ΕΛΛΑΔΑ

Εξοπλιστικά: Τι ισχύει για την αναβάθμιση των F-16 και τα F-35

Δημοσίευση 9 Φεβρουαρίου 2017, 21:22 / Ανανεώθηκε 9 Φεβρουαρίου 2017, 21:27
Εξοπλιστικά: Τι ισχύει για την αναβάθμιση των F-16 και τα F-35
Facebook Twitter Whatsapp

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 αλλά και για το ενδεχόμενο προμήθειας αεροσκαφών 5ης γενιάς τύπου F-35 έδωσαν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 αλλά και για το ενδεχόμενο προμήθειας αεροσκαφών 5ης γενιάς τύπου F-35 έδωσαν στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Η ελληνική πλευρά αναμένει απαντήσεις από τις ΗΠΑ ώστε να λάβει τις τελικές αποφάσεις από οικονομικής και επιχειρησιακής άποψης, εξετάζοντας όλες τις πιθανές λύσεις.

Τα δεδομένα για το F—35

Ειδικότερα, για το νέο μαχητικό αεροσκάφος που θα είναι 5ης γενιάς με τεχνολογία Stealth, η ελληνική πλευρά, προκειμένου να το αποκτήσει, επιζητεί τρόπους ένταξης της τεχνολογίας στο υφιστάμενο οπλοστάσιο της πολεμικής Αεροπορίας. Όσο για τον εκσυγχρονισμό των F-16, εξετάζονται διάφορες φάσεις αναβάθμισής τους, ανάλογα με τις προτάσεις που θα υποβληθούν από την αμερικανική κυβέρνηση και τις ενδιαφερόμενες εταιρείες, σε συνδυασμό και με τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας.

Με αφορμή δημοσίευμα γερμανικής εφημερίδας (σ.σ. η γερμανική Bild έγραψε πως η Ελλάδα σε αυτήν την δύσκολη οικονομική κατάσταση προβαίνει σε αγορές πολυδάπανων εξοπλιστικών συστημάτων) τα στελέχη της πολεμικής αεροπορίας διευκρίνισαν ότι το κόστος του εξοπλιστικού προγράμματος επιμερίζεται σε βάθος 10ετίας και υπάρχουν διάφοροι τρόποι χρηματοδότησής του, είτε μέσα από leasing, είτε με τη βοήθεια του ΝΑΤΟ, είτε μέσω της πώλησης πεπαλαιωμένου αμυντικού υλικού που παρουσιάζει μεγάλη ζήτηση από ενδιαφερόμενες χώρες.

Έσοδα προσδοκώνται επίσης, από τη δημιουργία του πολυεθνικού κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα και από την αναβάθμιση του ΚΕΑΤ (Ανδραβίδα), δεδομένης της συμμετοχής ενόπλων δυνάμεων ξένων χωρών σε κοινές ασκήσεις και άλλες εκπαιδευτικές δραστηριότητες.

Όσον αφορά στα γαλλικά μαχητικά Mirage-2000, παρότι αναγνωρίζεται πως αποτελούν «εργαλείο για το Αιγαίο», δεν θα γίνει εκσυγχρονισμός τους: Ο σχετικός διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος λόγω υψηλού κόστους - πλην όμως, με την ολοκλήρωση θεμάτων νομικής φύσεως στις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις, θα λυθεί το θέμα της υποστήριξης τους.

Για το πυραυλικό σύστημα S-300 που ήδη διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις, «οπλικό σύστημα με περγαμηνές» όπως το χαρακτήρισαν οι αξιωματούχοι της πολεμικής αεροπορίας, αναφέρθηκε πως ο εκσυγχρονισμός του αφορά στην αναβάθμιση του λειτουργικού του συστήματος ώστε να αξιοποιηθούν οι δυνατότητες του πιο αποτελεσματικά. Διευκρίνισαν δε, ότι δεν τέθηκε θέμα αγοράς συστήματος S-400.

Στα εξοπλιστικά προγράμματα της πολεμικής Αεροπορίας περιλαμβάνονται επίσης :

  • η προμήθεια μη επανδρωμένων αεροσκαφών UAV – MALE
  • η προμήθεια νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους σταδίου επιλογής
  • η αντικατάσταση Α/Φ Τ-2 Ε, με νέο αεροσκάφος προχωρημένης και επιχειρησιακής εκπαίδευσης
  • η επαναπιστοποίηση όπλων και υλικών
  • η εργοστασιακή συντήρηση οπλικών συστημάτων και οχημάτων υποστήριξης.

Οι κυρίαρχοι στόχοι της πολεμικής Αεροπορίας είναι:

  • η δημιουργία πολυεθνικού κέντρου εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, για την παροχή πτητικής εκπαίδευσης σε ιπτάμενους
  • η αναβάθμιση του κέντρου εκπαίδευσης αεροπορικής τακτικής (ΚΕΑΤ) σε πολυδύναμο κέντρο εκπαίδευσης με την συμμετοχή ξένων χωρών και με δυνατότητα ολοκλήρωσης δύο ή τριών σειρών ανά έτος
  • η βελτίωση διαθεσιμοτήτων των πτητικών μέσων της αεροπορίας, που χρησιμοποιούνται για κοινωφελούς σκοπούς (Super Puma, C-27).

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr