ΕΛΛΑΔΑ

Ποινική δίωξη σε πάνω από 70 άτομα για τα επισφαλή δάνεια της PRO BANK

Δημοσίευση 26 Μαΐου 2016, 13:36 / Ανανεώθηκε 26 Μαΐου 2016, 13:36
Ποινική δίωξη σε πάνω από 70 άτομα για τα επισφαλή δάνεια της PRO BANK
Facebook Twitter Whatsapp

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε περισσότερα από 70 άτομα άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για δάνεια.

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος σε περισσότερα από 70 άτομα άσκησε η Εισαγγελία Πρωτοδικών για τα δάνεια που δόθηκαν χωρίς εγγυήσεις εξασφαλίσεις από στελέχη αλλά και υπαλλήλους της Pro Bank την περίοδο 2004-2011, τα οποία μάλιστα φαίνεται να προκάλεσαν ζημιά που μέχρι στιγμής εκτιμάται στο ποσό των 64 εκατομμυρίων ευρώ.

Η υπόθεση της PRO BANK απασχόλησε την Εισαγγελία Διαφθοράς, μετά από ανώνυμη καταγγελία που έλαβε πριν δύο χρόνια η επικεφαλής του τμήματος Εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου, στην οποία γινόταν λόγος για δεκάδες επισφαλείς δανειοδοτήσεις, που προκάλεσαν τεράστια ζημιά στην τράπεζα. Η διερεύνηση της υπόθεσης αρχικώς ανατέθηκε στον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς, ο οποίος αμέσως έδωσε εντολή στον ειδικό εκκαθαριστή της τράπεζας να προβεί σε έλεγχο, κατ΄ αντιπροσωπευτικό δείγμα, των 50 μεγαλύτερων δανείων της PRO BANK, τα οποία αντιπροσώπευαν το 60% του συνόλου των δανειακών χορηγήσεων και να συντάξει σχετική έκθεση. Ο εισαγγελέας ζητούσε να περιλαμβάνονται στην έκθεση του εκκαθαριστή στοιχεία για το κατά πόσο τηρήθηκαν οι κανονισμοί της Τράπεζας στα ελεγχόμενα δάνεια, διασφαλίστηκε η περιουσίας της, υπήρξε παρακολούθηση της εξέλιξης των δανειακών χρηματοδοτήσεων και ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα παύσης χρηματοδότησης ή αναγκαστικής εισπράξεως των οφειλόμενων ποσών στην περίπτωση που ο δανειολήπτης δεν προέβαινε σε καταβολή των χρηματικών ποσών προς το τραπεζικό ίδρυμα.

Οι εκθέσεις του εκκαθαριστή, που παραδόθηκαν, στα τέλη του 2015, στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Σπύρο Παππά, καθώς αυτός είχε οριστεί στο μεταξύ να μελετήσει την υπόθεση της τράπεζας, κατέληγαν στο συμπέρασμα πως η πλειονότητα των δανείων που ελέγχθηκαν είχαν χορηγηθεί χωρίς εξασφαλίσεις για την PRO BANK.

Όπως αναφέρεται στην δικογραφία, από 50 δανειοδοτήσεις που αποτέλεσαν το αντικείμενο του δειγματολειπτικού ελέγχου, οι 36 δεν εξασφάλιζαν την τράπεζα και προκάλεσαν ζημιά 63,8 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το ποσό της ζημιάς ενδέχεται να είναι μεγαλύτερο καθώς εισαγγελικές δεν αποκλείουν η δικαστική έρευνα να εντοπίσει και άλλες περιπτώσεις επισφαλών δανείων.

Σημειώνεται ότι η άδεια λειτουργίας της PRO BANK ανακλήθηκε με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος στις 26-7-2013, καθώς μετά από παρατάσεις στην καταληκτική ημερομηνία για την εξεύρεση επενδυτή η διαδικασία απέβη άκαρπη. Το "υγιές" τμήμα της PRO BANK κατέληξε στην Εθνική Τράπεζα, ενώ το υπόλοιπο τέθηκε σε ειδική εκκαθάριση.