current views are: 10

6 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση14:56

Επίτιμος δημότης της Αθήνας ο βραβευμένος ηθοποιός Γιώργος Χωραφάς

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανακήρυξε επίτιμο δημότη της Αθήνας, τον διεθνούς φήμης ηθοποιό Γιώργο Χωραφά, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Δημοσίευση 14:56’

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανακήρυξε επίτιμο δημότη της Αθήνας, τον διεθνούς φήμης ηθοποιό Γιώργο Χωραφά, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανακήρυξε επίτιμο δημότη της Αθήνας, τον διεθνούς φήμης ηθοποιό Γιώργο Χωραφά, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Δημαρχιακό Μέγαρο της Αθήνας.

«Με τον τρόπο αυτό, η πόλη της Αθήνας τιμά έναν διεθνή καλλιτέχνη, ο οποίος στέλνει, με τη μεγάλη ακτινοβολία του, το μήνυμα της χώρας και της πόλης σε όλο τον κόσμο» ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, στη σημερινή τιμητική εκδήλωση.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Χωραφάς είπε, πως «νιώθει μεγάλη ευγνωμοσύνη και συγκίνηση γι’ αυτήν την τιμή, για πολλούς λόγους».

«Όταν μου έγινε η πρόταση να συμμετέχω στην καμπάνια προβολής της Αθήνας, μου ακούστηκε ιδιαίτερα σημαντική. Θεωρώ πολύ σημαντικό ό,τι αφορά τον πολιτισμό, όλες τις εκδηλώσεις που μπορούν ν’ ανοίξουν τα μάτια και να ρίξουν τα τείχη ανάμεσα στις διαφορετικές κουλτούρες. Μαζί με αυτή την πρόταση με ενημέρωσε ο κ. Καμίνης και για τη σημερινή τιμητική διάκριση. Στην αρχή σκέφτηκα να του πω πως δεν χρειάζεται και μόνο η σκέψη μου αρκεί. Αλλά δεν το έκανα για πολλούς λόγους. Καταρχήν γιατί η Αθήνα είναι για μένα μία πόλη που έχω ζήσει την εξέλιξη της εδώ και 60 χρόνια τώρα. Μία πόλη που έχω αγαπήσει. Γνωρίζω τα βουνά της, τους λόφους της, τα βράχια της, τις πλατείες της, τη θάλασσα της. Πάντα αισθανόμουν ότι η Αθήνα έχει κάτι το ιδιαίτερο, μία μεγάλη γλύκα, μία ανθρώπινη αρχοντιά. Αυτό το πετυχαίνει μέσα από τους ανθρώπους της…» ανέφερε.

Όπως είπε ο κ. Χωραφάς, ο άλλος λόγος ήταν, ότι ήθελε να αποδεχτεί αυτή την τιμή ως ηθοποιός, στο όνομα όλων των δημιουργών που αφηγούνται ιστορίες, είτε είναι συγγραφείς, είτε σκηνοθέτες, είτε ηθοποιοί, είτε κινηματογραφιστές. «Το γεγονός ότι η Αθήνα τιμάει έναν ηθοποιό, είναι σημαντικό. Χρειαζόμαστε τόσο πολύ τις ιστορίες και τους ανθρώπους που βοηθούν να ειπωθούν αυτές οι ιστορίες, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι, να φτιάξουμε καλύτερα ηθικά αντανακλαστικά. Είναι σημαντικό να καταλάβουν όλες οι πολιτείες ότι μας χρειάζονται και πρέπει να προστατεύουν τους καλλιτέχνες. Ιδιαιτέρως τώρα που όλα είναι δύσκολα και γνωρίζω πόσο υποφέρουν οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες που ζουν σήμερα στην Ελλάδα. Μην νομίζετε ότι είναι καλύτερα στη Γαλλία. Και εκεί τα πράγματα έχουν αγριέψει πολύ και οι πρώτοι που πλήττονται είμαστε οι καλλιτέχνες. Παρόλα αυτά, έχουμε αυτό το πάθος να συνεχίζουμε να λέμε τις ιστορίες που νομίζουμε ότι αντιστοιχούν στη δεδομένη ιστορική στιγμή. Γι’ αυτό και ευχαριστώ τον δήμο Αθηναίων γι’ αυτήν την τιμή που μου κάνει ως ηθοποιός, ως ένας storyteller» δήλωσε ο δημοφιλής ηθοποιός, μετά την απονομή του μεταλλίου του δήμου Αθηναίων από τον Γιώργο Καμίνη.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Χωραφάς είπε: «Δεν με ενδιέφεραν ποτέ τα βραβεία, πάντα κρατούσα στη ζωή μου μία απόσταση από αυτά, ακόμα και όταν ήμουν ο αποδέκτης τους. Η συγκεκριμένη διάκριση είναι ιδιαίτερη σημαντική και ουσιαστική για μένα. Συνειδητοποίησα ότι είναι μια τιμή που γίνεται σε έναν ηθοποιό και σαν ηθοποιός το μοιράστηκα με όλους τους άλλους καλλιτέχνες που μεταφέρουν ιστορίες. Είναι βασικό για μια χώρα να καταλαβαίνει πόσο σημαντικό είναι να εκπέμπει πολιτισμό».

«Επειδή, ο κ. Χωραφάς μας έχει στηρίξει αποφασιστικά και ανιδιοτελώς σε μία ψηφιακή καμπάνια για την προβολή της Αθήνας ως τουριστικού προορισμού, που αναπτύσσει ο δήμος Αθηναίων με την Aegean Airlines και τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, θεώρησα πια ότι έπρεπε αυτόν τον ηθοποιό, που διεθνώς έχει τιμήσει τη χώρα μας, να τον τιμήσουμε και εμείς, η πόλη της Αθήνας, απονέμοντάς του τον τίτλο του επίτιμου δημότη. Οφείλω να πω ότι είναι κάτι που εγώ τουλάχιστον, όσα χρόνια είμαι δήμαρχος δεν το έχω ξανακάνει, το κάνω τώρα για τον κ. Χωραφά». Μάλιστα, ο Γιώργος Καμίνης, σε μερικές μέρες ο δήμος Αθηναίων θα τιμήσει και τον αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Τζιάνι Πιτέλα.

Ο Γιώργος Χωραφάς έγινε ιδιαίτερα γνωστός στο ελληνικό κοινό μέσω του πρωταγωνιστικού ρόλου που είχε στην ταινία «Πολίτικη Κουζίνα» το 2003, η οποία απέσπασε πολλά βραβεία και διακρίσεις, ενώ είχε προηγηθεί «Το Τάμα» το 2001, για την οποία του απονεμήθηκε το βραβείο καλύτερου ηθοποιού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αργότερα, ο Γ. Χωραφάς διορίστηκε πρόεδρος του φεστιβάλ, το 2005, θέση στην οποία παρέμεινε έως το 2010. Κατά την διεθνή του σταδιοδρομία ο Γ. Χωραφάς έχει υποδυθεί ρόλους για τον κινηματογράφο και την τηλεόραση, ενώ υπήρξε πολλά χρόνια θεατρικός ηθοποιός στην Γαλλία.

Στην τιμητική εκδήλωση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι σκηνοθέτες Τάσος Μπουλμέτης, Στάθης Λιβαθινός και Ανδρέας Πάντζης.

Το διήμερο που προηγήθηκε της τιμητικής εκδήλωσης, το Σάββατο, 4 και την Κυριακή, 5 Μαρτίου, ο Γιώργος Χωραφάς, με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του Νίκου Καζαντζάκη, έστησε το Θεατρικό του αναλόγιο στα γαλλικά, «Αναζητώντας τον Ζορμπά -Αποσπάσματα», με ελεύθερη είσοδο για το κοινό, στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και στην Εθνική Βιβλιοθήκη, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην αίθουσα Book Castle.

Η εκδήλωση ήταν μια πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτισμού Αθήνας του δήμου Αθηναίων (Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων) σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, τις εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Βυζαντινό & Χριστιανικό Μουσείο και το υπουργείο Πολιτισμού.


σχετικα αρθρα