ΕΛΛΑΔΑ

Αλλάζουν όλα στο Λύκειο: Με εθνικό απολυτήριο η εισαγωγή στα ΑΕΙ - Επιστρέφει η τράπεζα θεμάτων

Δημοσίευση 5 Οκτωβρίου 2016, 08:25 / Ανανεώθηκε 5 Οκτωβρίου 2016, 08:28
Αλλάζουν όλα στο Λύκειο: Με εθνικό απολυτήριο η εισαγωγή στα ΑΕΙ - Επιστρέφει η τράπεζα θεμάτων
Facebook Twitter Whatsapp

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο Γυμνάσιο, το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς μεταξύ άλλων θεσπίζεται «εθνικό απολυτήριο» και «πιστοποιητικό σπουδών», ενώ επιστρέφει και η τράπεζα θεμάτων.

Σαρωτικές αλλαγές έρχονται στο Γυμνάσιο, το Λύκειο και την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς μεταξύ άλλων θεσπίζεται «εθνικό απολυτήριο» και «πιστοποιητικό σπουδών», ενώ επιστρέφει και η τράπεζα θεμάτων.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εισήγηση του προέδρου της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία, Αντώνη Λιάκου, που υποβλήθηκε στον υπουργό Παιδείας, Νίκο Φίλη, επιστρέφει ο θεσμός της «τράπεζας θεμάτων» για τις εξετάσεις της Α΄ Λυκείου. Όπως αναφέρεται στο πόρισμα χαρακτηριστικά, «τα θέματα των εξετάσεων της Α’ Λυκείου θα ορίζονται κατά ένα μέρος από τους διδάσκοντες και κατά ένα μέρος θα αντλούνται από τράπεζα θεμάτων».

«Τα θέματα, αρχικά τουλάχιστον και ως μεταβατική φάση, θα ορίζονται από μία κεντρική επιτροπή εξετάσεων για όλη την Ελλάδα, για να διασφαλιστεί το αδιάβλητο των αποτελεσμάτων. Στα επόμενα χρόνια θα είναι εφικτόνα είναι διαφοροποιημένα για κάθε σχολείο ή περιφέρεια, με διασφάλιση φυσικά του αδιάβλητου και της στάθμισής τους. Αυτό θα γίνεται με χρήση κεντρικής τράπεζας θεμάτων και αλγορίθμου για την παραγωγή των διαγωνισμάτων. Η τράπεζα θεμάτων θα εμπλουτίζεται διαρκώς με θέματα που θα κατατίθενται από όλους τους διδάσκοντες στην Ελλάδα και θα είναι υπό την παρακολούθηση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων, με τη βοήθεια κατάλληλου λογισμικού (ταξινόμηση κατά θέμα, συγγραφέα, δυσκολία, λέξεις κλειδιά, έλεγχο μοναδικότητας, έλεγχο πνευματικών δικαιωμάτων κλπ)» σημειώνει για το θέμα ο κ. Λιάκος στην πρότασή του.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού Διαλόγου για την Παιδεία προτείνει τη θέσπιση «εθνικού απολυτηρίου», βάσει του οποίου θα γίνεται η επιλογή των υποψηφίων φοιτητών στα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας. Μάλιστα, για την απόκτησή του θα απαιτείται συγγραφή διπλωματικής εργασίας στην τελευταία τάξη του Λυκείου, συμμετοχή σε προγράμματα φυσικής αγωγής και σε προγράμματα Δημιουργικότητας, Εθελοντισμού και Κοινωνικής Προσφοράς.

Στη συνέχεια, μετά τη θέσπιση του εθνικού απολυτήριου, τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ θα προκηρύσσουν τις θέσεις για τους πρωτοετείς φοιτητές και στη συνέχεια θα είναι υποχρεωμένα για την επιλογή να στηρίζονται κατά 80% στο εθνικό απολυτήριο που απέκτησε κάθε υποψήφιος και κατά 20% σε προσόντα τα οποία θα καθορίζονται ανά τμήμα. Ωστόσο, σε κάποια τμήματα, τα λεγόμενα υψηλής ζήτησης, όπως νομικές και ιατρικές ακόμη και το 99% της μοριοδότησης για την είσοδο θα προέρχεται από το περιεχόμενο του Εθνικού Απολυτηρίου.

Εν τω μεταξύ, για όσους μαθητές δεν καταφέρουν να πάρουν το εθνικό απολυτήριο, σύμφωνα με την εισήγηση, προβλέπεται ένα «πιστοποιητικό σπουδών» στο οποίο θα πιστοποιείται τι ακριβώς έχει επιτύχει ο μαθητής, θα αντιστοιχεί σε ορισμένο αριθμό Ακαδημαϊκών Πιστωτικών Μονάδων του ευρωπαϊκού συστήματος πιστοποίησης προσόντων. Έτσι, οι κάτοχοί του θα μπορούν ακόμη και να διεκδικήσουν την εισαγωγή σε κάποιο τριτοβάθμιο ίδρυμα, εφόσον ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που θέτει, ενώ θα μπορούν να φοιτήσουν και σε ιδρύματα κατάρτισης και επαγγελματικής εκπαίδευσης, σε επαγγελματικά ινστιτούτα κτλ.

Ολόκληρο το πόρισμα 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr