current views are: 11

10 Μαΐου 2016
Δημοσίευση07:49

Θύελλα αντιδράσεων στους δήμους του Φαληρικού Όρμου για τα δικαστήρια

Θύελλα αντιδράσεων στους δημάρχους των περιοχών του λεγόμενου παραλιακού μετώπου του Φαληρικού Όρμου, δηλαδή σε Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ταύρο και στο Φάληρο έχει προκαλέσει η ξαφνική απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να παραχωρήσει τμήμα των ολυμπιακών κτιριακών εγκαταστάσεων του beach volley για τη λειτουργία δικαστηρίων.

Δημοσίευση 07:49’

Θύελλα αντιδράσεων στους δημάρχους των περιοχών του λεγόμενου παραλιακού μετώπου του Φαληρικού Όρμου, δηλαδή σε Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ταύρο και στο Φάληρο έχει προκαλέσει η ξαφνική απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να παραχωρήσει τμήμα των ολυμπιακών κτιριακών εγκαταστάσεων του beach volley για τη λειτουργία δικαστηρίων.

Θύελλα αντιδράσεων στους δημάρχους των περιοχών του λεγόμενου παραλιακού μετώπου του Φαληρικού Όρμου, δηλαδή σε Καλλιθέα, Μοσχάτο, Ταύρο και στο Φάληρο έχει προκαλέσει η ξαφνική απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης να παραχωρήσει τμήμα των ολυμπιακών κτιριακών εγκαταστάσεων του beach volley για τη λειτουργία δικαστηρίων.

Μάλιστα η συγκεκριμένη απόφαση ήρθε με την μορφή τροπολογίας σε νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας την Παρασκευή και όπως υπογραμμίζουν οι δήμαρχοι χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση, πόσο δε μάλλον διαβούλευση.

Όπως τόνισε στο Newpost ο δήμαρχος Μοσχάτου – Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου η περιοχή αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάτι τέτοιο αλλά «πρέπει να παραδοθεί στους κατοίκους» αφού «είναι αντίθετο με το προεδρικό διάταγμα» που έχει εκδοθεί για την περιοχή και προβλέπει τη χρήση του ως χώρου πολιτισμού και αθλητισμού.

Ο ίδιος θέτει και ζητήματα ασφάλειας για την περιοχή, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται ακριβώς απέναντι από το κέντρο πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρου Νιάρχου και το πάρκο του Π. Φαλήρου.

Μάλιστα προαναγγέλλει προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά της εν λόγω τροπολογίας λέγοντας ότι «θα προσφύγουμε και νομικά» καθώς και σειρά κινητοποιήσεων. Ο δήμαρχος Μοσχάτου σχολίασε ακόμη ότι «παίρνονται αποφάσεις χωρίς να έχει υπάρξει καμιά διαβούλευση με τους δήμους και την Περιφέρεια».

«Το παραλιακό μέτωπο που εκτείνεται από τον Πειραιά μέχρι το Σούνιο πρέπει να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του ως χώρος ικανός όχι μόνο να αναβαθμίσει την Αττική με τις χρήσεις του και τις περιβαλλοντικές του δυνατότητες, αλλά να προσφέρει την ποιότητα ζωής που έχουν ανάγκη οι πολίτες της Αττικής», τονίζει σε ανακοίνωσή του ο δήμος Μοσχάτου, που χθες βράδυ πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Για μονομερή ενέργεια που ουσιαστικά διακινδυνεύει μια επένδυση εκατοντάδων εκατ. ευρώ κάνει λόγο από την πλευρά του ο δήμαρχος Καλλιθέας, Δημήτρης Καρνάβος. Μιλώντας στο Newpost σημείωσε ότι «θα υπάρξουν ένδικες και διοικητικές ενέργειες» και πως «θα αντιδράσουμε με οποιονδήποτε τρόπο, δεν θα περάσει». Ο δήμαρχος Καλλιθέας, επισήμανε ότι «στα 100 μέτρα υπάρχει γήπεδο ποδοσφαίρου, στα 150 η ναυταθλητική μαρίνα με δεκάδες αθλητές καθώς και το camp του δήμου Καλλιθέας» και διερωτήθηκε «πώς είναι δυνατόν να γίνονται δίπλα εκεί δίκες με βαρυποινίτες».

Όπως υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση του δήμου Καλλιθέας «η παραχώρηση αυτή, είναι μια ευθεία επίθεση στη μακροχρόνια  προσπάθεια για την ανάπλαση της παραλιακής μας ζώνης. Υπονομεύει κάθε σχέδιο ανάπτυξης, υποβαθμίζει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και θέτει ένα μεγάλο εμπόδιο στην ανάπτυξη του λεκανοπεδίου».

Ακόμη ο δήμαρχος Καλλιθέας ανέφερε ότι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους εμπλεκόμενους υπουργούς, με τη Ρένα Δούρου, τον Γιώργο Πατούλη και τον πρόεδρο της ΠΕΔΑ, καθώς και κοινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου με τα δημοτικά συμβούλια Ταύρου και Καλλιθέας αλλα και ενημέρωση των πολιτών με κάθε τρόπο.

Τόσο ο κ. Κάρναβος όσο και ο κ. Ευθυμίου επισήμαναν ότι η απόφαση αυτή ήρθε ενώ η Περιφέρεια είχε ήδη αποφασίσει την ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου και πρόσθεσαν ότι στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στην Καλλιθέα ο αντιπεριφερειάρχης κ. Καπάνταης εξέφρασε την αντίθεση της Περιφέρειας Αττικής με την παραχώρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων.

«Η περιφέρεια διέθεσε 120 εκατ. ευρώ, έκανε τα σχέδια, πήρε τις σχετικές άδειες από τα υπουργεία Τουρισμού΄ και Ανάπτυξής, και εκεί που είπαμε επιτέλους θα αξιοποιηθεί έρχεται αυτή τροπολογία, η οποία μας τρέλανε όλους» σημείωσε από την πλευρά του ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Διονύσης Χατζηδάκης.

«Τίποτε δεν γνωρίζαμε. Αυτό είναι μια ένδειξη του πως λειτουργεί το ελληνικό κράτος και τι σεβασμό δείχνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση α’ και β’ βαθμού, την οποία παντελώς αγνοούν», συμπλήρωσε μιλώντας στο newpost.

Και αυτός υπογράμμισε ότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη με προεδρικό διάταγμα ως χώρος πολιτισμού, αθλητισμού και συναθροίσεως κοινού και η χρήση γης του δεν προβλέπει κτήρια για δικαστική μέγαρα.

«Συνεργαζόμαστε οι δήμοι Π. Φαλήρου, με τον δήμο Καλλιθέας και Μοσχάτου – Ταύρου για να μην υλοποιηθεί αυτή η νυχτερινή τροπολογία. Επιθυμούμε όλο το παραλιακό μέτωπο να αναπτυχθεί σωστά» τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

Μητσοτάκης: Το κόσμημα της Αθήνας θα φιλοξενεί κλούβες των ΜΑΤ

Στο θέμα αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι «αντί να αξιοποιήσουμε την έκταση ως μια φυσική συνέχεια του πάρκου του Κέντρου Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος, εσείς θέλετε να την παραχωρήσετε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης. Όταν μάλιστα έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες και η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει πόρους. Το κόσμημα της Αθήνας, ένας χώρος που θα πρέπει να αποτελεί την αφετηρία της Αθηναϊκής Ριβιέρας, θα φιλοξενεί κλούβες των ΜΑΤ».

Υπ. Δικαιοσύνης: Λύνεται ένα δομικό πρόβλημα

Στην σχετική ανακοίνωσή του πάντως το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρει ότι «ένα δομικό πρόβλημα της ελληνικής δικαιοσύνης, η έλλειψη χώρων για διεξαγωγή μεγάλων δικών, περνά ήδη στη φάση της επίλυσής του» και διευκρινίζει  ότι το ακίνητο παραχωρήθηκε χωρίς αντάλλαγμα, με νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή.

Το υπουργείο αναφέρει: «Όπως είναι γνωστό εδώ και πολύ καιρό, η έλλειψη αιθουσών για διεξαγωγή μεγάλων δικών (όπως π.χ.: αυτή που αφορούσε μέλη της Χ.Α.) δημιουργούσε σημαντικά προβλήματα στην απονομή της Δικαιοσύνης:  τα φαινόμενα της απόλυσης υποδίκων λόγω συμπλήρωσης  του χρόνου προφυλάκισης εξαιτίας της σπάνιας διαθεσιμότητας μεγάλης αίθουσας, της σώρευσης καθυστερούμενων υποθέσεων, και των απότοκων κινδύνων παραγραφής είχαν γίνει ιδιαίτερα αισθητά στην ελληνική κοινωνία».

Καταλήγοντας το υπουργείο «διαβεβαιώνει, ότι οι τρόποι χρήσης μέρους του ακινήτου θα αποτελέσουν αντικείμενο προηγούμενου διαλόγου με την Περιφέρεια Αττικής και τους ενδιαφερόμενους δήμους, ώστε να ενταχθεί επωφελώς η νέα χρήση στον σχεδιασμό και στα προγράμματα που αφορούν την περιβάλλουσα ζώνη, χωρίς να προξενήσει παρενέργειες ή επιβαρύνσεις στον ευρύτερο χώρο του Ολυμπιακού Πόλου».


σχετικα αρθρα