current views are: 8

21 Απριλίου 2016
Δημοσίευση02:29

Συναγερμός για τη δημόσια υγεία στους προσφυγικούς καταυλισμούς

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τον θάνατο 17χρονης προσφυγοπούλας στο Ελληνικό. Ο μόνος κίνδυνος είναι για τους ίδιους τους πρόσφυγες τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε φοβικές καταστάσεις.

Δημοσίευση 02:29’

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, με αφορμή τον θάνατο 17χρονης προσφυγοπούλας στο Ελληνικό. Ο μόνος κίνδυνος είναι για τους ίδιους τους πρόσφυγες τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε φοβικές καταστάσεις.

Τον κώδωνα του κινδύνου για τη δημόσια υγεία και την εξάπλωση λοιμωδών νόσων στους προσφυγικούς καταυλισμούς, που μπορεί να επεκταθούν και στους τοπικούς πληθυσμούς κρούει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), με αφορμή τον θάνατο 17χρονης προσφυγοπούλας στο Ελληνικό. Ο μόνος κίνδυνος είναι για τους ίδιους τους πρόσφυγες τονίζουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ενώ το ΚΕΕΛΠΝΟ σημειώνει ότι δεν πρέπει να δημιουργούμε φοβικές καταστάσεις.

Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ προειδοποιεί ότι οι συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και των μεταναστών εγκυμονούν σοβαρούς κινδύνους τόσο για τους ίδιους όσο και για τη Δημόσια υγεία και καλεί το υπουργείο Υγείας να λάβει επειγόντως τα κατάλληλα μέτρα, καταγγέλλοντας «ανεπαρκέστατη διαχείριση» των υγειονομικών ζητημάτων που προκύπτουν από την προσφυγική κρίση.

Μιλώντας στο Newpost ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης τονίζει ότι «κάθε μέρα που περνάει εγκυμονεί μεγαλύτερους κινδύνους για την δημόσια υγεία» καθώς όπως σημειώνει «η θερμοκρασία αυξάνει, ο συνωστισμός είναι σημαντικός και οι συνθήκες φιλοξενίας δεν είναι κατάλληλες».

Διευκρινίζει πάντως ότι «αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν» κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων αλλά, όπως προειδοποιεί «το σίγουρο είναι ότι αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες θα υπάρξουν».

«Θεωρούμε ότι πρέπει να σπεύσουμε ταχέως, δηλαδή η κεντρική εξουσία να κάνει τις δέουσες ενέργειες. Πρωτίστως το υπουργείο Υγείας και έπειτα και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής» συμπληρώνει και υπογραμμίζει πως είναι άλλο πράγμα οι λίγες μέρες φιλοξενίας και άλλο η μόνιμη.

Την ύπαρξη κινδύνων εμφάνισης τροφιμογενών λοιμώξεων με την θερμοκρασία να ανεβαίνει και λόγω του ότι οι συνθήκες που επικρατούν στους άτυπους καταυλισμούς δεν είναι οι καλύτερες, αναφέρει από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ Θανάσης Γιαννόπουλος, ο οποίος όμως υπογραμμίζει πως «δεν τίθεται τέτοιος κίνδυνος» για τη δημόσια υγεία και ότι «δεν πρέπει να δημιουργούμε φοβικές καταστάσεις».

Όπως δήλωσε στο Newpost «σποραδικά κρούσματα μπορεί να υπάρξουν αλλά δεν είναι ότι το θέμα δεν είναι αντιμετωπίσιμο ή μη ελέγξιμο»

Ειδικά για την ελονοσία διευκρινίζει εξάλλου ότι «δεν μεταδίδεται με τη χειραψία και τις κοινωνικές σχέσεις».

Παρολ’αυτά σημειώνει ότι πρέπει άμεσα να γίνουν οι ψεκασμοί για τα κουνούπια, όσο ακόμα είναι σε προνυμφικό επίπεδο, γιατί «αν ψεκάσουμε όταν πια θα είναι ακμαία τότε θα το έχουμε χάσει το παιχνίδι». Όπως ανέφερε υπάρχουν περιφέρειες που έχουν ήδη ξεκινήσει τους ψεκασμούς και άλλες που έχουν δεν έχουν ακόμη. «Και τώρα δεν είναι αργά» πρόσθεσε.

Το μήνυμα πάντως του ΚΕΕΛΠΝΟ προς τους πρόσφυγες είναι να μετακινηθούν σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας όπου μπορούν να διαβιώσουν σε πολύ καλύτερες συνθήκες, καθώς όπως σημειώνει και ο κ. Γιαννόπουλος οι συνθήκες στον Πειραιά, την Ειδομένη και το Ελληνικό είναι άθλιες . Από την Κυριακή, μάλιστα, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδώσει ενημερωτικό φυλλάδιο στα κουρδικά, τα αραβικά και τα φαρσί και διανέμει στους πρόσφυγες και ήδη σύμφωνα με τον κ. Γιαννόπουλο έχουν ανταποκριθεί πολλοί στο κάλεσμα να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας.

Αναφορικά με τον θανάτο της 17χρονης προσφυγοπούλας στον καταυλισμό του Ελληνικού ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ ξεκαθαρίζει ότι δεν έχει να κάνει με τις συνθήκες εκεί. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του κ. Γιαννόπουλου από το ιστορικό που  πήρε από συναδέλφους γιατρούς στο Λαϊκό νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε το άτυχο κορίτσι,  πληροφορήθηκε ότι το παιδί έπασχε από σημαντική καρδιακή βαλβιδοπάθεια λόγω ρευματικού πυρετού που είχε εμφανίσει.  

Ακόμη πιο καθησυχαστικός αλλά λάβρος για τη διαχείριση του ζητήματος από την πολιτεία εμφανίζεται ο Απόστολος Βεΐζης, επικεφαλής προγραμμάτων της οργάνωσης «Γιατροί Χωρίς Σύνορα», που αυτή τη στιγμή έχει περίπου 300 γιατρούς στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, λίγες ώρες αφότου επέστρεψε από την προσφυγούπουλη της Ειδομένης, επισήμανε ότι «μέχρι τώρα από τις δικές μας καταγραφές δεν υπάρχουν θέματα υγείας που να συνδέονται με τη δημόσια υγεία,  άρα αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καμιά υγειονομική βόμβα σε έκρηξη».

Όπως ανέφερε στο Newpost «τα προβλήματα που αντιμετωπίζαμε το 2015 μέχρι το κλείσιμο των συνόρων σε ποσοστό πάνω από 80% συνδέονταν άμεσα και έμμεσα με τις συνθήκες του ταξιδιού και διαβίωσης στην ελληνική επικράτεια». Και αυτό γιατί όπως εξηγεί επρόκειτο για ανθρώπους που έβγαιναν βρεγμένοι από τη θάλασσα και  δεν είχαν πρόσβαση σε σίτιση, στέγαση και υγειονομική φροντίδα.

Με το κλείσιμο των συνόρων, συνεχίζει, βεβαίως οι συνθήκες αλλάζουν καθώς η παραμονή τους σημαίνει ότι την επόμενη ημέρα θα πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κάποιες μίνιμουμ συνθήκες που σημαίνει σε νερό, τουαλέτα, σίτιση, κατάλληλο κατάλυμα και ιατροφαρμακευτική φροντίδα.

«Όταν αυτή η ανάγκη δεν καλύπτεται έχει βεβαίως επιπτώσεις στην υγεία αυτών ανθρώπων, και μόνο αυτών των ανθρώπων, γιατί ο κίνδυνος εξάπλωσης του προβλήματος και της ταλαιπωρίας που αυτοί οι άνθρωποι βιώνουν είναι αρκετά μακριά από τον γηγενή πληθυσμό».

«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι 9 στους 10 προέρχονται από εμπόλεμες ζώνες και 6 στους 10 είναι γυναίκες και παιδιά, άρα είναι ευάλωτοι πληθυσμοί» προσθέτει άλλωστε ο κ. Βεΐζης και συμπληρώνει ότι «η δική μας εμπειρία έχει αποδείξει ότι  από το 2008 έως το 2014 το 63% των προβλημάτων υγείας συνδέονται με τις συνθήκες διαβίωσης κα παραμονής».

«Προστασία της δημόσιας υγείας για αυτούς τους ανθρώπους και τον υπόλοιπο πληθυσμό σημαίνει ενέργειες μιας οργανωμένης πολιτείας όπου συστηματικά εξασφαλίζει πρόληψή και θεραπεία όταν υπάρχει ανάγκη», τονίζει ακόμη και συμπληρώνει πως «δεν προστατεύεται η δημόσια υγεία με δηλώσεις αλλά με δράσεις».

Παράλληλα καταγγέλλει την πολιτεία για απουσία και για ελλιπή ενημέρωση των προσφύγων, γιατί όπως τονίζει το ζήτημα είναι όχι μόνο να τους λες τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους αλλά και «να τους ενημερώνεις για τις δυνατότητες που μπορεί να έχουν σε μια χώρα κάτι που πρέπει να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα. Να μην τους δώσεις ψεύτικες ελπίδες».

 

 

 

 


σχετικα αρθρα