current views are: 6

10 Μαρτίου 2017
Δημοσίευση07:24

Μητρόπουλος: Καταρρέει η πλήρης απασχόληση

Αποκαλυπτικά είναι κατά την ΕΝΥΠΕΚΚ τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας για τις «ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα». 

Δημοσίευση 07:24’

Αποκαλυπτικά είναι κατά την ΕΝΥΠΕΚΚ τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας για τις «ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα». 

Αποκαλυπτικά είναι κατά την ΕΝΥΠΕΚΚ τα στοιχεία που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Εργασίας για τις «ροές μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα». Μάλιστα όπως σημειώνει στην ανακοίνωσή ο φορέας με αφορμή τα στοιχεία «ξεκίνησε ένας νέος κύκλος αντιπαράθεσης μεταξύ των πολιτικών κομμάτων, αλλά και μια λανθασμένη ανάγνωση και ερμηνεία των ευρημάτων της τόσο από ειδικευμένους επιστήμονες όσο και από εκπροσώπους των ΜΜΕ».

«Το πιο ανησυχητικό όμως συμπέρασμα από τη μελέτη των στοιχείων αυτών είναι ότι σε σύνολο νέων προσλήψεων 11.741 τον Φεβρουάριο 2017, οι 962 ΜΟΝΟ (ποσοστό 8,2%) είναι θέσεις πλήρους απασχόλησης, ενώ οι 10.779 (ποσοστό 91,8%) είναι συνολικά θέσεις μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης!!

Ειδικότερα, 6.226 είναι θέσεις μερικής απασχόλησης (ποσοστό 57,8%) και 4.753 θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης (ποσοστό 44%),  τονίζεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η ΕΝΥΠΕΚΚ «πρέπει να επισημάνουμε επίσης ότι τον μήνα Φεβρουάριο 2017:

  • 2.692 συμβάσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε μερικής,
  • 1.428 συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατράπηκαν σε εκ περιτροπής απασχόληση (με ή χωρίς τη συμφωνία εργαζομένου),
  • δηλαδή αθροιστικά 4.120 συμβάσεις έπαψαν να είναι πλήρους απασχόλησης, γεγονός που οδηγεί ισάριθμες οικογένειες στην αβεβαιότητα, την ανασφάλεια και τη δυσχερέστερη διαβίωσή τους!!

Η μαζική υποκατάσταση θέσεων πλήρους απασχόλησης από τις διάφορες μορφές εργασιακής ειλωτείας (και κυρίως τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία) θα είναι η μόνιμη μεγάλη απειλή για το μέλλον των συντάξεων στην Ελλάδα, πολύ περισσότερο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το τρίτο Μνημόνιο (ν. 4336/2015) έχει αναλάβει σημαντικές δεσμεύσεις για γενίκευση της ελαστικής απασχόλησης σε ΟΛΟΥΣ τους τομείς και κλάδους δραστηριότητας!»


σχετικα αρθρα