ΕΛΛΑΔΑ

H Ξένη Δημητρίου νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Δημοσίευση 9 Ιουνίου 2016, 12:55 / Ανανεώθηκε 9 Ιουνίου 2016, 12:46
H Ξένη Δημητρίου νέα εισαγγελέας του Αρείου Πάγου
Facebook Twitter Whatsapp

Τη θέση της Ευτέρπης Γκουτζαμάνη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει η μέχρι τώρα αντιεισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, η οποία επελέγη από την κυβέρνηση για αυτό το νευραλγικό πόστο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Τη θέση της Ευτέρπης Γκουτζαμάνη στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου αναλαμβάνει η μέχρι τώρα αντιεισαγγελέας Ξένη Δημητρίου, η οποία επελέγη από την κυβέρνηση για αυτό το νευραλγικό πόστο.

Η, δε, Ευτέρπη Γκουτζαμάνη,  αποχωρεί μετά από υπηρεσία σαράντα ετών από τη θέση της Εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου της χώρας.

Σύμφωνα με την ''Καθημερινή'', η επιλογή της Ξένης Δημητρίου για την κορυφαία και πλέον νευραλγική θέση της δικαστικής ιεραρχίας επιβεβαίωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να τηρήσει την ακολουθούμενη τα τελευταία χρόνια πρακτική, επιλογής της Εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου από τους εισαγγελικούς λειτουργούς, μια και υπάρχει από το σύνταγμα η δυνατότητα επιλογής και από τους ανώτατους δικαστικούς του Αρείου Πάγου (αντιπροέδρους και αρεοπαγίτες).

Η κυρία Δημητρίου χαρακτηρίζεται ως'' έμπειρη εισαγγελική λειτουργός'', καθώς έχει χειριστεί εκατοντάδες σημαντικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας της και τελευταία ήταν η εισαγγελέας στο Ειδικό Δικαστήριο που εκδικάστηκε η υπόθεση του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

H νέα Εισαγγελέας κατάγεται από το Αίγιο, έχει γεννηθεί το 1952 και θα παραμείνει στην ηγεσία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου για τρία χρόνια ως το 2019.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, η επιλογή της αντιμετωπίστηκε με ανακούφιση από τους εισαγγελείς, οι οποίοι μέσω της Ενώσεώς τους είχαν ζητήσει από τον πρωθυπουργό να επιλεγεί εισαγγελικός λειτουργός για τη θέση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Η κυρία Δημητρίου η οποία είχε την ευθύνη της εποπτείας θεμάτων ανηλίκων ως αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου θα αναλάβει τα καθήκοντά της στο τέλος του μήνα, οπότε και αποχωρεί λόγω συμπλήρωσης του ορίου ηλικίας από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου η Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η κυρία Κουτζαμάνη, πρώτη γυναίκα που επελέγη ως Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, παρέμεινε στην Εισαγγελία του ανωτάτου δικαστηρίου επί τρία χρόνια και επί των ημερών της κινήθηκαν διαδικασίες για μείζονος σημασίας υποθέσεις μεταξύ των οποίων και οι διώξεις για την εγκληματική οργάνωση της Χρυςής Αυγής.

Η Ευτέρπη Κουτζαμάνη ήταν άλλωστε και η πρώτη γυναίκα που εισήλθε στο εισαγγελικό σώμα το 1975 καταγράφοντας πολύχρονη επιτυχημένη θητεία στη δικαιοσύνη.

Η αλλαγή σκυτάλης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έρχεται σε μία χρονική συγκυρία όπου η δικαιοσύνη ταλανίζεται από παθογένειες ετών και δυσλειτουργίες που εμποδίζουν την γρήγορη εκκαθάριση χιλιάδων υποθέσεων, ενώ υποθέσεις για καταχρήσεις σε βάρος του δημοσίου και οικονομικά σκάνδαλα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η νέα Εισαγγελέας πάντως φέρεται αποφασισμένη να εργαστεί σκληρά για τη βελτίωση των συνθηκών απονομής της δικαιοσύνης και την τόνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τη δικαστική λειτουργία.

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr