current views are: 5

17 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση18:15

«Κόκκινο πανί» ο ΣΥΡΙΖΑ για τους αγρότες – Ουρές χιλιομέτρων στον Προμαχώνα

Κομμένη στα δύο και σήμερα η χώρα καθώς έκλεισε και πάλι, μέχρι νεωτέρας η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας στο ύψος του Μπράλου ενώ ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα.

Δημοσίευση 18:15’

Κομμένη στα δύο και σήμερα η χώρα καθώς έκλεισε και πάλι, μέχρι νεωτέρας η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας στο ύψος του Μπράλου ενώ ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα.

Κομμένη στα δύο και σήμερα η χώρα καθώς έκλεισε και πάλι, μέχρι νεωτέρας η εθνική οδός Αθηνών – Λαμίας στο ύψος του Μπράλου ενώ ουρές χιλιομέτρων έχουν σχηματιστεί στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα στον Προμαχώνα, μετά το κλείσιμο του τελωνείου εδώ και δύο 24ωρα από τους αγρότες αλλά και τα αντίποινα με αντι-μπλόκα από τους Βούλγαρους οδηγούς φορτηγών.

Η ουρά που έχει δημιουργηθεί εξαιτίας του αποκλεισμού του τελωνείου στον Προμαχώνα φτάνει σύμφωνα με πληροφορίες  τα 25 χιλιόμετρα, ενώ στο σημείο έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες νταλίκες και φορτηγά.

Η ημέρα επεφύλασσε ακόμα μια δυσάρεστη έκπληξη για το κυβερνών κόμμα, βουλευτές του οποίου τον τελευταίο καιρό έχουν γίνει αποδέκτες έντονων δαμαρτυριών και πρωταγωνιστές επεισοδίων, καθώς Εξοργισμένοι διαδηλωτές – αγρότες πήγαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσολόγγι και κατέβασαν την επιγραφή του κόμματος, καθώς δεν τους επετράπη η είσοδος στο κτίριο. 

Σχολιάζοντας αργότερα το συμβάν η Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ατιωλοακαρνανίας σημείωσε ότι «οι αγρότες πρέπει να απομονώσουν αυτές τις μειοψηφικές ομάδες».

Όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση:

Ολιγομελής ομάδα αγροτών από το μπλόκο του Κεφαλοβρύσου επιχείρησε να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Όταν διαπίστωσαν ότι τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κλειστά, παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής δεοντολογίας και στοιχειώδους λειτουργίας κράτους δικαίου, προέβησαν σε βανδαλισμούς και υλικές φθορές. Την στιγμή κατά την οποία έχει ανοίξει ο δρόμος του διαλόγου της Κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των αγροτών για την εξεύρεση λύσεων στα αιτήματά τους, τέτοιου είδους ενέργειες προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα συνεννόησης και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις ορισμένων κύκλων απέναντι στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών.

Οι αγρότες πρέπει να απομονώσουν αυτές τις μειοψηφικές ομάδες.

Εκφράζουμε τη βεβαιότητα ότι οι τοπικές κοινωνίες, τα πολιτικά κόμματα, οι επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς του νομού μας, καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιου είδους συμπεριφορές.

Την ίδια ώρα αγρότες από το μπλόκο των Τεμπών εκτοξεύουν βολές κατά υπουργών, κυβερνητικών στελεχών αλλά και συναδέλφων τους με αφορμή δηλώσεις υπουργών και ενέργειες συναδέλφων τους, ενώ έδωσαν στη δημοσιότητα τις προτάσεις τους προς την κυβέρνηση.

Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους αναμένουν μεν την πρόσκληση για διάλογο με τον πρωθυπουργό επί των αιτημάτων που υπέβαλαν την προηγούμενη Τετάρτη, ωστόσο κατακρίνουν υπουργούς και κυβερνητικά στελέχη ότι με δηλώσεις τους για φοροφυγάδες αγρότες ουσιαστικά δυναμιτίζουν το διάλογο.

Στο δρόμο παραμένουν και οι αγρότες από το μπλόκο των Πραιτωρίων Ηρακλείου, οι οποίοι  εμμένουν στις θέσεις τους, ζητώντας να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, καθώς και να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, τα τεκμήρια διαβίωσης και ο φόρος στο κρασί.

«Στο μπλόκο μας, το μοναδικό που έχει απομείνει στο νομό, καταφτάνουν όλο και περισσότεροι αγρότες. Συνεχίζουμε με καλύτερη οργάνωση και αποφασιστικότητα, με τα αιτήματά μας, ακολουθώντας το Πανελλαδικό Συντονιστικό των μπλόκων. Συντονιζόμαστε με το μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια στα Χανιά, είμαστε σε επικοινωνία με αγρότες άλλων περιοχών» αναφέρουν οι αγρότες της περιοχής των Πραιτωρίων.

Στο μεταξύ έχει αποφασιστεί να γίνει σύσκεψη στα γραφεία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Ηρακλείου αύριο, Πέμπτη, με τη συμμετοχή αγροτών από όλη την Κρήτη, προκειμένου να αποφασιστεί η περαιτέρω πορεία των κινητοποιήσεων με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων του κλάδου.

Στον Έβρο, οι αγρότες αποφάσισαν τη συνέχιση του αποκλεισμού του τελωνείου των Κήπων επ’ αόριστον. Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, ο μεγάλος αριθμός των οχημάτων δημιουργεί μία δύσκολα διαχειρίσιμη κατάσταση που προκαλεί έντονο προβληματισμό στους αποφασισμένους να διατηρήσουν το μπλόκο αγρότες.

Στα μπλόκα παραμένουν και οι αγρότες του βορείου Έβρου οι οποίοι αποφάσισαν να συνεχίσουν τον ανά διαστήματα αποκλεισμό του κόμβου Καστανέων-Ριζίων Ορεστιάδας καθώς και του νότιου κόμβου Διδυμοτείχου (έξοδος Ψαθάδων).

Αποκλεισμοί εφοριών

Στο μεταξύ σε συμβολικούς αποκλεισμούς εφοριών προχώρησαν αγρότες στη Λάρισα, στα Τρίκαλα και στην Καβάλα.

Νωρίς το πρωί αγρότες από το μπλόκο της Νίκαιας απέκλεισαν την Α’ ΔΟΥ Λάρισας στη Φιλιππούπολη ενώ σε δίωρο συμβολικό αποκλεισμό της ΔΟΥ Τρικάλων προχώρησαν και αγρότες, μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η ‘Ανοιξη».

Στον αποκλεισμό του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, όπου στεγάζονται και οι υπηρεσίες της ΔΟΥ, προχώρησαν, σήμερα το πρωί, με τρακτέρ και δεμάτια από άχυρα αγρότες και κτηνοτρόφοι από την ευρύτερη περιοχή της Καβάλας και του Νέστου.


σχετικα αρθρα