current views are: 8

26 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση09:34

Πυρετώδεις διαβουλεύσεις στα μπλόκα των αγροτών για την επόμενη μέρα

Το μέλλον των κινητοποιήσεων τους αποφασίζουν σήμερα δεκάδες μπλόκα στη χώρα μετά και τη χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι 69 μπλόκων με τον πρωθυπουργό.

Δημοσίευση 09:34’

Το μέλλον των κινητοποιήσεων τους αποφασίζουν σήμερα δεκάδες μπλόκα στη χώρα μετά και τη χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι 69 μπλόκων με τον πρωθυπουργό.

Το μέλλον των κινητοποιήσεων τους αποφασίζουν σήμερα δεκάδες μπλόκα στη χώρα μετά και τη χθεσινή συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι 69 μπλόκων με τον πρωθυπουργό.

Προγραμματισμένη για τις 5 το απόγευμα είναι η γενική συνέλευση των μελών του μπλόκου της Νίκαιας ενώ για τις 7 μ.μ.του μπλόκου των Τεμπών στις 7 μ.μ..

Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στη 1 το μεσημέρι, αναμένεται να συνεδριάσουν οι αγρότες στο μπλόκο του Προμαχώνα, που από χθες το βράδυ έχουν αφήσει ανοιχτό το τελωνείο.

Τη στάση τους θα αποφασίσουν σήμερα και άλλα μπλόκα ενώ τις αποφάσεις των συναδέλφων τους στη Νίκαια και σε άλλες περιοχές αναμένουν και οι αγρότες της Πελοποννήσου, που στο μεταξύ έχουν αποχωρήσει από τον Ισθμό και μεταφέρθηκαν στο Κιάτο ενώ παραμένουν μπλόκα σε άλλα σημεία.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τα Τέμπη, από την πλευρά των αγροτών παραμένουν ανοιχτά, κυρίως λόγω και της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί με τους πρόσφυγες στην Κοιλάδα.

Στο μπλόκο της Νίκαιας τα τρακτέρ παραμένουν στις θέσεις τους ενώ η χθεσινή δήλωση του Βαγγέλη Μπούτα κατά την έξοδό του από το Μαξίμου εκλήφθηκε από την κυβέρνηση ως ένδειξη αποκλιμάκωσης. Πάντως την Κυριακή οι αγρότες δίνουν ραντεβού στο Κιλελέρ, σε μια γιορτή για τη συμπλήρωση των 40 ημερών αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Οι προτάσεις βέβαια που έριξε στο τραπέζι χθες ο πρωθυπουργός δεν ικανοποίησαν τους αγρότες παρά ίσως άνοιξαν ένα παράθυρο αποκλιμάκωσης τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το φορολογικό.

Σε αγωνιστική ετοιμότητα παραμένουν οι αγρότες του μπλόκου της Νίκαιας, και τονίζουν πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους ανάλογα με το τι προβλέπουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης. Σε ανακοίνωσή τους μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι αγρότες τονίζουν ότι οργανωμένος αγώνας μας αφήνει παρακαταθήκη για τα αιτήματα μας αλλά και για το ίδιο το κίνημα γιατί δεν είναι αγώνας μια και έξω.

Ανάμικτά είναι τα συναισθήματα που φέρει ο επικεφαλής της Πρωτοβουλίας των Αγροτών Θόδωρος Παπακωνσταντίνου αναφορικά με τα αποτελέσματα της χθεσινής συνάντησης. «Αυτό που πρέπει να αντιληφθούμε όλοι μας και να καταστεί σαφές, είναι το μεγάλο όφελος για τον αγροτικό κίνημα, που μέσα από αυτές τις κινητοποιήσεις βγαίνει πιο ενοποιημένο από ποτέ», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τόνισε ότι «οι αγώνες δεν τελειώνουν ποτέ». Χαρακτήρισε πάντως θετικό το αφορολόγητο, αλλά και το γεγονός ότι το ασφαλιστικό «δεν πρόκειται να κατατεθεί άμεσα για ψήφιση στη Βουλή».

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι, αν και υπάρχουν και δύο θετικά», επισήμανε εξάλλου και το μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου στο τελωνείο του Προμαχώνα, Γιάννης Τουρτούρας, που συμμετείχε στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

«Για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε το αφορολόγητο, ενώ η συνδεδεμένη και εξισωτική δεν θα μπαίνουν σαν εισόδημα», είπε ακόμη και πρόσθεσε ότι: «του ζητήσαμε να αποσύρει το ασφαλιστικό, το οποίο δυστυχώς παραμένει φοροεισπρακτικό».

Στο κενό έπεσαν κατά τον κ. Τουρτούρα και οι προτάσεις που έθεσαν οι εκπρόσωποι του πρωτογενούς τομέα για θέματα κόστους παραγωγής, αφού «ούτε αφορολόγητο αγροτικό πετρέλαιο, αλλά ούτε και χαμηλό ρεύμα συζήτησε ο Έλληνας πρωθυπουργός».

Για στροφή σε νέες μορφές κινητοποίησης, κάτι για το οποίο απηύθυνε έκκληση προχθές από τη Βουλή και ο πρωθυπουργός, συζητούν οι αγρότες της Πελοποννήσου. Όπως ανέφερε στο Newpost Δημήτρης Δημητριάδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μάνης και μέλος της συντονιστικής επιτροπής Πελοποννήσου, «είπαμε σιγά – σιγά να μπούμε σε νέες μορφές κινητοποίησης» 

Σε αποκλεισμό είναι από το πρωί το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας, στη Σπάρτη, από αγρότες που διαμαρτύρονται για το προσχέδιο του ασφαλιστικού.

Ομάδα αγροτών, βάζοντας μπροστά στην είσοδο του διοικητηρίου της Αντιπεριφέρειας δώδεκα τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα, δεν επέτρεψαν την είσοδο στους υπαλλήλους και το πολιτικό προσωπικό της Περιφερειακής Ενότητας.

Οι αγρότες, με δηλώσεις τους στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, επεσήμαναν ότι θα παραμείνουν στον χώρο ως αργά το μεσημέρι και θα επιστρέψουν την Κυριακή, για να συνεχίσουν τον αποκλεισμό του διοικητηρίου την ερχόμενη εβδομάδα.

Επιπλέον, παραμένουν στα μπλόκα δυνάμεις των αγροτών της Λακωνίας και σήμερα θα κλείσουν τη γέφυρα του Ευρώτα για μία ώρα από 7 έως 8 το βράδυ.

Ανοικτά είναι όλα τα υπόλοιπα μπλόκα στην Πελοπόννησο, ενώ στο δημαρχείο Κιάτου αργά το απόγευμα θα γίνει συνάντηση αγροτών προκειμένου να καθορίσουν την περεταίρω στάση τους και την μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Αύριο βράδυ στο Εργατικό κέντρο Ναυπλίου, οι αγρότες του μπλόκου της Δαλαμανάρας έχουν προσκαλέσει κι οργανώνουν παμπελοποννησιακή συνάντηση για να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Στο μεταξύ κυκλοφοριακό χάος επικρατεί την τελευταία ώρα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από τους αγρότες, οι οποίοι επέλεξαν να μεταβούν στο κέντρο της πόλης με τα τρακτέρ τους. Οι αγρότες από τα μπλόκα της Ανατολικής Θεσσαλονίκης και της Χαλκηδόνας κατευθύνονται προς το υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης όπου αναμένεται να το αποκλείσουν μέχρι το απόγευμα.

Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Κρήτης

Συνεχίζουν με αμείωτο ρυθμό τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο φορολογικό και το ασφαλιστικό οι αγρότες της Κρήτης, παραμένοντας στα μπλόκα.

Οι αγρότες του Οροπεδίου Λασιθίου παραμένουν στο μπλόκο της περιοχής των Μαλίων, έχοντας προχωρήσει σε αποκλεισμό της Εθνική Οδού ενώ στα Πραιτώρια συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με το μπλόκο που έχουν στήσει. Παράλληλα ο Αγροτικός Σύλλογος Ηρακλείου ανακοίνωσε ότι το απόγευμα στις 18.30 θα πραγματοποιηθεί κινητοποίησή στον κόμβο της Φορτέτσας στο Ηράκλειο κάνοντας λόγο για «μέτρα που δεν δίνουν καμία διέξοδο στους μικρομεσαίους αγρότες οι οποίοι παλεύουν για την επιβίωσή τους».

Ανοιχτό το τελωνείο του Προμαχώνα

Ανοιχτό παραμένει από τις 10 χθες το βράδυ το τελωνείο του Προμαχώνα στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, ενώ στο τελωνείο της Εξοχής ισχύει ο επ΄αόριστον αποκλεισμός για τα φορτηγά και τις νταλίκες.

Σε ό,τι αφορά την κυκλοφορία των ΙΧ οχημάτων και των λεωφορείων, η διέλευσή τους διεξάγεται ομαλά στο δίωρο 15.00-17.00 και από τις 22.30 το βράδυ μέχρι και τις 10 το πρωί, οπότε κλείνει και πάλι.

Στη μία το μεσημέρι, σήμερα, οι αγρότες που συμμετέχουν στο μπλόκο θα έχουν γενική συνέλευση προκειμένου να αποτιμήσουν τα συμπεράσματα από τη χθεσινή συνάντηση με τον πρωθυπουργό και έπειτα να αποφασίσουν τις περαιτέρω κινήσεις τους.

«Όλα είναι ανοιχτά» σύμφωνα με το μέλος της συντονιστικής επιτροπής Γιάννη Τουρτούρα. 


σχετικα αρθρα