ΕΛΛΑΔΑ

Πώς πέρασαν το βράδυ στο Σύνταγμα οι αγρότες - Τι λένε στο Newpost για τις κινητοποιήσεις τους

της Γεωργίας Σάκκουλα - Δημοσίευση 13 Φεβρουαρίου 2016, 14:07 / Ανανεώθηκε 13 Φεβρουαρίου 2016, 14:13
Πώς πέρασαν το βράδυ στο Σύνταγμα οι αγρότες - Τι λένε στο Newpost για τις κινητοποιήσεις τους
Facebook Twitter Whatsapp

Ένα μικρό χωριό θύμιζε χθες βράδυ η πλατεία Συντάγματος μετά το αγροτικό συλλαλητήριο, όταν διαλύθηκε πια το πλήθος και έμειναν πίσω μερικές δεκάδες αγρότες οι οποίοι πέρασαν εκεί όλο το βράδυ ώστε να συμμετάσχουν και στη σημερινή κινητοποίηση κατά του ασφαλιστικού και των νέων φορολογικών μέτρων. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Ένα μικρό χωριό θύμιζε χθες βράδυ η πλατεία Συντάγματος μετά το αγροτικό συλλαλητήριο, όταν διαλύθηκε πια το πλήθος και έμειναν πίσω μερικές δεκάδες αγρότες οι οποίοι πέρασαν εκεί όλο το βράδυ ώστε να συμμετάσχουν και στη σημερινή κινητοποίηση κατά του ασφαλιστικού και των νέων φορολογικών μέτρων. Στις δέκα σκηνές, που έστησαν στην πλατεία, άλλοι κοιμούνταν σε μια καρέκλα, όπως ο παραγωγός από την Κρήτη με τα μανταρίνια που συνελήφθη το πρωί έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, άλλοι συζητούσαν και άλλοι το έριξαν στο τραγούδι για να περάσει το βράδυ, όπως στη σκηνή που είχαν στήσει αγρότες από τη Μεσσηνία.

Φιλόξενοι όλοι μας κέρασαν τσικουδιές, φαγητό που είχαν μαγειρέψει οι ίδιοι και μας άνοιξαν τις σκηνές που για χθες έγιναν το σπιτικό τους.

Δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις και απορρίπτουν οποιαδήποτε πρόταση διαλόγου με αυτά τα δεδομένα, αν δεν αποσύρει πρώτα η κυβέρνηση το επίμαχο σχέδιο.

«Ο υπουργός αν θα πάνε εκεί θα κεράσει ένα καφέ, δεν θα λύσει κανένα πρόβλημα. Αν δεν έχεις αποδέσμευση από την ΕΕ δεν λύνεις κανένα πρόβλημα» δηλώνει ο Φώτης Γάτος από τα Φάρσαλα που έφτασε στην Αθήνα με τα τρακτέρ της Νίκαιας.

«Απ’ό,τι βλέπω δεν πρόκειται να υπάρξει λύση διότι οι παλιοί συνεργάτες των Γερμανών φορούσαν και μια κουκούλα, οι σημερινοί δεν φορούν, για να φαίνεται ότι πράξανε αυτό που τους λέγανε» δηλώνει ο Αλέξανδρος Καραμπάτσος από το μπλόκο των αγροτών στο Ασπρόχωμα Μεσσηνίας και προσθέτει: «Είμαστε δύο διαφορετικά στρατόπεδα, πρέπει λοιπόν ο λαός να δώσει ενωμένος τον αγώνα για να δει μια βελτίωση».

Θα πάτε σε διάλογο;

«Σε τι διάλογο να πάμε αφού εκείνοι κανονίσανε πίσω από την πλάτη μας τα δικά τους σχέδια. Γιατί έχουν το χαρτί και το μολύβι. Ο Τσίπρας τα ξέρει τα αιτήματα μας. Όταν το εισόδημα μας δεν φτάνει ούτε για να ασφαλιστούμε το ανδρόγυνο τι να πάμε να συζητήσουμε;»

Πόσο θα μείνετε εδώ;

«Και να φύγουμε και να μην φύγουμε πίσω τα ίδια πράγματα μας περιμένουν. Δεν μας νοιάζει να κάτσουμε εδώ και μια βδομάδα. Που να πάμε; Και όπου να πάει ο καθένας το μυαλό του εδώ θα είναι. Δεν τον χωράει κρεβάτι τον αγρότη».

 «Εμείς έχουμε πέντε κοινά αιτήματα που συμφωνήθηκαν στη Νίκαια είναι η βάση του διαλόγου. Το 13% για εμάς είναι έτσι και αλλιώς απαράδεκτο. Εμείς ζητούμε ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα, να μας αφήνει και εμάς να ζήσουμε με την οικογένειά  μας. Έχουμε κάνει και μια πρόταση το αφορολόγητο να είναι στις 12.000 ευρώ ατομικό και 3.000 ευρώ για να μπορούμε να μείνουμε και στα χωράφια μας. Η κυβέρνηση δεν έχει δείξει ότι ενδιαφέρεται να συζητήσει γι’ αυτά τα αιτήματα. Το να γίνει ένας διάλογος που θα πάμε και θα λέμε τα ίδια και τα ίδια δεν έχει κανένα νόημα. Εμάς δεν μας ενδιαφέρει ότι αυτά τα επιβάλει η τρόικα. Δηλαδή τι να πεθάνει ο μισός λαός για να μείνουμε στην Ευρώπη; Δεν θέλουμε έτσι να μείνουμε» λέει από την πλευρά του ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλοςω από το μπλόκο της Αρκαδίας.

«Αυτή τη στιγμή πάνω από το 35% δεν μπορεί καν να πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές και δεν τους κάνουν μια ευνοϊκή ρύθμιση» προσθέτει ο ίδιος.

«Και αν η κυβέρνηση θέλει καλή θέληση από τους αγρότες. Ας φορολογήσουν πρώτα με 85% τα δικά τους εισοδήματα, θα βάλουμε και εμείς πλάτη μετά με 85%» συμπληρώνει ο Κώστας Γκανάς, κτηνοτρόφος από τη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας.«Δεν μπορώ να δώσω κάτι που δεν έχω.  Εγώ προσωπικά μπορώ να κάτσω εδώ και δύο μήνες».

«Αλλά όχι εδώ», τονίζει ο Γιώργος Πανόπουλος από το Ζευγολατιό Κορινθίας και προσθέτει: «Θερμοπύλες θα κρατήσουμε στα μπλόκα της περιοχής μας. Θα κλείσουμε την περιοχή μας επ’ αόριστον. Στην έδρα μας. Είμαι από το 78 σε όλα τα συλλαλητήρια. Όλα στημένα και πουλημένα εκ των προτέρων, πριν γεννηθούν. Τα μπλόκα θα γίνουν στην έδρα μας».

Αυτό τώρα το θεωρείτε πουλημένο;

- Πουλημένο είναι.

Γιατί είστε εδώ τότε;

- Είμαι γιατί έπρεπε να είμαι.

Αναφέρεστε και στα πρωινά επεισόδια;

- Όταν η κυβέρνηση και ο Τσίπρας φρενάρει τον Ισθμό να μην ανέβει στην Αθήνα την Πελοπόννησο γενικότερα και Αγρίνιο και κάνει μπλόκα για ποια δημοκρατία μιλάμε; Είναι αριστερά αυτή; Ροζέ αριστερά είναι.