεσε προπομπό των σημερινών  αποφάσεων της Ολομέλειας του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Το Ε' Τμήμα του ΣτΕ με την εν λόγω απόφασή του, είχε κρίνει ότι από μόνο του το γεγονός ότι οι εργαστηριακές δοκιμές δεν έγιναν επιτόπου στις εγκαταστάσεις της εταιρείας, αλλά στο εξωτερικό δεν αρκεί  για να αποτελέσει λόγο ανάκλησης της άδειας.

Οι 6 αποφάσεις του Ε' Τμήματος

Με τη σειρά του το Ε' Τμήμα του ΣτΕ δημοσίευσε 6 αποφάσεις του που αφορούν την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός».

Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας:

  • Με την 219/2016 απόφασή τους ακύρωσαν την από 26.2.2015 υπουργική απόφαση με την οποία ανακλήθηκε η θεώρηση της αρχιτεκτονικής  και ηλεκτρολομηχανολογικής μελέτης της μονάδας εμπλουτισμού Σκουριών, όπως ακύρωσαν και την απόφαση της Πολεοδομίας του Δήμου Αριστοτέλη με την οποία απορρίφθηκε η αίτηση της επίμαχης εταιρείας για την έκδοση άδειας δόμησης της.
  • Με την 221/2016 απόφαση ακυρώνεται η παράλειψη του υπουργού  Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να προβεί στην έγκριση προσαρτήματος της τεχνικής μελέτης που αφορά την νέα μονάδα εμπλουτισμού Μαντέμ Λάκκου.
  • Με τις 222-223/2016 αποφάσεις απορρίπτονται οι  αιτήσεις του Αγροτικού Δασικού Συνεταιρισμού Μ. Παναγιά  και ενός κατοίκου της Χαλκιδικής που ζητούσαν να ακυρωθεί η από 17.9.2014 απόφαση με την οποία εγκρίθηκε η τεχνική μελέτη των εγκαστάσεων διαχείρισης εξορυκτικών αποβλήτων των φραγμάτων και των  χώρων απόθεσης τελμάτων εμπλουτισμού του μεταλλείου Σκουριών.
  • Αντίθετα, με την 220/2016 απόφαση απορρίφθηκε η προσφυγή της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» που ζητούσε να ακυρωθεί η άρνηση της υπηρεσίας δόμησης του Δήμου Αριστοτέλη να εκδώσει άδεια δόμησης για τη μονάδα εμπλουτισμού Σκουριών.

Διαβάστε τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr