current views are: 7

15 Σεπτεμβρίου 2016
Δημοσίευση17:42

«Μαθητευόμενοι μάγοι» δηλώνουν οι δεσμοφύλακες του Καρέλι – Τα ρίχνουν στο Εσωτερικών Υποθέσεων

Ως «μαθητευόμενοι μάγοι» εμφανίστηκαν σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκη; οι δεσμοφύλακες του Αλβανού βαρυποινίτη  Ίλι Καρέλι στις οι οποίοι κατηγορούνται ότι τον βασάνισαν μέχρι θανάτου.

Δημοσίευση 17:42’

Ως «μαθητευόμενοι μάγοι» εμφανίστηκαν σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκη; οι δεσμοφύλακες του Αλβανού βαρυποινίτη  Ίλι Καρέλι στις οι οποίοι κατηγορούνται ότι τον βασάνισαν μέχρι θανάτου.

Ως «μαθητευόμενοι μάγοι» εμφανίστηκαν σήμερα στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης οι δεσμοφύλακες του Αλβανού βαρυποινίτη  Ίλι Καρέλι στις φυλακές Νιγρίτας, οι οποίοι κατηγορούνται ότι τον βασάνισαν μέχρι θανάτου σε αντίποινα για τη δολοφονία που διέπραξε σε βάρος συναδέλφου τους στις φυλακές Μαλανδρίνου.

Στο εδώλιο κάθισαν σήμερα δύο από τους συνολικά 14 σωφρονιστικούς υπαλλήλους που κατηγορούνται για την υπόθεση, οι οποίοι αρνήθηκαν ότι άσκησαν βία, πόσο μάλλον βασανιστήρια σε βάρος του αλβανού βαρυποινίτη και καταφέρθηκαν εναντίον των αστυνομικών των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ, που διεξήγαγαν την έρευνα για το θάνατο του 42χρονου κρατούμενου.

Για «χειροβομβίδα με ανοιχτή περόνη» η οποία «έσκασε στα χέρια μας» έκανε λόγο στην απολογία του πρώην αρχιφύλακας, ο οποίος διατύπωσε τη θέση ότι τόσο ο ίδιος, όσο και οι συγκατηγορούμενοί του, επέδειξαν συμπεριφορά «μαθητευόμενων μάγων». «Δεν χειριστήκαμε επαγγελματικά το ζήτημα. Δεν έπρεπε αυτός ο κρατούμενος να εισέλθει στο κατάστημα. Η Νιγρίτα λειτουργούσε με προσωπικό άπειρο. Ο πιο παλιός ήμουν εγώ, με 27 χρόνια προϋπηρεσίας» είπε.

Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν αντιλήφθηκε κάποιον συνάδελφό του να χτυπάει τον κρατούμενο όσο εκείνος βρισκόταν στο χώρο αναμονής των φυλακών Νιγρίτας (σσ το λεγόμενο «ψυγείο»). «Απόπειρα λακτισμάτων έγιναν, αλλά δεν τα επέτρεψα. Άκουσα φωνές, μπινελίκια, να το πω λαϊκά. Κι εγώ είπα δεν ντρέπεσαι, “έφαγες” έναν οικογενειάρχη. Είμαι δημοκρατικών αντιλήψεων, απεχθάνομαι τη βία» τόνισε ο κατηγορούμενος, που είχε προφυλακιστεί για την υπόθεση.

Όταν ρωτήθηκε όμως από την εισαγγελέα της έδρας για κάποια χτυπήματα που φαίνεται ότι ταυτίζονται χρονικά με την παραμονή του στη Νιγρίτα είπε: «Φύγανε δύο-τρία χτυπήματα. Δεν είδα όμως πώς», ενώ δεν μπόρεσε να δώσει εξήγηση για τις πιτσιλιές αίματος που εντοπίστηκαν στον τοίχο του θαλάμου αναμονής. Αναφερόμενος στην εικόνα του κρατούμενου κατά την άφιξή του στη Νιγρίτα σημείωσε: «Φαινόταν ότι είχε φάει ξύλο, είχε πληγές. Δεν είδα να αιμορραγεί. Η κατάστασή του δεν πρόδιδε ότι θα επέλθει ο θάνατός του».

Ο κατηγορούμενος αρχιφύλακας χαρακτήρισε ως «μυθεύματα» τα όσα ανέφεραν οι αστυνομικοί των Εσωτερικών Υποθέσεων για «μεσαιωνικά βασανιστήρια» και «αυτοσχέδιους βούρδουλες». «Είπε ο κρατούμενος “φέρτε ένα σκοινί να αυτοκτονήσω”. Το πετάξαμε. Δεν χρησιμοποιήθηκε εναντίον του. Δεν είμαι υπέρμαχος τέτοιων μεθόδων».

Από την πλευρά του, συνάδελφός του κατήγγειλε ότι στο στάδιο της έρευνας δέχθηκε λεκτικές απειλές από τους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ, ενώ άφησε να εννοηθεί ότι οι σε βάρος του κατηγορίες είναι κατασκευασμένες. «Εξεπλάγην από τη συμπεριφορά τους. Ποτέ δεν ενημερώθηκα από τους αστυνομικούς. Πήγα κατηγορούμενος σε ανακρίτρια και τρελάθηκα. Δεν ξέρω πως ενεπλάκην. Ρωτήστε τις Εσωτερικές Υποθέσεις. Το φωνάζω ότι είμαι αθώος» ανέφερε.

Ο συγκεκριμένος σωφρονιστικός υπάλληλος, που επίσης είχε προφυλακισθεί, απολογήθηκε ότι δεν πείραξε τον Ιλ. Καρέλι. «Είμαι εδώ για να αποδείξω ότι δεν είμαι ελέφαντας. Αληταράς, βρώμικος, δεν υπήρξα ποτέ. Ούτε βασανιστής είμαι, ούτε δολοφόνος. Δεν κινδυνεύει κανείς από μένα», πρόσθεσε.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα, με τις απολογίες των υπόλοιπων κατηγορουμένων. Στο εδώλιο του δικαστηρίου κάθονται 13 δεσμοφύλακες, στους οποίους αποδίδεται η πράξη της διακεκριμένης περίπτωσης βασανιστηρίων, από τις οποίες επήλθε ο θάνατος ατόμου, κατά συναυτουργία, όπως επίσης ο πρώην διευθυντής των φυλακών Νιγρίτας (14ος κατηγορούμενος) που αντιμετωπίζει το αδίκημα της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή.

«Ενεργώντας όλοι από κοινού χτυπούσατε τον Ιλί Καρέλι με γροθιές, λακτίσματα και με τη χρήση τμήματος κλινοσκεπάσματος, διαμορφωμένου σε αυτοσχέδιο κοχλιότυπο βούρδουλα, μήκους περίπου 50 εκατοστών, σε διάφορα σημεία του σώματός του, στην πλάτη, στα πόδια, κυρίως στα πέλματα των ποδιών (φάλαγγα) και τις γαστροκνημίες (γάμπες), στους γλουτούς, το στήθος, την κοιλιακή χώρα και το κεφάλι, ρίχνοντάς του ταυτόχρονα νερό, ώστε τα χτυπήματα να καθίστανται πιο επώδυνα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στο κατηγορητήριο – καταπέλτης.


σχετικα αρθρα