ΕΛΛΑΔΑ

Πάνω από 30% οι μειώσεις στο Μετοχικό Ταμείο

του Ανδρέα Πετρόπουλου - Δημοσίευση 20 Απριλίου 2016, 10:29 / Ανανεώθηκε 20 Απριλίου 2016, 11:33
Πάνω από 30% οι μειώσεις στο Μετοχικό Ταμείο
Facebook Twitter Whatsapp

Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και μειώσεις της τάξης του 32,5% (που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 40%) για τα μερίσματα που καταβάλλονται σε 280.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους φέρνει το νομοσχέδιο.

Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος για το Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και μειώσεις της τάξης του 32,5% (που σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να αγγίξουν ακόμη και το 40%) για τα μερίσματα που καταβάλλονται σε 280.000 συνταξιούχους δημοσίους υπαλλήλους φέρνει το νομοσχέδιο. Εισάγεται νέος τρόπος υπολογισμού για ασφαλισμένους και συνταξιούχους με βάση τις ασφαλιστέες αποδοχές (βασικός μισθός και επιδόματα) και τον χρόνο ασφάλισης.  

Κλειδί στον νέο υπολογισμό είναι ο ετήσιος συντελεστής αναπλήρωσης που θα αναπροσαρμόζεται εντός του πρώτου 15ημέρου κάθε έτους ώστε να αποφεύγεται η δημιουργία ελλειμμάτων σε ταμειακή και δεδουλευμένη βάση.  

Ο συντελεστής θα αναπροσαρμόζεται στη βάση των εκτιμώμενων ετήσιων εσόδων αφαιρουμένων των διοικητικών εξόδων προς τις αντίστοιχες παροχές τρέχοντος έτους. 

Όλα τα καταβαλόμενα μερίσματα επανυπολογίζονται με τον νέο τύπο και μειώνονται ανάλογα από 1/1/2016. Στην προκρούστεια κλίνη μπαίνουν και τα μερίσματα των στρατιωτικών, αφού στο νομοσχέδιο αναφέρεται πως οι παροχές τόσο του ΜΤΠΥ όσο και τον Μετοχικών Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας και Ναυτικού χρηματοδοτούνται «αποκλειστικά από τις καταθέσεις των μετόχων και από τα περιουσιακά στοιχεία των ταμείων» κι «αποκλείεται οποιαδήποτε μεταφορά πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό». 

Μειώσεις 12-15% έρχονται και για τα εφάπαξ όσων αποχώρησαν από τον Σεπτέμβρη του 2013 και μετά, για τα οποία θεσμοθετείται νέος τρόπος υπολογισμού,

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr