current views are: 8

29 Ιουνίου 2016
Δημοσίευση18:28

ΙΝΚΑ: Οχτώ στους 10 Έλληνες δηλώνουν ότι δεν θα πάνε διακοπές (Βίντεο)

Το καλοκαίρι στο σπίτι ή το πολύ σε εξοχικά σπίτια συγγενών και φίλων θα περάσουν οι περισσότεροι Έλληνες σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΑΚΑ), στην οποία οχτώ στους δέκα δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να πάνε διακοπές λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Δημοσίευση 18:28’

Το καλοκαίρι στο σπίτι ή το πολύ σε εξοχικά σπίτια συγγενών και φίλων θα περάσουν οι περισσότεροι Έλληνες σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΑΚΑ), στην οποία οχτώ στους δέκα δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να πάνε διακοπές λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Το καλοκαίρι στο σπίτι ή το πολύ σε εξοχικά σπίτια συγγενών και φίλων θα περάσουν οι περισσότεροι Έλληνες σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΑΚΑ), στην οποία οχτώ στους δέκα δήλωσαν ότι δεν σκοπεύουν να πάνε διακοπές ​λόγω οικονομικής αδυναμίας.

Σύμφωνα λοιπόν με την έρευνα του ΙΝΚΑ, που πραγματοποιήθηκε τηλεφωνικά σε δείγμα 869 ατόμων το διάστημα 3 Ιουνίου  – 27 Ιουνίου 2016, το 80% των Ελλήνων δεν θα κάνει διακοπές φέτος, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό πέρυσι ήταν σχεδόν το ίδιο, ήτοι 79%.

Οι λόγοι για τους οποίους δηλώνουν ότι δεν κάνουν σχέδια για διακοπές είναι οικονομικοί σε ποσοστό 77 %, επαγγελματική και εισοδηματική αστάθεια σε ποσοστό 13%, επαγγελματικές υποχρεώσεις και άλλοι λόγοι σε ποσοστό 10%.

Εξάλλου, όπως επισημαίνει το ΙΝΚΑ μια τετραμελής οικογένεια για να κάνει διακοπές δύο εβδομάδων χρειάζεται περίπου 2.500 ευρώ.

Επιπλέον από την έρευνα προκύπτει ότι οι οικογένειες στο σύνολο μειώνουν όλο και περισσότερο τον χρόνο διακοπών.

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, το 42% θα κάνει 4 ήμερες διακοπές, το 26% 7 ημέρες, το 20% 10 ήμερες,  το 11% 15 ήμερες και 20 ήμερες μόλις το 1%.

Η σύντμηση της διάρκειας των διακοπών, οφείλεται κυρίως σε παράγοντες αποσυντονισμού του σύγχρονου Έλληνα, έντασης και οικονομικής δυσπραγίας, – δυσανάλογες και αντίστροφες με τον πραγματικό πληθωρισμό μειώσεις αμοιβών της μισθωτής εργασίας, συντάξεων, δώρων, επιδομάτων αδείας σε συνδυασμό με την παρεπόμενη ανάγκη για πρόσθετη εργασία αλλά και στην χαλάρωση των οικογενειακών δεσμών τόσο μεταξύ γονέων όσο και κυρίως μεταξύ παιδιών και γονιών και στην ανεργία που αποτελεί τυφώνα σήμερα.

Όσο για το που θα μείνουν όσοι κάνουν διακοπές, σύμφωνα με την έρευνα, το 42% διαμένουν σε φιλικό ιδιόκτητο σπίτι, το 36% σε συγγενικό-φιλικό σπίτι και το 22% σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια ή δωμάτια.

Όσο για τις προτιμήσεις  εκείνων που θα κάνουν διακοπές η  θάλασσα συνεχίζει να συγκεντρώνει τις προτιμήσεις της μεγάλης πλειοψηφίας των Ελλήνων με 80%,, ενώ το βουνό κερδίζει  κάποιο έδαφος σε σχέση με παλαιότερες έρευνες συγκεντρώνοντας το 20%. Τέλος οι εκτός Ελλάδας τουριστικοί προορισμοί φέτος θα μειωθούν σε ποσοστό κοντά στο 80%.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι το μέρος καταγωγής και σπίτια φίλων κερδίζουν έδαφος και ζωντάνια αφού εκεί θα στρέψουν το ενδιαφέρον τους οι Έλληνες τουρίστες.


σχετικα αρθρα