current views are: 14

25 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση15:26

Κατεβάζουν τόνους οι αγρότες, αλλά… ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες

Αίσθηση αποκλιμάκωσης της έντασης με τους αγρότες δίνει η κυβέρνηση μετά το δεύτερο γύρο επαφών που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους 69 μπλόκων.

Δημοσίευση 15:26’

Αίσθηση αποκλιμάκωσης της έντασης με τους αγρότες δίνει η κυβέρνηση μετά το δεύτερο γύρο επαφών που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους 69 μπλόκων.

Αίσθηση αποκλιμάκωσης της έντασης με τους αγρότες δίνει η κυβέρνηση μετά το δεύτερο γύρο επαφών που είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους 69 μπλόκωνπροκειμένου να βρεθεί κοινός τόπος για το φορολογικό και το ασφαλιστικό. Θετικό πρώτο μήνυμα από τον επικεφαλής του μπλόκου της Νίκαιας, Βαγγέλη Μπούτα, κατά την έξοδο του από το Μαξίμου, ενώ την Κυριακή οι αγρότες δίνουν ραντεβού στο Κιλελέρ σε μια γιορτή για τις 40 ημέρες κινητοποίησης, προμηνύοντας «το κλείσιμο ενός κύκλου αγώνων». Την αποχώρησή τους από τα μέτωπα προαναγγέλλουν, με δηλώσεις τους στο newpost, οι αγρότες της Πελοποννήσου.

Σε κάθε περίπτωση οι τελικές αποφάσεις για το μέλλον των αγροτικών κινητοποιήσεων θα ληφθούν στα κατά τόπους μπλόκα όπου τις επόμενες ώρες θα γίνουν συσκέψεις για αποτίμηση και των νέων συνομιλιών αγροτών με τον πρωθυπουργό. Έτσι κάποια μπλόκα τηρούν στάση αναμονής, ενώ άλλα -όπως ο Ισθμός- έχουν ήδη ανοίξει και άλλα -όπως ο Προμαχώνας και τα Τέμπη- ανοιγοκλείνουν. Αβεβαιότητα για το μέλλον των συνολικών κινητοποιήσεων του αγροτικού μετώπου προκαλούν τα μπλόκα ανά την Ελλάδα που εμφανίζονται διατεθειμένα να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεων.

«Είμαστε κοντά 40 μέρες στον αγώνα, αυτός ο αγώνας αφήνει και παρακαταθήκη και για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα, γιατί δεν είναι αγώνας μια κι έξω, είναι αγώνας που θα συνεχιστεί μαζί με τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τα άλλα λαϊκά στρώματα και ήδη από αυτόν τον αγώνα μπορούμε να πούμε ότι για πρώτη φορά συζήτησαν αφορολόγητο, που μέχρι τώρα δεν το κουβεντιάζαν», είπε ο Β. Μπούτας εξερχόμενος του Μαξίμου.

Στο ερώτημα πάντως αν θα παραμείνουν στα μπλόκα μέχρι να δουν το νομοσχέδιο, είπε ότι αυτό θα το αποφασίσουν οι επιτροπές αγώνα και της πανελλαδικής και το κάθε μπλόκο, και πως απόψε και αύριο θα γίνουν συζητήσεις μεταξύ των αγροτών.

Ερωτηθείς τι θα εισηγηθεί ο ίδιος είπε ότι «εμείς δεν λειτουργούμε με βάση την προσωπική άποψη που μπορεί να έχει ο καθένας, λειτουργούμε με βάση τη συζήτηση και συλλογικά, γιατί είμαστε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα». Ακόμη, επισήμανε ότι «η αγροτιά δεν είναι ενιαίο στρώμα, υπάρχουν μικροί, μεσαίοι και μεγάλοι, εμείς εκφράζουμε τα αιτήματα της μικρομεσαίας αγροτιάς, το τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο δεν ήταν έτοιμο για να το δούμε». Είπε ακόμη ότι ζήτησαν να υπάρξει αφορολόγητο 12.000 συν 3.000 για κάθε παιδί, να καταργηθούν τα κριτήρια διαβίωσης των 12.000 που είναι είτε έχεις είτε δεν έχεις εισόδημα, είπε.

«Δεν αλλάζει τίποτα, μας επανέλαβε ό,τι είπε στους συναδέλφους μας στη συνάντηση που είχαν τη Δευτέρα», δήλωσε ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής των οκτώ μπλόκων στη Δυτική Μακεδονία, Δημήτρης Μόσχος, εκφράζοντας έτσι την απογοήτευσή του από τα αποτελέσματα του σημερινού διαλόγου με τον πρωθυπουργό.

«Άφησε από έξω από τη φορολογία τη συνδεδεμένη και την εξισωτική, ενώ για το αφορολόγητο το έθεσε στις 12.000 ευρώ (συμπεριλαμβανόμενων και των ασφαλιστικών εισφορών) και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Το μόνο θετικό είναι το αφορολόγητο των 9.500 ευρώ, κάτι που δεν υπήρχε στο προσχέδιο που παρουσιάστηκε πρόσφατα», επισήμανε.

Λέγοντας «αμφιβάλλω αν η ελληνική κυβέρνηση θα κατεβάσει για ψήφιση στη Βουλή το ασφαλιστικό νομοσχέδιο», απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μόσχος σημείωσε πως «το τι μέλλει γενέσθαι στα μπλόκα, θα κριθεί στις επόμενες ώρες».

Στα μπλόκα παρέπεμψε από την πλευρά του και ο Τάσος Χαλκίδης από το μπλόκο της Κουλούρας, ένα από τα μπλόκα που προσήλθαν σήμερα σε διάλογο. Σε ερώτηση του Newpost για το κατά πόσο έμειναν ικανοποιημένοι από τη σημερινή συνάντηση είπε ότι «είμαστε ικανοποιημένοι στο να δούμε ορισμένα πράγματα όπως το αφορολόγητο», ενώ για το ασφαλιστικό σημείωσε: «θα κάνουμε τον αγώνα μας και θα είμαστε στην Αθήνα την ημέρα που θα ψηφιστεί». Όπως είπε, πάντως, οι αποφάσεις για τις περαιτέρω κινήσεις θα ληφθούν στα μπλόκα και ανέφερε ότι δεν ορίστηκε κάποια νέα συνάντηση με την πλευρά της κυβέρνησης. «Το ραντεβού μας είναι Κυριακή στο Κιλελέρ», είπε.

Για στροφή σε νέες μορφές κινητοποίησης, κάτι για το οποίο απηύθυνε έκκληση χθες και ο πρωθυπουργός, συζητούν οι αγρότες της Πελοποννήσου. Όπως ανέφερε στο Newpost Δημήτρης Δημητριάδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μάνης και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Πελοποννήσου, «είπαμε σιγά – σιγά να μπούμε σε νέες μορφές κινητοποίησης» και «αύριο θα πάμε να κλείσουμε το Διοικητήριο της Περιφέρειας». «Και εμείς έχουμε κουραστεί και ο κόσμος» είπε σε ερώτηση για το αν πρόκειται να αποχωρήσουν οι αγρότες από τα μπλόκα συμπληρώνοντας πάντως ότι «αυτό θα είναι μια πανελλαδική απόφασή, περιμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν και οι συνάδελφοι μας στη Νίκαια και σε άλλες περιοχές και ανάλογα θα κινηθούμε». Σχολιάζοντας τις σημερινές επαφές στο Μαξίμου έκανε λόγο για «κινήσεις εντυπωσιασμού» και ότι «δεν είχε κάποια ουσία τουλάχιστον απ’ αυτά που ανακοινώθηκαν» σε σχέση με αυτά που ειπώθηκαν τη Δευτέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η σημερινή συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα και εκτιμούν ότι είναι δυνατή η αποκλιμάκωση της έντασης στα αγροτικά μπλόκα, μετά την κοινή διάθεση συνεννόησης και εύρεσης μιας κοινά αποδεκτής λύσης για να είναι βιώσιμο το ασφαλιστικό.
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο πρωθυπουργός είπε στον Βαγγέλη Μπούτα ότι στόχος της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης είναι οι αθροιστικές επιβαρύνσεις για φορολογία και ασφαλιστικό να είναι μικρότερες για τους μικρομεσαίους αγρότες με εισοδήματα ως 20.000€ και να εξασφαλιστεί η εθνική σύνταξη για όλους τους Έλληνες και για τους αγρότες.

Κλιμακώνουν 22 μπλόκα 

Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους κάνοντας απόβαση στην πόλη της Θεσσαλονίκης, αποφάσισαν για αύριο, Παρασκευή, εκπρόσωποι 22 μπλόκων που συμμετείχαν σε συνάντηση που έγινε στην πόλη των Γιαννιτσών.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται τα μπλόκα Πέλλας, Ημαθίας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής και Χαλκηδόνας, όπως επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στην αερογέφυρα Θέρμης, Δημήτρης Παπαδάκης.

Νέα σύσκεψη στα Τέμπη

Στις 7 το απόγευμα συνεδριάζουν για να λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις οι αγρότες που εκπροσωπούν 40 μπλόκα στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα (Τέμπη, Μικροθήβες, κ.ά) με διιστάμενες απόψεις για το μέλλον των κινητοποιήσεων. Χθες το βράδυ εξάλλου οι αγρότες των Τεμπών άνοιξαν την κοιλάδα προκειμένου διευκολύνουν την κυκλοφορία των οχημάτων λόγω της κακοκαιρίας.

 


σχετικα αρθρα