current views are: 11

26 Φεβρουαρίου 2016
Δημοσίευση16:43

Μαυρίκος: Ο Μουσσάς είχε ερωτική σχέση με την υπεύθυνη Τύπου της ΕΥΔΑΠ – Είμαι θύμα της πένας μου

Χωρίς την παρουσία του συνηγόρου του απολογήθηκε του 1ου Ειδικού Ανακριτή ο εκδότης που θεωρείται ως βασικός κατηγορούμενος στην «υπόθεση εκβιασμών επιχειρήσεων».

Δημοσίευση 16:43’

Χωρίς την παρουσία του συνηγόρου του απολογήθηκε του 1ου Ειδικού Ανακριτή ο εκδότης που θεωρείται ως βασικός κατηγορούμενος στην «υπόθεση εκβιασμών επιχειρήσεων».

Ο ένας τις ευθύνες στον άλλο φέρονται να έριξαν κατά τις απολογίες τους οι τρεις κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι για το κύκλωμα εκβιαστών στο χώρο της ενημέρωησης. Χωρίς την παρουσία του συνηγόρου του απολογήθηκε του 1ου Ειδικού Ανακριτή ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος, ένας εκ των βασικών κατηγορούμενων στην «υπόθεση εκβιασμών επιχειρήσεων», καθώς απορρίφθηκε η ένσταση του δικηγόρου του Αλέξη Κούγια να λάβει παράταση μέχρι να λήξει η αποχή των δικηγόρων. Nωρίτερα απολογητικό υπόμνημα κατέθεσε ο Παναγιώτης Μουσάς, ενώ ότι είναι αθώωος δήλωσε ο έτερος δημοσιογράφος, Χρήστος Φράγκου

Ο έτερος δημοσιογράφος κατά την απολογία του φέρεται να αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι διέπραξε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη δηλώνοντας αθώος, ενώ φέρεται να ισχυρίστηκε ότι «όλες οι συνομιλίες και οι επαφές μου έγιναν στα πλαίσια του επαγγέλματός μου χωρίς ποτέ να διανοηθώ ή να αποπειραθώ να εκβιάσω οιονδήποτε. Ουδέποτε απείλησα συνομιλητή μου και πολύ περισσότερο τα παιδιά τους» και πρόσθεσε:  «Θεωρώ ύψιστη συκοφαντία και διαστρέβλωση όσα λέγονται και γράφονται για αυτό το θέμα».

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος φέρεται να ζήτησε από τους δικαστικούς λειτουργούς να κρίνουν «μόνο με βάση το υλικό της δικογραφίας και τα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτή, χωρίς να επηρεαστούν από το επικοινωνιακό βάρος της υπόθεσης και από τις πολιτικές προεκτάσεις και διαμάχες που ανέκυψαν εξαιτίας της».

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην απολογία του ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος άφησε αιχμές για τη σχέση του ενός εκ των συγκατηγορουμένων του δημοσιογράφων με τη γυναίκα που κατήγγειλε την υπόθεση, Αμαλία Κάτζου απαντά ο εκδότης και βασικός κατηγορούμενος στην δικογραφία για “εκβιάσεις επιχειρήσεων” σε όσα του καταλογίζονται.

Ο κατηγορούμενος εκδότης που απολογείται ενώπιον του 1ου Ειδικού Ανακριτή για βαριές κατηγορίες, αρνείται τις πράξεις που του αποδίδονται και δηλώνει με υπόμνημα προς τον δικαστικό λειτουργό «θύμα πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων εξαιτίας της αδέσμευτης δημοσιογραφικής μου πένας». Τονίζει δε ότι τα έντυπα τού ανήκουν στον δεξιό χώρο «και δεν θα μπορούσαν ποτέ να στηρίξουν την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Μάλιστα, ο εκδότης αφήνει αιχμές σε βάρος των δύο συγκατηγορουμένων του και της καταγγέλλουσας αναφέροντας στο υπόμνημα του πως δηλώνει «ξένος ως προς αυτά που συμβαίνουν σε συνεννοήσεις και συνομιλίες πίσω από την πλάτη μου, ανάμεσα σε πρόσωπα που γνωρίζονται άριστα και συνεργάζονται επί σειρά ετών, δηλαδή την καταγγέλλουσα και τους δυο συγκατηγορούμενους μου».

Κατά την εκδοχή που έθεσε ενώπιον του ανακριτή ο εκδότης, ο ένας εκ των δύο δημοσιογράφων, Παναγιώτης Μουσάς, είχε «στενή φιλική έως και ερωτική σχέση» με τη συνεργάτιδα του επικεφαλής της ΕΥΔΑΠ που κατήγγειλε τους κατηγορούμενους. Έτσι, όπως υποστηρίζει ο εκδότης, χρησιμοποιήθηκε, εν αγνοία του, το όνομα του σε συνομιλίες του εν λόγω κατηγορούμενου δημοσιογράφου με την καταγγέλλουσα, «είτε για να της δείξει δυνατότητες επιρροής που στην πραγματικότητα στερείται και να την εντυπωσιάσει είτε επειδή σκόπιμα χρησιμοποιήθηκε από τη στενή φίλη του».

Ο κ. Μαυρίκος αναφέρει στο υπόμνημα του ότι «το κλίμα» στις συνομιλίες του Π.Μ. με την καταγγέλλουσα είναι «εύθυμο, οικείο και χαλαρό» και επικαλούμενος την «τόσο ιδιαίτερη μεταξύ τους σχέση», υποστηρίζει ότι καταρρίπτεται το σενάριο μιας εκβιαστικής προσέγγισης από τον έναν στον άλλον.

Φαίνεται, επίσης, να υποστηρίζει ότι όλα όσα καταλογίζονται στην υπόθεση αποτελούν συνηθισμένη διαδικασία διαφημιστικής καταχώρησης.

Κατά τον βασικό εκδότη:

Η δικογραφία είναι αποτέλεσμα κατασκευής με σκοπό την ηθική και σωματική εξόντωσή μου και την απαξίωση του δημοσιογραφικού και επαγγελματικού μου προφίλ. Λόγω των θεμάτων που καλύπτω και των προτάσεων μου που είναι προσωπικές απόψεις και όχι κατευθυνόμενες από συμφέροντα, έχω αναπόφευκτα δημιουργήσει πολλούς αντιπάλους και ανταγωνιστές που κρυφά και φανερά έχουν εκδηλώσει την πρόθεσή τους να με βλάψουν.

Αρνήθηκε τις κατηγορίες ο Μουσάς

Στην δική του απολογία, νωρίτερα, ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Μουσάς φέρεται να αρνήθηκε τις κατηγορίες που του αποδίδονται και να τόνισε ότι είναι «απολύτως αβάσιμες, παντελώς ανυπόστατες και στηρίζονται αποκλειστικά στην μεθοδευμένη καταγγελία της μοναδικής μάρτυρα».

Ο κατηγορούμενος φαίνεται να υποστηρίζει πως όλοι οι διάλογοι και οι επικοινωνίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία είναι στο πλαίσιο της επαγγελματικής του δραστηριότητας και της επιδίωξης του να εξασφαλίσει διαφημιστική ύλη στα Μέσα που συνεργαζόταν. Φέρεται μάλιστα να χαρακτηρίζει απολύτως θεμιτό το να προσπαθεί να συγκεντρώνει διαφημίσεις από δημόσιους φορείς ή ιδιωτικές επιχειρήσεις. Τέλος, φαίνεται να αρνείται οποιαδήποτε απειλή του προς την καταγγέλλουσα ή το ανήλικο παιδί της με την οποία είχε πολυετή γνωριμία: «Γνώριζα το παιδί από μωρό. Από τις αποσπασματικές απομηγνατοφωνήσεις δεν προκύπτει καμία απειλή, αντίθετα προκύπτει ο διάλογος που υπήρχε και το ενδιαφέρον μου να ρωτάω τη μητέρα για το παιδί της».

Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία των απολογιών, ανακριτής και εισαγγελέας θα αποφανθούν ως προς το αν θα κρατηθούν ή θα αφεθούν ελεύθεροι οι κατηγορούμενοι.

”Είμαι αθώος” λέει ο Φράγκου

Ο τρίτος κατηγορούμενος δημοσιογράφος, Χρήστος Φράγκου, κατά την απολογία του φέρεται να αρνήθηκε κατηγορηματικά ότι διέπραξε οποιαδήποτε αξιόποινη πράξη δηλώνοντας αθώος, ενώ φέρεται να ισχυρίστηκε ότι «όλες οι συνομιλίες και οι επαφές μου έγιναν στα πλαίσια του επαγγέλματός μου χωρίς ποτέ να διανοηθώ ή να αποπειραθώ να εκβιάσω οιονδήποτε. Ουδέποτε απείλησα συνομιλητή μου και πολύ περισσότερο τα παιδιά τους» και πρόσθεσε:  «Θεωρώ ύψιστη συκοφαντία και διαστρέβλωση όσα λέγονται και γράφονται για αυτό το θέμα».

Παράλληλα, ο κατηγορούμενος φέρεται να ζήτησε από τους δικαστικούς λειτουργούς να κρίνουν «μόνο με βάση το υλικό της δικογραφίας και τα στοιχεία που υπάρχουν σε αυτή, χωρίς να επηρεαστούν από το επικοινωνιακό βάρος της υπόθεσης και από τις πολιτικές προεκτάσεις και διαμάχες που ανέκυψαν εξαιτίας της».

Κούγιας: Αντισυνταγματική η απολογία χωρίς συνήγορο

Ο εκδότης εξέφρασε την αντίθεσή του να απολογηθεί χωρίς δικηγόρο και σύμφωνα με ανακοίνωση του συνηγόρου του, Αλέξη Κούγια, ζήτησε την αναβολή της διαδικασίας σε χρόνο που να έχει λήξει η αποχή των δικηγόρων. Παράλληλα ζήτησε να αφεθεί ελεύθερος μέχρι την απολογία του, υποστηρίζοντας ότι έχει λευκό ποινικό μητρώο και δεν είναι ύποπτος φυγής. Και στα δύο θέματα που έθεσε ο κατηγορούμενος η απάντηση του ανακριτή ήταν αρνητική.

Σε ανακοίνωση του, το δικηγορικό γραφείο του κ. Κούγια, αναφέρει πως ζητήθηκε από τον ανακριτή να αναβληθεί «η απολογία και να οριστεί ημερομηνία κατά την οποία ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών θα έχει αποφασίσει το τέλος της αποχής των δικηγόρων από τα δικαστήρια, αφού ο εντολέας μας έχει λευκό ποινικό μητρώο, όλη η επιχειρηματική του δραστηριότητα είναι στην Ελλάδα, η κατοικία τόσο του ιδίου, όσο και της οικογενείας του είναι στην Ελλάδα και δεν είναι ύποπτος φυγής».

«Ο κύριος ανακριτής απέρριψε το αίτημα αυτό και κατόπιν αυτής της εξελίξεως ο εντολέας μας απολογείται αυτήν την στιγμή χωρίς συνήγορο υπερασπίσεως και σε μια υπόθεση στην οποία αντιμετωπίζει ποινή ισοβίου καθείρξεως» αναφέρει η ανακοίνωση και συνεχίζει:

Το δικηγορικό μας γραφείο καταγγέλλει αυτήν την αντισυνταγματική και παράνομη επιλογή, η οποία καταργεί το αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του ανθρώπου καθεστώς της δίκαιας δίκης, το τεκμήριο της αθωότητας και το κυριότερο παραβαίνει το Σύνταγμα παραγνωρίζοντας το συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο του συνηγόρου στην απονομή της Δικαιοσύνης και στον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας.

Τι υποστήριξε ο κατηγορούμενος

Η απολογία του εκδότη είναι η δεύτερη για την υπόθεση που λαμβάνει ο ανακριτής, στον οποίο έδωσε νωρίτερα εξηγήσεις ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος Π.Μ. Ο δημοσιογράφος, που πληροφορήθηκε ότι δεν μπορεί να εκπροσωπηθεί καθώς δεν χορήγησε άδειες παράστασης στους συνηγόρους της υπόθεσης ο ΔΣΑ, δήλωσε ότι επιθυμεί να απολογηθεί επί της ουσίας και να απαντήσει σε ερωτήσεις του ανακριτή χωρίς της παρουσία του συνηγόρου του Σάκη Κεχαγιόγλου.

Νωρίτερα, ενόσω, βρισκόταν ενώπιον του ανακριτή ο πρώτος των κατηγορουμένων, με ανακοίνωση του ο συνήγορος κ. Κεχαγιόγλου τονίζει πως ο εντολέας του δημοσιογράφος Π.Μ. είναι αθώος των κατηγοριών που αντιμετωπίζει. Όπως αναφέρει ο κ. Κεχαγιόγλου ο δημοσιογράφος «μου εζήτησε να τονίσω ότι όλες οι συνομιλίες και οι επαφές του έγιναν στα πλαίσια του επαγγέλματός του χωρίς ποτέ να διανοηθεί ή να αποπειραθεί να εκβιάσει οιονδήποτε, αλλά και επιπλέον ότι ουδέποτε απείλησε συνομιλητή του και πολύ περισσότερο τα παιδιά τους. Θεωρεί ύψιστη συκοφαντία και διαστρέβλωση όσα λέγονται και γράφονται για αυτό το θέμα».

Ο κ. Κεχαγιόγλου, τέλος, ζητά οι δικαστικοί λειτουργοί που θα κρίνουν την υπόθεση να λάβουν υπόψη τους τα στοιχεία της υπόθεσης «χωρίς να επηρεαστούν από το επικοινωνιακό βάρος της υπόθεσης και από τις πολιτικές προεκτάσεις και διαμάχες που ανέκυψαν εξαιτίας της».


σχετικα αρθρα