current views are: 6

2 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση14:41

Ανακοινώθηκε το 1ο Πρόγραμμα Εκπαίδευση στη Φυσικοθεραπεία για άτομα με προβλήματα όρασης

Την έναρξη του 1ου Προγράμματος Εκπαίδευσης στην Φυσικοθεραπεία ατόμων με προβλήματα όρασης στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ του Πειραιά, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Δημοσίευση 14:41’

Την έναρξη του 1ου Προγράμματος Εκπαίδευσης στην Φυσικοθεραπεία ατόμων με προβλήματα όρασης στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ του Πειραιά, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Την έναρξη του 1ου Προγράμματος Εκπαίδευσης στην Φυσικοθεραπεία ατόμων με προβλήματα όρασης στο ΙΕΚ ΑΚΜΗ του Πειραιά, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του κος Κωνσταντίνος Ροδόπουλος σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά.

Από την νέα Ακαδημαϊκή Χρονιά το ΙΕΚ ΑΚΜΗ του Πειραιά θα  εντάξει στο Πρόγραμμα σπουδών φυσικοθεραπείας, άτομα με προβλήματα όρασης, αξιοποιώντας τεχνογνωσία που έλαβε από την Κρατική Γαλλική Σχολή Τυφλών Valentin Haüy με την υποστήριξη του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών και του Κέντρου Eκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών. Με τη νέα δράση και την αναγγελία του νέου προγράμματος, στόχος είναι να δοθεί νέα πνοή στην εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση ατόμων με οπτική αναπηρία από την Περιφέρεια Πειραιά και Νήσων.

Το καινοτόμο Πρόγραμμα θα προσφερθεί στους συμμετέχοντες ΕΝΤΕΛΩΣ ΔΩΡΕΑΝ και τελεί υπό την Αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCΟ. Είναι η πρώτη φορά που υλοποιείται παρόμοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα καλύπτοντας τις ανάγκες εκπαίδευσης ατόμων με προβλήματα όρασης  γεφυρώνοντας τις αδυναμίες που ανακύπτουν από υπάρχοντα  εκπαιδευτικά προγράμματα. Αξίζει να σημειωθεί ότι για την συγκεκριμένη παρέμβασή του στο χώρο της ειδικής εκπαίδευσης Ελλάδα, το ΙΕΚ ΑΚΜΗ έχει τιμηθεί με το βραβείο κοινωνικής ευθύνης από το ICEVI Europe ενώ η UNESCO Ελλάδος θα προτείνει την δράση αυτή του ΙΕΚ ΑΚΜΗ ως good practice της Ελληνικής Επιτροπής!

Ιδιαίτερα τιμητική για το θεσμό ήταν η παρουσία και παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών Διοικητικής Ανασυγκρότησης κου Παναγιώτη Κουρουμπλή ο οποίος εξήρε το έργο του ΙΕΚ ΑΚΜΗ και προσωπικά του κου Προέδρου του κου Κων/νου Ροδόπουλου τονίζοντας χαρακτηριστικά: «σε μία εποχή που η εκπαίδευση των ατόμων με προβλήματα όρασης αντιμετωπίζει την μονομέρεια της εκπαίδευσης των τηλεφωνητών ως της μόνης ειδικότητας που μπορούσαν οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης να λάβουν από το κράτος-  που και αυτή όμως πλέον με την πρόοδο της τεχνολογίας τείνει να ξεπεραστεί- πρωτοβουλίες σαν αυτή του ΙΕΚ ΑΚΜΗ δίνουν νέα πνοή στην εκπαιδευτική και επαγγελματική διέξοδο των νέων ατόμων γεφυρώνοντας το χάσμα και δίνοντας νέα πρόσβαση χωρίς κοινωνικές ανισότητες».

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κος Βασίλης Κορκίδης χαιρετίζοντας την εκδήλωση δήλωσε χαρακτηριστικά: ¨Το  ΙΕΚ ΑΚΜΗ εδώ και 11 χρόνια, προσφέρει μία πολύτιμη ανάσα ζωής και διέξοδο, σε παιδιά με προβλήματα όρασης. Το δικαίωμα πρόσβασης όλων των ανθρώπων στην εκπαίδευση και ειδικότερα, όσων έχουν προβλήματα όρασης και αναπηρίας είναι αναφαίρετο, και είναι πολύ σημαντικό που με το πρόγραμμα αυτό  αντιμετωπίζονται με υπευθυνότητα, σοβαρότητα και ευαισθησία. Θα ήθελα, να σας διαβεβαιώσω, ότι ο επιχειρηματικός κόσμος της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά, θα σταθεί αρωγός της εν λόγω πρωτοβουλίας, στηρίζοντάς την με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο, με σκοπό να προσφέρονται ίδιες ευκαιρίες επαγγελματικής εκπαίδευσης, ισότιμα σε όλους».

Στην ομιλία της η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO κα Αικ.Τζιτζικώστα τόνισε μεταξύ άλλων:

Το πρόγραμμα αυτό θα δώσει μία απάντηση σε μία μεγάλη ομάδα πληθυσμού που πλήττονται από οικονομική, πολιτική και κοινωνική περιθωριοποίηση, αποξένωση, στέρηση του δικαιώματος για μια αξιοπρεπή και ισότιμη συμμετοχή στον επαγγελματικό τομέα. Η UNESCO, ως διεθνής οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών έχει σειρά προγραμμάτων για την εκπαίδευση των τυφλών που δίνουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε μειονεκτούντες πληθυσμούς ενώ υποστηρίζει βιβλιοθήκες ώστε να διευρύνουν τις συλλογές τους με βιβλία ανάγνωσης Braille. Ελπίζοντας πως η σημερινή πρωτοβουλία θα αποτελέσει έναυσμα για παρόμοιες δράσεις ευαισθητοποίησης στο μέλλον, θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον Πρόεδρο και τα Μέλη του ΔΣ του εκπαιδευτικού Ομίλου για την εξαιρετική πρωτοβουλία που αναδεικνύει την ευαισθησία και το όραμά τους για μια εκπαίδευση ουσιαστική, σύγχρονη και προσβάσιμη σε όλους.»

Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης ο Ανιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, η Αντιδήμαρχος Πειραιά σε θέματα Πολιτισμού κα Αθηνά Γλύκα και η Πρόεδρος του ΚΕΑΤ και ενεργός υποστηρικτής της συγκεκριμένης δράσης και Μπέτυ Λεωτσάκου. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Πρόεδρος του Φάρου Τυφλών, κα  Γωγώ Ρουκουτάκη και ο Αντιπρόεδρος κος Φώτης Ζάκκας καθώς και ο  Dennis Lolli και η Darija Udovicic συντονιστές εκπαίδευσης του Perkins International, του μεγαλύτερου Παγκόσμιου Φορέα για την υποστήριξη των ατόμων με προβλήματα όρασης.

Κλείνοντας την εκδήλωση ο Πρόεδρος του ΙΕΚ ΑΚΜΗ κος Κων/νος Ροδόπουλος, προσέφερε ποσό ύψους 3.000 € στο Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών για την αγορά εκτυπωτή BRAILLE που θα διευκολύνει την καθημερινότητα χιλιάδων τυφλών στην Ελλάδα, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να προσφέρουμε σε κάθε άνθρωπο με προβλήματα όρασης που αναζητά ένα άλλο επίπεδο ζωής. Η οπτική αναπηρία ας μην σταθεί εμπόδιο πρόσβασης σε βασικά ανθρώπινα δικαιώματα όπως είναι η μάθηση, η γνώση και η εργασία».


σχετικα αρθρα