ΕΛΛΑΔΑ

Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης – Ρουσφέτια σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών καταγγέλλει η αντιπολίτευση

του Παναγιώτη Τζαννετάτου - Δημοσίευση 14 Φεβρουαρίου 2017, 21:10 / Ανανεώθηκε 14 Φεβρουαρίου 2017, 21:10
Πυρ ομαδόν κατά της κυβέρνησης – Ρουσφέτια σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Facebook Twitter Whatsapp

Σε ένα ακόμα ιδιαίτερο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών με αλληλοκατηγορίες περί ρουσφετολογικών προσλήψεων και νομοθετικής προχειρότητας, επιδόθηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή. Αφορμή

Σε ένα ακόμα ιδιαίτερο παιχνίδι επίρριψης ευθυνών με αλληλοκατηγορίες περί ρουσφετολογικών προσλήψεων και νομοθετικής προχειρότητας, επιδόθηκαν κυβέρνηση και αντιπολίτευση στη Βουλή. Αφορμή αυτή τη φορά αποτέλεσε το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που ρυθμίζει το πλαίσιο λειτουργίας των ευρωπαϊκών πολιτικών κομμάτων. Ωστόσο ένα μεγάλο τμήμα των διατάξεων αφορούν άσχετα με τη βάση του νομοσχεδίου αντικείμενα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Η τελευταία, στο σύνολό της σχεδόν, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στη κυβέρνηση, κάνοντας λόγο για σειρά ρουσφετολογικών ρυθμίσεων και απόπειρα εξυπηρέτησης συμφερόντων. Στο πλαίσιο αυτό έγινε λόγος για συρραφή άσχετων μεταξύ τους διατάξεων όπως είναι οι διαγωνισμοί για προμήθειες του υπουργείου μεταναστευτικής πολιτικής, οι συμβάσεις έργου των καθαριστριών, ενώ εκφράστηκαν και προβληματισμοί αναφορικά με τη νομική εκπροσώπηση των υπαλλήλων της ΕΥΠ.

 Ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, αντέδρασε κυρίως στο τμήμα των «λοιπών διατάξεων» του νομοσχεδίου κατακεραυνώνοντας το άρθρο 25 περί των συμβάσεων με τις καθαρίστριες. Επιτέθηκε δε στον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, λέγοντας πως αποφάσισε να κάνει το kathimerinotita.gr που « ο καθένας μπαίνει μέσα, γράφει ότι θέλει και στη συνέχεια γίνεται διεκπεραίωση των αιτημάτων». «Δεν μας φτάνουν οι υπάλληλοι για αυτή τη δουλειά, λείπουν του κ. Φλαμπουράρη και έπρεπε να κουβαλήσει και τους υπόλοιπους. Υποκλίνομαι μπροστά στην εφευρετικότητα για να πράξετε το σφάλμα», είπε χαρακτηριστικά. Ακόμα, ζήτησε διευκρινήσεις για το άρθρο 16 που αφορά σε δαπάνες περιφερειών, ενώ επιτέθηκε και στον Γ. Μουζάλα για την εξαίρεση των συμβάσεων σε πρόσφυγες και μετανάστες από το καθεστώς όλων των υπολοίπων.

«Έχουμε ρουσφετολογικές διευθετήσεις και ορισμένες διατάξεις που πρέπει να εξηγήσει η κυβέρνηση. Αυτονήτως καταψηφίζουμε περί της ανυπάρκτου αρχής», κατέληξε.

«Ο λύκος στην αναμπουμπούλα φαίνεται, όμως έχουν γνώση οι φύλακες», είπε ο Λεωνίδας Γρηγοράκος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και πρόσθεσε: «παρακολουθώ με προσοχή τη νομοθετική σας πρωτοβουλία. Περιμένω να δω πότε θα καταθέσετε νομοσχέδιο που θα είναι ολοκληρωμένο, που θα αξίζει να το διαβάσει και να το δει κανείς. Να δω κάτι καινούργιο, ανατρεπτικό που να προσφέρει». Ακόμα κατηγόρησε τη κυβέρνηση πως είναι οι «βασιλιάδες του “θα” από αύριο» και σημείωσε πως δεν περίμενε να δει τα «ρουσφετάκια» μέσα στο νομοσχέδιο.

Αντίθετη στο σύνολο σχεδόν του νομοσχεδίου (εκτός από τη ρύθμιση για τις συμβάσεις στις καθαρίστριες), εμφανίστηκε η Διαμάντω Μανωλάκου από το ΚΚΕ. Η μεγαλύτερη αντίδρασή της ωστόσο αφορούσε το πρώτο κεφάλαιο του νομοσχεδίου που αφορά τους κανόνες λειτουργίας των ευρωπαϊκών κομμάτων. Και αυτό επειδή, όπως είπε οι όροι ίδρυσης ευρωπαϊκού κόμματος υποχρεώνει στη λογική σεβασμού της δικτατορίας της ΕΕ, της ΟΝΕ, τη μερική και μερική απασχόληση, τα αντιλαϊκά μέτρα και τα μνημόνια. Για πλήρη κατακερματισμό του νομοθετικού έργου και για «παράνομη εισαγωγή πολλών διατάξεων», μίλησε ο Παναγιώταρος της ΧΑ, ενώ και ο Γιάννης Σαρίδης της ΕΚ σημείωσε ότι «αυτό δεν είναι νομοσχέδιο αλλά ένα ολόκληρο ρουσφέτι.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως ακόμα και ο Βασίλης Κόκκαλης των ΑΝΕΛ αντέδρασε λέγοντας πως «ψηφίζουμε θετικά επί της αρχής αλλά έχουμε ορισμένους προβληματισμούς επί συγκεκριμένων άρθρων. Θα τους αναλύσουμε και θα τους επιλύσουμε».

«Πως μπορούμε να συζητάμε νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος», αναρωτήθηκε ο Σπ. Δανέλης από το Ποτάμι

Σκουρλέτης: «βελτιωμένος τρόπος νομοθέτησης»

Στις παραπάνω αιτιάσεις απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης λέγοντας ότι το νομοσχέδιο εισάγει ουσιαστικά ένα βελτιωμένο τρόπο νομοθέτησης. « Πάνω από τα μισά άρθρα αφορούν στο υπουργείο Εσωτερικών», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «έχει κορμό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και δεν ευσταθούν αυτές οι κριτικές». Ακόμα κατηγόρησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ ότι είναι συνώνυμα με τη λέξη «ρουσφέτι», ενώ υπερασπίστηκε και το άρθρο 25 για τις καθαρίστριες λέγοντας πως καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

Μουζάλας: «Οι έκτακτες συνθήκες στο Μεταναστευτικό φέρνουν έκτακτα μέτρα»

Την κρισιμότητα της κατάστασης στο μεταναστευτικό πάντως επικαλέστηκε ο Γιάννης Μουζάλας προκειμένου να υπερασπιστεί τις ρυθμίσεις που αφορούν το αντικείμενό του, αφήνοντας έτσι ανοιχτό και το ενδεχόμενο αλλαγής της υπάρχουσας κατάστασης. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Μεταναστευτικής πολιτικής τόνισε την ανάγκη προώθησης των ρυθμίσεων για τη σύναψη συμβάσεων με απευθείας αναθέσεις λόγω του έκτακτου χαρακτήρα του μεταναστευτικού. «Δεν προσαρμόζεται η πραγματικότητα στο νόμο αλλά ο νόμος στη πραγματικότητα που είναι ρευστή. Θα φέρομε και άλλες αλλαγές δεν φτάνει ο νόμος. Οι συνθήκες είναι έκτακτες θα φέρουν έκτακτα μέτρα», είπε και σημείωσε: «χρειάστηκε με βάση την συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας να κάνουμε προαναχωρησιακά κέντρα στα νησιά. Με βάση τις παλιές συνθήκες θα θέλαμε 8 μήνες τώρα πρέπει να γίνει πιο γρήγορα».