current views are: 10

24 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση12:45

Κλειστή η Ειδομένη – Χιλιάδες πρόσφυγες εγκλωβισμένοι και απελπισμένοι

Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζουν να βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, καθώς είναι κλειστή και πάλι από το πρωί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί περίπου 3000 άνθρωποι στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής.

Δημοσίευση 12:45’

Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζουν να βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, καθώς είναι κλειστή και πάλι από το πρωί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί περίπου 3000 άνθρωποι στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής.

Το μαρτύριο της σταγόνας συνεχίζουν να βιώνουν χιλιάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη, καθώς είναι κλειστή και πάλι από το πρωί η ουδέτερη ζώνη Ελλάδας- ΠΓΔΜ, με αποτέλεσμα να έχουν συγκεντρωθεί περίπου 3000 άνθρωποι στον καταυλισμό προσωρινής διαμονής, ενώ το τελευταίο 24ωρο κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα μόλις 860 πρόσφυγες από το Ιράκ και τη Συρία.

Στο μεταξύ περίπου 300 πρόσφυγες περιμένουν στο βενζινάδικο, στο ύψος του Πολύκαστρου, ενώ περισσότεροι από 500, από τους περίπου 1200 που διανυκτέρευσαν στην ευρύτερη περιοχή της Φθιώτιδας και την εθνική οδό Αθηνών – Λαμίας κατακλύζοντας τα μοτέλ της περιοχής, ξεκίνησαν με τα πόδια από τη Λαμία για να φτάσουν στα σύνορα με τα Σκόπια.

Σε λειτουργία τέθηκε πάντως, από νωρίς το πρωί, το κέντρο μετεγκατάστασης, στο πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης. Μέχρι τις 12 το μεσημέρι είχαν φτάσει 300 πρόσφυγες -Ιρακινοί, Σύροι και λίγες οικογένειες Αφγανών-, ενώ εντός της ημέρας αναμένονται άλλα περίπου 1.600 άτομα.

Την ίδια ώρα λεωφορεία με πρόσφυγες βρίσκονται σταθμευμένα -λόγω των αγροτικών μπλόκων- ή καθ’ οδόν σε όλη την εθνική οδό, από Αθήνα καθώς, όπως προκύπτει από στοιχεία της Επιθεώρησης Αστυνομίας Κεντρικής Μακεδονίας, από την Καβάλα έχει ξεκινήσει ένα λεωφορείο, ένα από Τρίκαλα, 23 από Λάρισα, 13 από Μαγνησία και 11 από Φθιώτιδα.

Λίγο πριν τις 8 το πρωί πολλοί από αυτούς -ανάμεσά τους και μικρά παιδιά- που βρίσκονταν σε λεωφορεία σταθμευμένα στη Φθιώτιδα, τα εγκατέλειψαν, πήραν στα χέρια τους της αποσκευές τους και ξεκίνησαν το ταξίδι τους με τα πόδια για να διανύσουν μια απόσταση που ξεπερνά τα 450 χιλιόμετρα, προκειμένου να φτάσουν στην Ειδομένη.

Κάποιοι άλλοι έχουν κυριολεκτικά χαθεί μέσα στην πόλη της Λαμίας ψάχνοντας τρόπους για να μετακινηθούν προς τα σύνορα με άλλα μεταφορικά μέσα.

«Όλα άψογα» λέει η κυβέρνηση για τα Διαβατά

«Όσον αφορά θέματα διαχείρισης μεταναστών δεν μας έχει προκύψει κανένα πρόβλημα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, προσωρινά υπεύθυνος για το Κέντρο Μετεγκατάστασης στα Διαβατά, Σάκης Παπαθεμελής επισημαίνοντας πως «υπάρχει προϊούσα εμπειρία της υπηρεσίας πρώτης υποδοχής και βλέπουμε όλα λειτουργούν άψογα».

«Μέσα σε ελάχιστες μέρες έχει γίνει εξαιρετική δουλειά, αυτή τη στιγμή λειτουργούν όλα άψογα. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα, έχουμε επίσης συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ. όσον αφορά τη φύλαξη και διαχείριση των εισερχομένων με τα λεωφορεία και τη μετακίνηση», ανέφερε ακόμη και παράλληλα εξήρε τη συνδρομή της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, που σε συνεργασία με άλλες οργανώσεις έχουν εγκατασταθεί με δικές τους σκηνές και υποδομές, παρέχοντας την απαραίτητη υποστήριξη

Όπως διευκρίνισε, «ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην Ειδομένη, εφόσον θα υπάρχει άνοιγμα των συνόρων από τα Σκόπια, θα φεύγουν οι άνθρωποι από εδώ».

Εξήγησε ότι, «ήδη, από το πρωί, η διαδικασία της καταγραφής διενεργείται συστηματικά και παράλληλα κάποιος ιατρικός έλεγχος για όσους έχουν ανάγκη, ενώ την όλη ευθύνη για συσσίτιο και γενικά τη διαχείριση της φιλοξενίας την έχει ο Ελληνικός Στρατός».

Ποπόσκι: «Δεν πήραμε μία μονομερή απόφαση»

Την ίδια ώρα, παρά το χάος που έχει προκαλέσει η απόφαση της ΠΓΔΜ και της Σερβίας να κλείσουν τα σύνορα σε Αφγανούς και να αυστηροποιήσουν τον έλεγχο για τη διέλευση προσφύγων, σε βαθμό που για κάποιους είναι αδύνατον να περάσουν, ο υπουργός Εξωτερικών των Σκοπίων, Νίκολα Ποπόσκι, αρνείται ότι το κλείσιμο των συνόρων με την Ελλάδα, που παγιδεύει ντε φάκτο στον διάδρομο των Βαλκανίων χιλιάδες πρόσφυγες, αποτελεί «μονομερή απόφαση» της χώρας του.

«Δεν πήραμε μία μονομερή απόφαση», λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.«Αντιδράσαμε στις εξελίξεις σε άλλες χώρες», που βρίσκονται επί αυτής της επικίνδυνης διαδρομής που ακολουθούν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες οι οποίοι, εκκινώντας από τα ελληνικά νησιά, θέλουν να φθάσουν στη βόρεια Ευρώπη, και κυρίως στην Γερμανία.

«Υπήρξαν αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν στην Κροατία και τη Σερβία να μην επιτραπεί η διέλευση στους Αφγανούς που δεν μπορούν να αποδείξουν ότι προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες», δηλώνει ακόμη και τονίζει ότι η καγκελάριος Μέρκελ «δεν μπορεί να τα κάνει όλα μόνη της».

Τέλος, προσθέτει ότι αυτή τη στιγμή είναι επιθυμητό «να ειπωθεί ξεκάθαρα τι περιμένει κανείς από τις χώρες διέλευσης» που βρίσκονται στον διάδρομο των Βαλκανίων.


σχετικα αρθρα