current views are: 26

14 Ιουλίου 2016
Δημοσίευση12:22

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο αντίο του Δημήτρη Μαρωνίτη (φωτό)

Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι στον Δημήτρη Μαρωνίτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών.

Δημοσίευση 12:22’

Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι στον Δημήτρη Μαρωνίτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών.

Το τελευταίο αντίο είπαν σήμερα συγγενείς και φίλοι στον Δημήτρη Μαρωνίτη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τη Δευτέρα σε ηλικία 87 ετών.

Η κηδεία του κορυφαίου φιλολόγου, μεταφραστή αρχαίων συγγραφέων και δοκιμιογράφων έγινε στις 11 το πρωί στο Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

Η σύζυγος του σπουδαίου «δάσκαλου», Ανθή και οι κόρες τους Νίκη και Εριφύλη, δέχτηκαν στην εκκλησία όπου εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία, τα βαθιά συλλυπητήρια από πλήθος κόσμου και κατ’ αρχήν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Το παρών έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, ο υπουργός Πολιτισμού Αρ. Μπαλτάς, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, ο Νίκος Ξυδάκης και ο γνωστός στιχουργός Μάνος Ελευθερίου. 

Με βαθιά συγκίνηση τον αποχαιρέτησε ο δήμαρχος Αθηναίων, σκιαγραφώντας στον επικήδειο που εκφώνησε, το πορτρέτο του εκλιπόντος :

Μοναχικός διανοούμενος, αλλά και άνθρωπος της δράσης, μπρος -πίσω στην αρχαία γραμματεία και στην μελέτη της νεοελληνικής, με αγάπη για τον κινηματογράφο και απωθημένη λατρεία για το θέατρο, με αέναη αγάπη στη μητέρα και όψιμη ανακάλυψη της αγάπης για τον πατέρα, δύσκολος τύπος ανθρώπου και απαιτητικός, δεν χαριζόταν ποτέ στους άλλους, όπως δεν χαρίστηκε ποτέ στον εαυτό του.

Απόδειξη η στάση του στη δικτατορία, όταν ο πολλά υποσχόμενος υφηγητής Μαρωνίτης έπαιξε τη ζωή του κορώνα γράμματα» είπε, μεταξύ άλλων, ο Γιώργος Καμίνης, αποχαιρετώντας τον Δ. Μαρωνίτη, τον «διανοούμενο της ανανεωτικής αριστεράς.

Από την παλαιότερη γενιά της Θεσσαλονίκης και της «Δημοκρατικής Άμυνας» παραβρέθηκαν στην κηδεία οι φίλοι του, Σωτήρης Δέδες, Στέλιος Νέστορας, όπως επίσης ο Γεράσιμος Νοταράς.
 
Εκ μέρους του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, τον αποχαιρέτησε ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, λέγοντας, μεταξύ άλλων: «Ευτύχησες να ακούσεις λόγια ευγνωμοσύνης από φοιτητές, για το μαγευτικό σου μάθημα».
 
Ακόμα, ο διευθυντής του Βήματος, Αντώνης Καρακούσης, μίλησε για τον επί χρόνια συνεργάτη της εφημερίδας.

Στην κηδεία παραβρέθηκαν επίσης οι Σταύρος Ψυχάρης, Γιάννης Πρετεντέρης, οι βουλευτές Κώστας Γκιουλέκας, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Φώτης Κουβέλης, ο διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών, Νικόλας Βουλέλης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 – 1974 (ΣΦΕΑ) Κώστας Μανταίος, η καθηγήτρια του ΑΠΘ Λίζυ Τσιριμώκου, ο συγγραφέας Αλέκος Ζάννας, ο συγγραφέας Γιώργος Χουλιάρας, ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβοριάς, ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη Ολιβιέ Ντεκότ, ο ποιητής Μάνος Ελευθερίου, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου Στάθης Λιβαθινός, οι σκηνοθέτες Βασίλης Παπαβασιλείου και Μιχαήλ Μαρμαρινός, η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης Μαρίνα Λαμπράκη- Πλάκα, εκδότες κ.ά.


σχετικα αρθρα