ΕΛΛΑΔΑ

Aγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες μαζί στα μπλόκα

Δημοσίευση 29 Ιανουαρίου 2016, 20:53 / Ανανεώθηκε 29 Ιανουαρίου 2016, 22:57
Aγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες μαζί στα μπλόκα
Facebook Twitter Whatsapp

Στο μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας βρίσκονται απόψε δικηγόροι, γιατροί, μηχανικοί, συμβολαιογράφοι και οικονομολόγοι προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ισχύς εν τη ενώσει το μήνυμα αγροτών και ελεύθερων επαγγελματιών που συγκεντρώθηκαν στο μπλόκο των αγροτών στο Κάστρο Βοιωτίας κατά του ασφαλιστικού.

Από την πλευρά των αγροτών, ο Γιάννης Βάγγος επανέλαβε ότι οι αγρότες είναι ανυποχώρητοι, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να αφήσουμε σε αυτή τη φάση κανένα περιθώριο να είμαστε και του χρόνου τέτοια εποχή πάλι στο δρόμο». Ο ίδιος επανέλαβε ότι βασικό στοιχείο για να ξεκινήσει πιθανός διάλογος, είναι η κυβέρνηση να πάρει πίσω το Ασφαλιστικό και οτιδήποτε άλλο έχει ανακοινωθεί.

Από την πλευρά των επιστημονικών φορέων, στη συνάντηση ήταν παρών από την πλευρά των δικηγόρων, ο κ. Βερβεσός από την πλευρά των φαρμακοποιών ο κ. Ζήκας από τους οικονομολόγους ο κ. Κολιός από ΤΕΕ ο αντιπρόεδρος κ. Μήλης και από τους γιατρούς ο κ. Χριστόπουλος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης αυτής επί τάπητος τέθηκε το πλαίσιο ευρύτερου συντονισμού και μάλιστα σημειώθηκε ότι τα αιτήματα πρέπει να είναι στοχευμένα και συγκεκριμένα, με προβολή εκείνων των αιτημάτων που «ενώνουν το σύνολο των φορέων που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις όπως το ασφαλιστικό». Οι εκπρόσωποι των επιστημονικών φορέων έκαναν λόγο για ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο βρίσκονται οι κινητοποιήσεις αυτή την περίοδο και μάλιστα προσδιόρισε ότι «δεν πρόκειται για αγώνα ταχύτητας αλλά για ένα μαραθώνιο» ζητώντας διεύρυνση του κοινωνικού μετώπου. Τόνισαν την ανάγκη να απευθυνθούν και στις κοινωνικές ομάδες «οι οποίες δεν έχουν εμπλακεί αυτή την περίοδο στις κινητοποιήσεις», κατηγόρησαν την κυβέρνηση για «ανέξοδες υποσχέσεις και εμπαιγμό» ζητώντας από τους αγρότες να στοχεύουν σε συγκεκριμένα αιτήματα έτσι ώστε, όπως είπαν, να δημιουργηθεί ένα ευρύτατο κοινωνικό μπλοκ το οποίο «θα αναγκάσει την κυβέρνηση να πάρει πίσω το ασφαλιστικό και όποια άλλα μέτρα σκέπτεται».

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων ζήτησαν από τους αγρότες να συμμετέχουν στην απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 4 Φεβρουαρίου και μάλιστα σημείωσαν ότι «το αγροτικό θα πρέπει να είναι η αιχμή του δόρατος σ' αυτή την απεργιακή κινητοποίηση». Τόνισαν ακόμη ότι θα συνεχίσουν τις επαφές τους σε όλα τα επίπεδα, τόσο κεντρικά όσο και περιφερειακά, έτσι ώστε η απεργία στις 4 Φλεβάρη να έχει τα πλέον μαζικά χαρακτηριστικά.

Τη σχετική ανακοίνωση για την σημερινή συνάντηση στα μπλόκα υπογράφουν όλοι οι επιστημονικοί φορείς, όπως: Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος, Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία, Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων, Συμβολαιογραφικός Σύλλογος Αθηνών, Ομοσπονδία Δικαστικών Επιμελητών, Πανελλήνιος Κτηνιατρικός Σύλλογος, Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών, Ένωση Ελλήνων Χημικών, Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος, Σύλλογος Ελλήνων Γεωλόγων, Ένωση Διαιτολόγων Διατροφολόγων Ελλάδας, Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Η εικόνα στα μπλόκα

Στο μεταξύ σε όλη τη χώρα έχουν στηθεί 90 μπλόκα αγροτών που προσανατολίζονται σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων τους προειδοποιώντας ότι θα «κόψουν» την Ελλάδα στα δύο.

Στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία , με εξαίρεση τα διόδια των Μαλγάρων και τον κόμβο Νησελίου, που ακολούθησαν την απόφαση των Τεμπών για κλείσιμο δρόμων στο διάστημα 12.00-18.00, στα άλλα περισσότερα σημεία προγραμματίστηκαν συμβολικοί αποκλεισμοί και πολλές…. διαβουλεύσεις. Στο μεταξύ, τα περισσότερα μπλόκα προτίθενται να συμμετάσχουν στα συλλαλητήρια που θα γίνουν στις 4/2.

Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορέψει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα ΙΧ οχήματα θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό μέχρι και την Τρίτη 2 Φεβρουαρίου, όπως επισήμανε ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος. 

Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα και σήμερα «μπλόκαραν» το δρόμο 12.00-18.00, όπως και στα Τέμπη.

Στο νομό Κιλκίς, περισσότερα από 450 τρακτέρ βρίσκονταν επί της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης-Πεστριτσίου. Όπως  τόνισε ο αγροτοσυνδικαλιστής Γιώργος Λασκάκης, 145 τρακτέρ βρίσκονται ήδη στο τελωνείο Δοϊράνης όπου θα κλείσουν 19.00-21.00, ενώ 75 τρακτέρ ενίσχυσαν τον μπλόκο στο τελωνείο των Ευζώνων, το οποίο είναι κλειστό τις ίδιες ώρες. Η υπόλοιπη δύναμη των τρακτέρ που έμειναν στον κόμβο, θα αναχωρήσουν αύριο, προς τα δύο τελωνεία.

Στο νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη στη 13.00 το μεσημέρι, σε επίπεδο νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11.00-12.00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10.00-12.00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17.30-20.00 το βράδυ. Αυτές οι ώρες ισχύουν από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο, ενώ αύριο μετά τη συνάντηση των Τεμπών θα αποφασιστεί το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου. 

Στο νομό Πιερίας, με πάνω από 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη, έγινε συμβολικός αποκλεισμός μιας ώρας το μεσημέρι και δεν θα γίνει τίποτα άλλο για απόψε.

Στον κόμβο της Κουλούρας στην Ημαθία,-μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες τηρούν στάση αναμονής και συσκέπτονται προκειμένου να καθορίσουν την επόμενή τους κίνηση.

Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, έγινε αποκλεισμός 12.00-18.00, κίνηση που θα επαναληφθεί και αύριο. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.

Στο νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι και στα Βασιλικά ανατολικής Θεσσαλονίκης και έκλεισαν και σήμερα 12.00-14.00 το μεσημέρι.

Το μπλόκο στη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία» οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της ανατολικής Θεσσαλονίκης και του νομού Χαλκιδικής έχουν απλώς παρατεταγμένα τα τρακτέρ τους χωρίς να «ενοχλούν» στην κίνηση των οχημάτων. Στο μπλόκο που βρίσκεται στα φανάρια του αεροδρομίου «Μακεδονία», ξεκίνησε αποκλεισμός στις 19.30 το βράδυ, διάρκεια μιας ώρας.

Στο νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, είναι δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Έχουν προγραμματιστεί συμβολικοί αποκλεισμοί, για το μεσημέρι, από τη 13.00 και για μία ώρα, ενώ σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Βαγγέλη Μισαηλίδη, στις 20.00 το βράδυ θα γίνει γενική συνέλευση για επανακαθορισμό των κινήσεων.

Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία με μικρής διάρκειας αποκλεισμούς των δρόμων, ενώ το τελωνείο Κρυσταλλοπηγής και Νίκης έκλεισαν 12.00-14.00 το μεσημέρι. 

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν σήμερα και οι αγρότες της ΠΑΣΥ από το μπλόκο της Δαλαμανάρας στο διοικητήριο της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας, στην παραλιακή Ναυπλίου-Νέας Κίου.

Οι αγρότες έφτασαν στο διοικητήριο με τρακτέρ κι αγροτικά αυτοκίνητα και ανήρτησαν πανό στο μπαλκόνι του 2ου ορόφου που έγραφε, «Μπλόκα αντίστασης στην αντιλαϊκή πολιτική». Παράλληλα, πέταξαν πορτοκάλια στο προαύλιο του διοικητηρίου και έκαψαν συμβολικά ένα ομοίωμα λαιμητόμου, ενώ αντιπροσωπεία συνάντησε τον αντιπεριφερειάρχη Αργολίδας Τάσο Χειβιδόπουλο και του επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους, αποσπώντας τη δέσμευση ότι θα τα μεταφέρει στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου.

Ακόμη στο δρόμο βγήκαν σήμερα και οι αγρότες της Νότιας Κυνουρίας οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα διαμαρτυρίας του Αγροτικού Συλλόγου Λεωνιδίου και συγκεντρώθηκαν με τα τρακτέρ τους στην είσοδο της τσακώνικης πρωτεύουσας όπου πέταξαν κλούβες με πορτοκάλια κι έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα το δρόμο.

Στο μεταξύ αποχώρησαν οι αγρότες από την χερσαία ζώνη του νέου λιμανιού της Πάτρας, στην οποία είχαν εισέλθει περίπου στην 1 μετά το μεσημέρι μαζί με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα, στο πλαίσιο των κινητοποιήσεών τους για το ασφαλιστικό. Οι αγρότες αναμένεται να επιστρέψουν στον κόμβο του Σταυροδρομίου, επί της εθνικής οδού Πατρών - Τρίπολης, όπου εδώ και ημέρες έχουν παρατάξει τρακτέρ.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr