ΕΛΛΑΔΑ

DW: Τα λεφτά της Ε.Ε έκαναν «φτερά» - Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες

Δημοσίευση 27 Ιανουαρίου 2017, 18:05 / Ανανεώθηκε 27 Ιανουαρίου 2017, 18:19
DW: Τα λεφτά της Ε.Ε έκαναν «φτερά» - Οι πρόσφυγες συνεχίζουν να ζουν σε απάνθρωπες συνθήκες
Facebook Twitter Whatsapp

Θεατές στο ίδιο έργο βρίσκονται επί καθημερινής βάσεως χιλιάδες πρόσφυγες ανά την χώρα, οι οποίοι έχουν ριχτεί σε έναν ασταμάτητο και άνισο τις περισσότερες φορές αγώνα επιβίωσης.

Θεατές στο ίδιο έργο βρίσκονται επί καθημερινής βάσεως χιλιάδες πρόσφυγες ανά την χώρα, οι οποίοι έχουν ριχτεί σε έναν ασταμάτητο και άνισο τις περισσότερες φορές αγώνα επιβίωσης.

Όπως αναφέρει το υπουργείο Ανάπτυξης, τους πρώτους μήνες του 2015 η ελληνική κυβέρνηση απορρόφησε 179 εκ. ευρώ από τη Γενική Διεύθυνση Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων τα οποία προστίθενται στα 60 εκ. ευρώ από τα συνολικά 509 εκ. μακροπρόθεσμης χρηματοδότησης της Ελλάδας για το προσφυγικό για την περίοδο 2014-2020.

Η χρηματοδοτική «κάνουλα» ωστόσο δεν κλείνει εδώ. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο (EASO) και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΙΟΜ) έλαβαν 175 εκ. ευρώ έκτακτης χρηματοδότησης από τα Ταμεία Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ. Ένα πρόσθετο κονδύλι έκτακτης χρηματοδότησης ύψους 186 εκ. ευρώ χορηγήθηκε ακόμη σε σειρά ΜΚΟ για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ελλάδα από τη Γενική Διεύθυνση Ευρωπαϊκής Πολιτικής Προστασίας και Επιχειρήσεων Ανθρωπιστικής Βοήθειας για δράσεις που ξεκίνησαν το 2016. Επιπλέον 500 εκ. ευρώ έχουν προβλεφθεί για το συγκεκριμένο ταμείο έως το 2018.

Στο σημείο αυτό σημειώνεται ότι τα παραπάνω ποσά μπορεί να δόθηκαν ούτως ώστε να εξασφαλίσουν τον αξιοπρεπή βίο των προσφύγων, αντ’ αυτού οι εικόνες από θαμμένες σκηνές στο χιόνι και τις λάσπες κάθε άλλο παρά αξιοπρέπεια δεν αποτυπώνουν.

Την ίδια ώρα, το πινγκ πονγκ αλληλοκατηγοριών καλά κρατεί με τον υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να αποδίδει την κατάσταση στο γεγονός ότι μέρος των χρημάτων διατίθετο απευθείας στις ΜΚΟ αντί της κυβέρνησης. Από τη μεριά του οι ΜΚΟ επιρρίπτουν τις ευθύνες στη κυβέρνηση κάνοντας λόγο για μη σχεδιασμό, ενώ κατατοπιστικό ήταν το σχόλιο του πρώην γενικού γραμματέα Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης στο υπουργείο Εσωτερικών, Οδυσσέα Βουδούρη στη Deutche Welle «Για τον Μουζάλα φταίνε πάντα οι άλλοι».

Ο πρώην γ.γ. αναφέρει το παράδειγμα της Softex. Στην έκταση της παλιάς χαρτοβιομηχανίας κοντά στη Θεσσαλονίκη επρόκειτο να στηθεί ένας καταυλισμός που να προσφέρει αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης στους πρόσφυγες. Ο Οδυσσέας Βουδούρης υποστηρίζει ότι η γερμανική ανθρωπιστική οργάνωση ASB είχε απευθυνθεί επανειλημμένα το καλοκαίρι στη γενική γραμματείας της οποίας προΐστατο, προτείνοντας τη δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για φιλοξενία 1.500 προσφύγων. Αυτό απαιτούσε περί τα 2,5 εκ ευρώ, τα οποία θα διέθετε η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει στη DW o επικεφαλής της αποστολής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Λοΐκ Γέγκερ,«Ήταν σκανδαλώδες μετά το χιόνι στη Λέσβο να μας λέει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν ότι κάναμε τα πάντα προκειμένου να βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές, αλλά δεν μπορούμε να κάνουμε τη δουλειά τους» και προσθέτει: «ο καταυλισμός στη Μόρια φτιάχτηκε με ευρωπαϊκά χρήματα. Δύο ευρωπαϊκές υπηρεσίες, η Frontex και η EASO, είναι ενεργές στο συγκεκριμένο κέντρο. Και το γεγονός ότι ο καταυλισμός είναι γεμάτος οφείλεται σε ευρωπαϊκή απόφαση που ορίζει ότι άνθρωποι που φθάνουν στα νησιά δεν επιτρέπεται να μεταβαίνουν στην ηπειρωτική χώρα. Πώς μπορούν να προσποιούνται (σ.σ. η ΕΕ) ότι δεν έχουν καμία σχέση με όλα αυτά;»