ΕΛΛΑΔΑ

Έκθεση Συμβουλίου της Ευρώπης για το προσφυγικό: Ανησυχία για την στάση των Σκοπίων

Δημοσίευση 11 Μαΐου 2016, 10:23 / Ανανεώθηκε 11 Μαΐου 2016, 10:10
Έκθεση Συμβουλίου της Ευρώπης για το προσφυγικό: Ανησυχία για την στάση των Σκοπίων
Facebook Twitter Whatsapp

Έντονη ανησυχία για την στάση της ΠΓΔΜ στο προσφυγικό εκφράζεται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης μέσω του ειδικού εκπροσώπου Τόμας Μπότσεκ, μετά από αποστολή που πραγματοποιήθηκε στις 7-11 Μαρτίου. 

Έντονη ανησυχία για την στάση της ΠΓΔΜ στο προσφυγικό εκφράζεται στην έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης μέσω του ειδικού εκπροσώπου Τόμας Μπότσεκ, μετά από αποστολή που πραγματοποιήθηκε στις 7-11 Μαρτίου. 

Όπως ο ίδιος ο κ. Μπότσεκ εξηγεί στην έκθεσή του, στόχος του ήταν «να κατανοήσει με ποιο τρόπο, το Συμβούλιο της Ευρώπης θα μπορούσε να βοηθήσει τις δύο χώρες να αντιμετωπίσουν τις προσφυγικές ροές, τηρώντας τις υποχρεώσεις τους που απορρέουν από τις νομικές πράξεις του Οργανισμού για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα».

Κατά τη διάρκεια της διερευνητικής αυτής αποστολής, ο κ. Μπότσεκ ήλθε σε επαφή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που χειρίζονται το θέμα, επισκέφθηκε τη Χίο και τα hot spots σε βόρειο Ελλάδα και Αττική, καθώς και στα σύνορα με την ΠΓΔΜ στους καταυλισμούς προσφύγων σε Γευγελή και Ταμπανόβτσε.

Στην έκθεσή του, ο ειδικός απεσταλμένος του ΣτΕ εκφράζει την ανησυχία του για την κακομεταχείριση των προσφύγων από την αστυνομία των Σκοπίων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που ο ίδιος συνέλεξε.

Συνιστά, δε, στο ΣτΕ να βοηθήσει τις αρχές της ΠΓΔΜ για την εκπαίδευση του αρμόδιου προσωπικού, ώστε να εξασφαλισθεί «ότι τα σύνορα με την Ελλάδα ελέγχονται τηρώντας τις δεσμεύσεις της ΠΓΔΜ για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Ο κ. Μπότσεκ εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για τα παιδιά των προσφύγων στους καταυλισμούς. Εκτιμά μάλιστα ότι η συμφωνία ανάμεσα σε ΕΕ και Τουρκία θα μπορούσε να έχει ως αρνητική συνέπεια να παραμένουν τα παιδιά ακόμα μεγαλύτερο διάστημα στους καταυλισμούς ή πλησίον των κέντρων καταγραφής.

Συνιστά στο ΣτΕ να βοηθήσει τις ελληνικές Αρχές για την ενίσχυση του ελληνικού εθνικού συστήματος προστασίας του παιδιού, «έτσι ώστε να μπορεί να αποτρέψει και να αποκαταστήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διάρκεια της μεταναστευτικής διαδικασίας».

Ζητά επίσης να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές για την ανάπτυξη της τεχνογνωσίας και της επαγγελματικής ικανότητας ως προς την παροχή εναλλακτικών λύσεων «για τη διαμονή των οικογενειών, εν αναμονή της έκβασης των αιτήσεων ασύλου».

Την ίδια στιγμμή, καλεί το ΣτΕ να κινητοποιηθεί για την ανεύρεση πόρων (πχ χορηγίες ΕΟΧ και Νορβηγίας) προκειμένου να βοηθηθούν οι ελληνικές Αρχές για την οικοδόμηση πρόσθετων καταλυμάτων, καθώς και άλλων αναγκών όπως διερμηνεία, ενημέρωση και υποστήριξη από ψυχο-κοινωνικές υπηρεσίες.

Ο κ. Μπότσεκ συνιστά τέλος στο ΣτΕ να εκδώσει πρόσκληση και ενθαρρύνει τα κράτη-μέλη του εκτός ΕΕ, να ανοιχθούν κάνοντας πρόσφορες και συμβάλλοντας στην μετεγκατάσταση προσφύγων.

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr