current views are: 7

23 Ιανουαρίου 2017
Δημοσίευση17:50

Σήμα κινδύνου από τους δημάρχους των νησιών: Το προσφυγικό μας έχει γονατίσει!

«H κατάσταση είναι σε οριακό σημείο» δηλώνουν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, ζητώντας παράλληλα την άμεση αποσυμφόρηση τους.
 

Δημοσίευση 17:50’

«H κατάσταση είναι σε οριακό σημείο» δηλώνουν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών που φιλοξενούνται οι πρόσφυγες, ζητώντας παράλληλα την άμεση αποσυμφόρηση τους.
 

«H κατάσταση είναι σε οριακό σημείο» δηλώνουν οι δήμαρχοι των πέντε νησιών του Αιγαίου που έχουν στηθεί Κέντρα υποδοχής προσφύγων, ζητώντας παράλληλα την άμεση αποσυμφόρηση τους.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσαν οι δήμαρχοι Σάμου, Χίου ,Λέσβου, Κω και Λέρου με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, Γιώργο Πατούλη στην Αθήνα προειδοποίησαν για τους αυξημένους κινδύνους που εγκυμονεί η κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στα νησιά ενώ επεκτάθηκαν  και στις τεράστιες επιπτώσεις που επιφέρει το προσφυγικό στη τοπική οικονομία.

Επικαλούμενοι εθνικούς λόγους, κατήγγειλαν «τη θεώρηση των νησιών και των τοπικών κοινωνιών ως μεγάλων και ανοικτών ειδικών ζωνών αποκλεισμού για τους πρόσφυγες και μετανάστες, από τις πολιτικές πρακτικές που ακολουθούνται σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ζήτησαν τη διασφάλιση ανθρώπινων συνθηκών για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στα νησιά τους, και αναλογική κατανομή τους, τόσο σε εθνικό επίπεδο όσο και σε ευρωπαϊκό, λαμβάνοντας υπόψιν και εθνικά, κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια, ενίσχυση των υπηρεσιών που σχετίζονται με την κρίση των αιτήσεων ασύλου, επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών και την εγκαθίδρυση ενός αξιόπιστου μηχανισμού αντιμετώπισης του προσφυγικού και μεταναστευτικού προβλήματος.

Τέλος, οι δήμαρχοι ζήτησαν και τη διαμόρφωση «ενός σοβαρού αναπτυξιακού και κοινωνικού προγράμματος για την αντιστάθμιση της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί εδώ και δύο χρόνια οι τοπικές μας κοινωνίες και οι οικονομίες, εξαιτίας της αναποτελεσματικής αντιμετώπισης από πλευράς των εθνικών και διεθνών  

Οι δήμαρχοι συναντήθηκαν και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος απέφυγε να τους δώσει συγκεκριμένες δεσμεύσεις για την αποσυμφόρηση των hot spots, ωστόσο δεσμεύτηκε να εκπονηθεί ένα αναπτυξιακό και κοινωνικό σχέδια για τα νησιά τους.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο δήμαρχος Χίου, Μανώλης Βουρνούς, οι δήμαρχοι εξέθεσαν στον πρωθυπουργό τα ζητήματα «έτσι όπως τα βιώνουν οι τοπικές κοινωνίες»:

«Το αίτημα της αποσυμφόρησης των νησιών, είναι το υπ’ αριθμό ένα» ανέφερε ο κ. Βουρνούς στις δηλώσεις του μετά την συνάντηση. «Ο υπερπληθωρισμός προσφύγων και μεταναστών στα νησιά, κάνει την καθημερινότητα όλων των ανθρώπων και των νησιών εξαιρετικά δυσχερή, δίνοντας και λαβές για κοινωνικά ζητήματα τα οποία εγείρονται σταδιακά» συμπλήρωσε.  Για την αποσυμφόρηση, όπως διευκρίνισε ο δήμαρχος Χίου, δεν υπήρξε συγκεκριμένη απόκριση εκ μέρους του πρωθυπουργού, ο οποίος θα έχει και αύριο σύσκεψη με συναρμόδιους υπουργούς, όπου θα γίνει και μία προσπάθεια εύρεσης λύσης προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, ο κ. Βουρνούς χαρακτήρισε «ωφέλιμη και για τις δύο πλευρές» την απευθείας συνάντηση με τον πρωθυπουργό, καθώς ο τελευταίος «μπόρεσε να αποκτήσει μία πρώτη εικόνα γι’ αυτά τα ζητήματα».

 


σχετικα αρθρα