current views are: 5

17 Νοεμβρίου 2016
Δημοσίευση15:23

Στην τελική ευθεία η δίκη του Βατοπεδίου: Απολογήθηκαν Εφραίμ και Αρσένιος

Έκλεισε σήμερα ο κύκλος των απολογιών στην πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Δημοσίευση 15:23’

Έκλεισε σήμερα ο κύκλος των απολογιών στην πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Έκλεισε σήμερα ο κύκλος των απολογιών στην πολύκροτη υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου.

Η δίκη που αφορά στις αποκαλούμενες ιερές ανταλλαγές μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Μονής Βατοπεδίου μπαίνει πλέον στην τελική της ευθεία καθώς στην επόμενη συνεδρίαση αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αγόρευση της εισαγγελέως  και εντέλει η ετυμηγορία των δικαστών του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Κατά τη διάρκεια της σημερινής διαδικασίας  απολογήθηκαν ο ηγούμενος Εφραίμ και ο μοναχός Αρσένιος.

Και οι δύο κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι με βάση τα στοιχεία  που υπάρχουν η λίμνη Βιστωνίδα  ανήκει στο Βατοπέδι καθώς και οι παραλίμνιες εκτάσεις αυτής.

Ισχυρίστηκαν πως ό,τι έκαναν, το έκαναν με συμβιβαστική διάθεση και στόχος τους ήταν να σωθούν και να προστατευθούν τα  ιερά κειμήλια της Μονής.

Για κάθε στάδιο των ενεργειών τους μάλιστα όπως είπαν είχαν τη σύμφωνη γνώμη της Γεροντίας ενώ πάντοτε συμβουλεύονταν τους συμβούλους της μονής σε νομικά και οικονομικά θέματα. Σε ότι αφορά την ανταλλαγή και οι δύο  είπαν ότι ήταν κυβερνητική επιλογή.

Ο ηγούμενος Εφραίμ πως είπε πληγώθηκε όταν διάβασε στο κατηγορητήριο ότι έπεισε  τους κρατικούς αξιωματούχους  ότι η λίμνη είναι της Μονής. «Αν δεν το έκανα θα έκανα απιστία στη συνείδησή μου», είπε, υποστηρίζοντας ότι όλοι οι μοναχοί ήταν ενημερωμένοι από δικηγόρους για τις κινήσεις που γίνονταν.

Ο ηγούμενος Εφραίμ είπε ότι είχαν συναντήσει μαζί με τον Αρσένιο τέσσερις υπουργούς: Τον Απόστολο Φωτιάδη επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ και τους Πέτρο Δούκα, Σαάββα Τσιτουρίδη και Ευάγγελο Μπασιάκο επί ΝΔ.

«Ο κ. Τσιτουρίδης  μας είπε ότι είναι δύσκολο να μας αποζημιώσουν. Έτσι, πρότεινε τις ανταλλαγές. Εμείς δεν το είχαμε σκεφτεί… Εμάς μας ενδιέφερε η Μονή να έχει παρουσία στην περιοχή και για εθνικούς λόγους. Φάνηκε η ανταλλαγή να ήταν κρυσταλλωμένη απόφαση της κυβέρνησης γιατί δεν ήθελε να ακούσει άλλη συζήτηση.  Οι φορείς όπως μάθαμε δεν συμφωνούσαν ότι η λίμνη ήταν της Μονής .Γι αυτό και έβαλαν ως όρο οι ανταλλαγές των ακινήτων να ήταν εκτός των Νομών Ροδόπης και Ξάνθης. Αυτό δεν ήταν πρωτοβουλία της Μονής , ούτε το διανοηθήκαμε ποτέ να φύγουμε από την περιοχή».

Καταλήγοντας ο ηγούμενος Εφραίμ εξέφραζε την πικρία του για όλα όσα του αποδίδονται, λέγοντας όμως ότι πάλι τα ίδια θα έκανε για το καλό της Μονής:

Θυσιάζομαι κάθε μέρα εκεί  για το μοναστήρι και γενικά για το έθνος και έρχεται το κατηγορητήριο να μου πει  στην ουσία ότι είμαι ένας απατεώνας. Θέλαμε όλα τα ζητήματα να τα λύνουμε συμβιβαστικά . Πηγαίναμε  με αφοσίωση και με γνώμονα την ακτημοσύνη και μας λένε ότι πήγαμε να κλέψουμε το κράτος; Εμείς οι μοναχοί είμαστε διδάσκαλοι του έθνους για μία ζωή . Για όλες τις νομικές ενέργειες ακολουθούσαμε την άποψη των νομικών μας συμβούλων. Δεν υπήρξε καμία παρέμβαση της Μονής. Δηλώνω με πάση συνείδηση ότι έκανα το έργο μου.  Πάλι ι και τώρα θα έκανα το ίδιο γιατί στην καρδιά μου βασιλεύει ότι η λίμνη αυτή ανήκει στη Μονή.

Η απολογία Αρσένιου

«Λάθη  μπορεί να έκανα αλλά απατεώνας δεν είμαι. Αγαπώ τον Θέο πάρα πολύ. Και θα ήθελα να συνεχίσω το διακόνημά μου στο Άγιον Όρος. Χαρά μας θα ήταν να δούμε τους ανθρώπους που ταλαιπωρήθηκαν να πάνε σπιτάκια τους», είπε με δάκρυα στα μάτια και ιδιαίτερα φορτισμένος ο μοναχός Αρσένιος ενώπιον του δικαστηρίου.

Απολογούμενος υποστήριξε και αυτός ότι πρόθεσή τους ήταν να διασφαλίσουν τα συμφέροντα της Μονής και πως ό,τι έκαναν, το έκαναν με συμβιβαστική διάθεση.

Όπως είπε,  οι μοναχοί δεν πρόβαλαν συγκεκριμένες αξιώσεις. «Θα δεχόμαστε οποιαδήποτε πρόταση του δημοσίου για τον περιορισμό των ακινήτων», κατέληξε.

Η δίκη θα συνεχιστεί στις 15 Δεκεμβρίου.


σχετικα αρθρα