current views are: 10

17 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση15:36

Καταρρέει η Υγεία: Χωρίς φάρμακα για τους καρκινοπαθείς το Λαϊκό – «Ασθενούν» οι ΜΕΘ

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς όπως καταγγέλλει την περασμένη εβδομάδα οι ογκολογικοί ασθενείς του Λαϊκού Νοσοκομείου δεν υποβλήθηκαν στις απαραίτητες χημειοθεραπείες.

Δημοσίευση 15:36’

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς όπως καταγγέλλει την περασμένη εβδομάδα οι ογκολογικοί ασθενείς του Λαϊκού Νοσοκομείου δεν υποβλήθηκαν στις απαραίτητες χημειοθεραπείες.

Σήμα κινδύνου εκπέμπει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, καθώς όπως καταγγέλλει την περασμένη εβδομάδα οι ογκολογικοί ασθενείς του Λαϊκού Νοσοκομείου δεν υποβλήθηκαν στις απαραίτητες χημειοθεραπείες. Την ίδια ώρα, η λίστα των ασθενών που περιμένουν για ένα κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας συνεχώς μεγαλώνει.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή του, ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την αδυναμία των δημόσιων νοσοκομείων να προμηθευτούν φάρμακα και υλικά, τα οποία είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τον ΙΣΑ, ο οποίος επικαλείται καταγγελίες υγειονομικών και ασθενών, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία των νοσοκομείων και εγκυμονούν κινδύνους για τους ασθενείς.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νοσοκομείο «Λαϊκό», το οποίο παρουσιάζει πολύ συχνά ελλείψεις σε ογκολογικά φάρμακα, με αποτέλεσμα οι θεραπείες των ασθενών να μη γίνονται στο ενδεδειγμένο χρονικό διάστημα. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα το νοσοκομείο, για άλλη μια φορά, ακύρωσε προγραμματισμένες θεραπείες ογκολογικών ασθενών.

«Η αναβολή των θεραπειών μπορεί να έχει δυσμενή επίπτωση στην αποτελεσματικότητά τους και σε κάθε περίπτωση συνιστά παραβίαση της ορθής επιστημονικής πρακτικής. Επίσης βάζει σε μεγάλη ταλαιπωρία την ευαίσθητη ομάδα των ογκολογικών ασθενών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις έρχονται από την επαρχία για να κάνουν τη θεραπεία τους. Η κατάσταση αυτή είναι απαράδεκτη και δεν μπορεί να συνεχιστεί», τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Πατούλης.

Μεγαλώνει η λίστα των ασθενών που περιμένουν κρεβάτι σε ΜΕΘ

Μόνο πέντε από τους 78 ασθενείς που βρίσκονταν τη Δευτέρα 16 Ιανουαρίου στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ για κρεβάτι νοσηλείας σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας εξυπηρετήθηκαν τελικά.

Πολλοί ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ πάνω από 10 ημέρες για να εξυπηρετηθούν, με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) να καταγγέλλει κακοδιαχείριση των υπαρχόντων κλινών. 

Συγκεκριμένα, οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε θαλάμους και ράντζα εξαιτίας των ελλείψεων κλινών ΜΕΘ, ενώ κάθε επόμενη ημέρα πολλοί ασθενείς δεν εμφανίζονται στις λίστες αναμονής για ΜΕΘ «και αυτό σημαίνει ότι δυστυχώς έχασαν τη μάχη για τη ζωή» και απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση διερωτώνται «Πεθαίνουν λοιπόν κύριε Τσίπρα, κύριε Ξανθέ και κύριε Πολάκη Ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν, εξαιτίας της διάλυσης των Δημοσίων Νοσοκομείων ή όχι;»

Ιδιαίτερη εντύπωση όμως προκαλεί η καταγγελία της ΠΟΕΔΗΝ πως ενώ υπάρχει μεγάλη έλλειψη κλινών ΜΕΘ «το Σύστημα ΣΥΡΙΖΑ δεν υπολογίζει ανθρώπινες ζωές. Παρκάρουν για πολύ καιρό ασθενείς σε ΜΕΘ που δεν είναι απαραίτητο». 

Ως παράδειγμα αναφέρει την περίπτωση ασθενούς στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του  Νοσοκομείου «Η ΕΛΠΙΣ» που νοσηλεύεται επί έξι μήνες με γεροντική άνοια, επειδή έχει «μπάρμπα στην Κορώνη», όπως υποστηρίζουν οι εργαζόμενοι λέγοντας ότι «το μόνο που κάνει το νοσηλευτικό προσωπικό είναι να την περιποιείται».

Η ΠΟΕΔΗΝ διερωτάται λοιπόν «πόσοι διασωληνωμένοι ασθενείς θα είχαν σωθεί εάν έβγαινε από την Μονάδα η εν λόγω ασθενής;»


σχετικα αρθρα