current views are: 9

16 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση14:39

Εξονυχιστικοί έλεγχοι για ξένα απολυτήρια σε Δημόσιο και ΔΕΚΟ

”Φύλλο και φτερό” κάνουν τους τελευταίους μήνες οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, αλλά και του σώματος ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τα απολυτήρια Λυκείου υπαλλήλων και στελεχών του Δημοσίου και ΔΕΚΟ που αποκτήθηκαν σε σχολεία του εξωτερικού, με τους ελέγχους να φέρνουν στο φως εξώφθαλμες περιπτώσεις εξαπάτησης. 

Δημοσίευση 14:39’

”Φύλλο και φτερό” κάνουν τους τελευταίους μήνες οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, αλλά και του σώματος ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τα απολυτήρια Λυκείου υπαλλήλων και στελεχών του Δημοσίου και ΔΕΚΟ που αποκτήθηκαν σε σχολεία του εξωτερικού, με τους ελέγχους να φέρνουν στο φως εξώφθαλμες περιπτώσεις εξαπάτησης. 

”Φύλλο και φτερό” κάνουν τους τελευταίους μήνες οι υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας, αλλά και του σώματος ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, τα απολυτήρια Λυκείου υπαλλήλων και στελεχών του Δημοσίου και ΔΕΚΟ που αποκτήθηκαν σε σχολεία του εξωτερικού, με τους ελέγχους να φέρνουν στο φως εξόφθαλμες περιπτώσεις εξαπάτησης. 

Σε συνέχεια του ρεπορτάζ του newpost για τα 960 πλαστά πιστοποιητικά που έχουν προσκομίσει υπάλληλοι του δημόσιου Τομέα, στην επιφάνεια έρχεται τώρα η περίπτωση … αμφιβόλου γνησιότητας πιστοποιητικών από λύκεια του εξωτερικού, από σχολεία της Αμερικής, της Ευρώπης, ακόμα και της Αυστραλίας. 

Πρόκειται για έγγραφα που έχουν προσκομίσει οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να διεκδικήσουν θέσεις σε διαγωνισμούς και πρόσληψη στο ευρύτερο Δημόσιο, όπως ΔΕΚΟ, υπουργεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, τα οποία φαίνεται να τα έχουν λάβει από σχολεία στο εξωτερικό. 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost, αυτές οι περιπτώσεις ξεπερνούν τις 600, που μπορούν να αφορούν κατηγορίες όπως πιστοποιητικά που έχουν χαθεί, πιστοποιητικά από σχολεία που έχουν κλείσει, πιστοποιητικά που έχουν σταλεί… ταχυδρομικά, χωρίς ο κάτοχός τους να έχει φοιτήσει – όπως εκ των υστέρων αποδεικνύεται – ποτέ στο συγκεκριμένο σχολικό ίδρυμα, αλλά και πιστοποιητικά που είτε δεν έχουν θεωρηθεί με την ειδική σφραγίδα του υπουργείου ή έχουν επικυρωθεί από τις ελληνικές διπλωματικές αρχές, προκειμένου να θεωρηθούν έγκυρα.

Όπως αναφέρει ειδικός υπάλληλος του υπουργείου Παιδείας από την Διεύθυνση Παιδείας Ομογενών, ξένων και μειονοτικών σχολείων, ”αυτή είναι στην ουσία η συνέχεια της έρευνας που βρίσκεται σε εξέλιξη από το 2014, οπότε και είχε ξεκινήσει με εντολή του τότε υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκου Μητσοτάκη και συνεχίστηκε και στην επόμενη κυβέρνηση.

Πρόκειται για μεγάλη και εκτεταμένη έρευνα την οποία κάνει όχι μόνο το υπουργείο Παιδείας, σε συννενόηση με τους ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, αλλά και το κάθε ενδιαφερόμενο υπουργείο χωριστά”. 

Μάλιστα, η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύεται και η πλέον δύσκολη στην ερεύνησή της, καθώς εμπλέκονται και πρεσβείες από τις χώρες του εξωτερικού όπου έγινε η φοίτηση, από τις οποίες -φαίνεται ότι – επικυρώθηκαν και τα συγκεκριμένα πιστοποιητικά.

Σύμφωνα με τον υπαλληλο του υπουργείου Παιδείας,  ”στην ουσία πρόκειται για επικαιροποίηση των στοιχείων που έχουν προσκομίσει οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι για την πρόσληψή τους και στην πορεία της έρευνας έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες στην διαδικασία του ελέγχου”.

Μπορεί, δε, να αφορά, προσλήψεις ακόμα και δεκαετιών. 

Η διαδικασία βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και αναμένεται να φέρει στο φως ακόμα περισσότερα ”λαβράκια”.   


σχετικα αρθρα