ΕΛΛΑΔΑ

Εργασιακά: Αντίστροφη μέτρηση με δύο ανοιχτά μέτωπα...

του Ανδρέα Πετρόπουλου - Δημοσίευση 13 Σεπτεμβρίου 2016, 11:44 / Ανανεώθηκε 13 Σεπτεμβρίου 2016, 11:44
Εργασιακά: Αντίστροφη μέτρηση με δύο ανοιχτά μέτωπα...
Facebook Twitter Whatsapp

Η επαναφορά και η μορφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι ομαδικές απολύσεις θα αποτελέσουν τα καυτά θέματα στις διπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστες στο θέμα των εργασιακών. 

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

Η επαναφορά και η μορφή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και οι ομαδικές απολύσεις θα αποτελέσουν τα καυτά θέματα στις διπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστες στο θέμα των εργασιακών. 

Η αντίστροφη μέτρηση τόσο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ξεκίνησε και αυτή την ώρα στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, η ελληνική πλευρά, στο πλαίσιο του διαλόγου για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων, θα αναζητήσει συμμάχους στην προσπάθειά της να επαναφέρει στη χώρα μας το «ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Αύριο, Τετάρτη, έχει προγραμματιστεί ραντεβού με τους εκπροσώπους των δανειστών, ενώ όπως είχε αναφέρει το Newpost, Παρασκευή και Σάββατο, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, πραγματοποιείται διεθνές συνέδριο με θέμα «Συλλογικές Διαπραγματεύσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Μοντέλο και το μέλλον της Εργασίας».

Στόχος της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας μέσα από τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι η διαμόρφωση διεθνών συμμαχιών πριν διαμορφωθεί το τελικό πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για τις επικείμενες αλλαγές, που συμφωνα με πληροφορίες θα είναι έτοιμο στο τέλος του μήνα.

Η κυβέρνηση στοχεύει στην άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και όπως σημειώνει ο υπουργός Εργασίας Γ.Κατρούγκαλος η ελλληνική πλευρά θα ακολουθήσει επιθετική προσέγγιση. 

“Η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά ξεκινά για πρώτη φορά θετικά και επιθετικά, για πρώτη φορά δε θα αμυνόμαστε απλώς στις απαιτήσεις των δανειστών”, ενώ ταυτόχρονα την ίδια τακτικη ακολουθεί και απέναντι στη Νέα Δημοκρατια καλώντας να δεσμευθεί η αντιπολίτευση στην εθνική γραμμή που έχει χαράξει η Κυβέρνηση σε σύμπλευση με τους κοινωικους εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ, ΣΕΤΕ) για ομαδικές απολύσεις και τον συνδικαλιστικό νόμο.  

“Ζητούμε την αναστροφή των απορρυθμίσεων με δική μας πρώτη διεκδίκηση την άμεση επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που σημαίνει και την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο”, επισήμανε ο υπουργός, καλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης να δεσμευθούν στην εθνική γραμμή της “μη διαπραγμάτευσης” με τους θεσμούς σε ό,τι αφορά τα θέματα των ομαδικών απολύσεων και της αλλαγής στον συνδικαλιστικό νόμο.