current views are: 10

14 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση20:13

Συναγερμός για την επίσκεψη Ομπάμα – Δρακόντεια μέτρα και απαγόρευση συγκεντρώσεων (χάρτες)

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πολυσυζητημένη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, με την Αθήνα να «δηλώνει» έτοιμη για την «μεγάλη μέρα».

Δημοσίευση 20:13’

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πολυσυζητημένη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, με την Αθήνα να «δηλώνει» έτοιμη για την «μεγάλη μέρα».

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την πολυσυζητημένη επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα στην Ελλάδα, με την Αθήνα να «δηλώνει» έτοιμη για την «μεγάλη μέρα».

Το κέντρο της πόλης θυμίζει ένα απροσπέλαστο «φρούριο» καθώς τα μέτρα ασφαλείας είναι πρωτόγνωρα και εμπλέκονται χιλιάδες άτομα των σωμάτων ασφαλείας και των μυστικών υπηρεσιών.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τουλάχιστον 5000 αστυνομικοί, 500 πράκτορες και ελεύθεροι σκοπευτές θα βρίσκονται ακροβολισμένοι σε καίρια σημεία της πρωτεύουσας. Οι Αμερικανοί πράκτορες θα είναι εξοπλισμένοι με όπλα τελευταίας τεχνολογίας, συσκευές απενεργοποίησης βομβών και κινητών τηλεφώνων. Οι αστυνομικοί έχουν λάβει εντολές μηδενικής ανοχής σε περίπτωση πρόκληση επεισοδίων ενώ είναι πιθανόν να προχωρούν και σε προληπτικές προσαγωγές.

Την ίδια ώρα, περιοριστικά μέτρα έχουν ληφθεί και από θαλάσσης. Το πρωί της Δευτέρας βατραχάνθρωποι  ξεκίνησαν έρευνες προληπτικού χαρακτήρα στην θαλάσσια ζώνη της Βουλιαγμένης ενώ με ανακοίνωσή του  το λιμενικό επισημαίνει πως, «δεν επιτρέπεται κατά το χρονικό διάστημα από την 14-11-2016 και ώρα 15:00 έως την 16-11-2016 και ώρα 14:00, η κυκλοφορία και αγκυροβολία πλοίων και θαλασσίων μέσων αναψυχής, καθώς και κάθε άλλη δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή.

Αστυνομικά μέτρα

Σε επιφυλακή βρίσκονται από το πρωί της Δευτέρας οι αστυνομικοί οι οποίοι «χτενίζουν» από άκρη σε άκρη την πόλη, βάζοντας σε εφαρμογή μια σειρά περιορισμών τις οποίες οι πολίτες καλούνται να τηρήσουν. Συγκεκριμένα, τόσο στη λεωφόρο Συγγρού όσο και στους δρόμους γύρω από το Intercontinental , απαγορεύεται η στάθμευση για τρία 24ωρα αφού σύμφωνα με πληροφορίες δεν αποκλείεται να καταλύσει εκεί ο Αμερικανός πρόεδρος.

Στο μεταξύ «αστακό» θυμίζει το Φαληρικό Δέλτα η περιοχή  δηλαδή γύρω από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που θα φιλοξενήσει το μεγάλο γεγονός, μετά από την κοινή απόφαση Αμερικανών πρακτόρων και των Ελληνικών αρχών ότι η Πνύκα δεν τηρεί προϋποθέσεις ασφαλείας.

Που θα μείνει τελικά ο Πρόεδρος

Μυστήριο παραμένει μέχρι αυτή την ώρα ο προορισμός που θα καταλύσει ο Μπαράκ Ομπάμα , με τα σενάρια να δίνουν και να παίρνουν. Ο τόπος διαμονής του Αμερικανού προέδρου παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, ωστόσο όλες οι πληροφορίες δείχνουν ως επικρατέστερη επιλογή των Αστέρα Βουλιαγμένης, καθώς η ξενοδοχειακή μονάδα είναι περικυκλωμένη από δεκάδες αστυνομικούς.

Απαγόρευση πορειών- Συγκεντρώσεων

«Φρένο» στις συγκεντρώσεις και τις πορείες μπαίνει με εντολή του γενικού αστυνομικού διευθυντή Αττικής. Πιο αναλυτικά, απαγορευτήκαν οι συγκεντρώσεις και οι πορείες  κατά την διάρκεια παραμονής Ομπάμα σε Κορωπί- Βάρη- Βουλιαγμένη- κέντρο Αθήνας- Λεωφόρο Συγγρού αλλά και σε όλους τους δρόμους περιμετρικά αυτών. Τροχονόμοι θα βρίσκονται στους δρόμους από νωρίς το πρωί προκειμένου να διευκολύνουν τους οδηγούς. Παράλληλα, την Τρίτη και την Τετάρτη τα σχολεία στο κέντρο της Αθήνας θα παραμείνουν κλειστά, τα οποία θα επαναλειτουργήσουν την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου, καθώς μεσολαβεί η αργία Πολυτεχνείου.

Η απαγόρευση στο κέντρο της Αθήνας

Η απαγόρευση στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Η απαγόρευση στο αεροδρόμιο

Η απαγόρευση στον Αστέρα της Βουλιαγμένης

Ωστόσο, παρά την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις, τα σωματεία, φοιτητικοί σύλλογοι, η ΑΔΕΔΥ, η ΔΟΕ, η ΟΛΜΕ, το ΠΑΜΕ καλούν τον κόσμο να βγει στους δρόμους με σύνθημα «Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα στην Ελλάδα – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους».

«Αλαλούμ» με τις συγκοινωνίες

Στο μεταξύ, μπάχαλο επικρατεί με τα δρομολόγια των συγκοινωνιών, ενώ ταλαιπωρία περιμένει το επιβατικό κοινό κατά την διήμερη παραμονή του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, αφού οι εργαζόμενοι των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τραβούν «χειρόφρενο», προχωρώντας σε στάσεις εργασίας.

Πιο αναλυτικά, σε στάση εργασίας θα προχωρήσουν την Τρίτη (15/11) από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10.00 π.μ το μετρό και το Τράμ μετά από απόφαση των Σωματείων τους να μην αναστείλουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Από την άλλη μεριά ο ΗΣΑΠ παρά την αρχική του θέση να συμμετάσχει στις στάσεις εργασίας, τελικά πήρε πίσω την απόφαση του πραγματοποιώντας κανονικά τα δρομολόγια.

Την ίδια ώρα, με απόφαση της ΕΛ.ΑΣ «χειρόφρενο» τραβάνε ΜΕΤΡΟ και Προαστιακός μεταξύ των ωρών , 10:20 – 11:20 καθότι εκείνη την ώρα αναμένεται η άφιξη του Αμερικανού Προέδρου των ΗΠΑ ενώ κλειστοί θα παραμείνουν οι σταθμοί του ΜΕΤΡΟ: Μέγαρο Moυσικής, Ευαγγελισμός, Σύνταγμα, Ακρόπολη και Συγγρού Φιξ.