ΕΛΛΑΔΑ

Εξαιρούνται από τη χρήση πλαστικού χρήματος άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω

Δημοσίευση 22 Δεκεμβρίου 2016, 10:58 / Ανανεώθηκε 22 Δεκεμβρίου 2016, 10:49
Εξαιρούνται από τη χρήση πλαστικού χρήματος άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω
Facebook Twitter Whatsapp

Την εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ανακοίνωσε με επιστολή του στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία, ο Αλέξης Τσίπρας.

Την εξαίρεση από την υποχρέωση χρήσης πλαστικού χρήματος ατόμων με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω,προανήγγειλε με επιστολή του στην Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με αναπηρία, ο Αλέξης Τσίπρας. Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός υποστήριξε ότι θα υπάρξουν και επιπλέον κατηγορίες φορολογούμενων, οι οποίες θα εξαιρούνται από τη συγκεκριμένη υποχρέωση.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Συνομοσπονδίας, προηγήθηκε αντίδραση της ΕΣΑμεΑ και των φορέων μελών της, καθώς διαπίστωσαν πως δεν υπήρχε μέριμνα για τα άτομα με αναπηρία στο νομοσχέδιο για το πλαστικό χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. "Η Συνομοσπονδία υπογράμμιζε τα καθημερινά προβλήματα πρόσβασης που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρία στις συνδιαλλαγές τους".

 Η επιστολή του πρωθυπουργού προς την ΕΣΑμεΑ έχει ως εξής:

«Έχοντας λάβει την επιστολή σας και με άξονα τα αιτήματα που τέθηκαν εκ μέρους σας εν όψει του νομοσχεδίου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι έχει ληφθεί ειδική μέριμνα για τα άτομα τα οποία έχουν αναπηρία σε ποσοστό άνω του 80%.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο που κατατέθηκε και ψηφίστηκε από την Ελληνική Βουλή και την Κυβέρνηση ορίζει την εξαίρεση τους από την υποχρεωτική χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής. Οι φορολογούμενοι που είναι άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, θα απαιτείται να προσκομίζουν αποδείξεις ίσης αξίας, σύμφωνα με την κλίμακα της προηγούμενης περίπτωσης. Επιπρόσθετα, με απόφαση του Υπουργού Οικονομικών θα καθορίζονται επιπλέον κατηγορίες φορολογουμένων που εξαιρούνται από την υποχρέωση πραγματοποίησης των δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

Ελπίζουμε ο διάλογος που έχει ξεκινήσει και οι πρωτοβουλίες που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό του κράτους και των υπηρεσιών του, καθώς και για την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε αυτές, χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς, να είναι η αρχή της συνεργασίας με όλους τους φορείς που εκπροσωπούν τα άτομα με αναπηρία».