ΕΛΛΑΔΑ

Τι αλλάζει στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - Επεκτείνεται σε όλους τους Δήμους

Δημοσίευση 8 Δεκεμβρίου 2016, 18:39 / Ανανεώθηκε 8 Δεκεμβρίου 2016, 18:39
Τι αλλάζει στο Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης - Επεκτείνεται σε όλους τους Δήμους
Facebook Twitter Whatsapp

Σε όλους τους Δήμους επεκτείνεται από τις αρχές του 2017 το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα.

Σε όλους τους Δήμους επεκτείνεται από τις αρχές του 2017 το «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης», όπως προκύπτει από το νομοσχέδιο που κατατέθηκε σήμερα.

Όπως αναφέρει η αιτιολογική έκθεση το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικών παρεμβάσεων που εξασφαλίζει αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης και ταυτόχρονα προωθεί την κοινωνική και οικονομική ένταξη των ωφελουμένων.

Καλύπτει κάθε άτομο και νοικοκυριό, που βρίσκεται ή περιέρχεται σε κατάσταση ανάγκης, χορηγεί παροχές σε χρήμα, είδος και ποιοτικές υπηρεσίες φροντίδας, λόγω αδυναμίας κάλυψης της ανάγκης από το σύστημα κοινωνικής προστασίας ή από τους ίδιους τους πόρους του ωφελούμενου, θεσπίζει γενικά και αντικειμενικά κριτήρια ένταξης για την άσκηση του δικαιώματος στην αξιοπρεπή διαβίωση, εξασφαλίζει την πρόσβαση σε υπηρεσίες κοινωνικής αλληλεγγύης και ενισχύει τις δυνατότητες ενσωμάτωσης των δικαιούχων στον κοινωνικό και οικονομικό ιστό.

Η προτεινόμενη ρύθμιση επιδιώκει την επέκταση του εισοδήματος σε όλους τους Δήμους της χώρας, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την πρόληψη ή / και άμβλυνση του κινδύνου των κοινωνικών διακρίσεων, την ενίσχυση του εργασιακού ήθους των εν δυνάμει δικαιούχων του ΚΕΑ, που δύνανται να εργαστούν, την μακροπρόθεσμη εξασφάλιση κοινωνικών και οικονομικών οφελών και εν γένει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Με το άρθρο 22 του νομοσχεδίου γίνονται παράλληλα και οι παρακάτω τροποποιήσεις στο πρόγραμμα:

  • στην κατηγορία πολυπρόσωπο νοικοκυριό που ωφελείται από το πρόγραμμα, εντάσσονται και τα ενήλικα τέκνα έως 25 ετών που φοιτούν σε πανεπιστημιακές σχολές ή σχολεία, ή ινστιτούτα επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης ανεξαρτήτως του τόπου διαμονής τους.
  • στην έννοια του εγγυημένου ποσού, στο οποίο συνυπολογίζεται πλέον και η καταβολή της εισοδηματικής ενίσχυσης του ΚΕΑ στο κάθε νοικοκυριό
  • προβλέπεται η κατάργηση της περίπτωσης όσων υπηρετούν τη θητεία τους από τις κατηγορίες των δικαιούχων του ΚΕΑ που χαρακτηρίζονται ως μη δυνάμενοι να εργαστούν
  • γίνεται καθορισμός των αρμόδιων υπηρεσιών για την υλοποίηση του ΚΕΑ,
  • υπάρχει πρόβλεψη και ποινικών κυρώσεων σε βάρος όσων δηλώνουν ψευδή στοιχεία ή αποκρύπτουν αληθινά κατά την ένταξή τους στο πρόγραμμα.

Δείτε ολόκληρο το νομοσχέδιο

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr