ΕΛΛΑΔΑ

ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για την επιλογή διευθυντών σχολείων

της Μίνας Μουστάκα - Δημοσίευση 10 Μαρτίου 2017, 17:41 / Ανανεώθηκε 10 Μαρτίου 2017, 17:37
ΣτΕ: Αντισυνταγματικός ο νόμος για την επιλογή διευθυντών σχολείων
Facebook Twitter Whatsapp

Στο σκόπελο συνταγματικότητας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας... προσέκρουσε το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.

Στο σκόπελο συνταγματικότητας της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας... προσέκρουσε το νομοθετικό πλαίσιο του 2015 για τον τρόπο επιλογής των διευθυντών των σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων.

Η Ολομέλεια του  Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου με πρόεδρο τον Νικόλαο Σακελλαρίου και εισηγητή τον σύμβουλο Επικρατείας Δημήτριο Μακρή έκρινε ότι προσκρούει στο Σύνταγμα ο τρόπος επιλογής των διευθυντών σχολικών μονάδων και εργαστηριακών κέντρων που έγινε με το νόμο 4327/2015 όταν υπουργός Παιδείας ήταν ο Αριστείδης Μπαλτάς και αναπληρωτής υπουργός Παιδείας ο Τάσος Κουράκης.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι ηυπόθεση έφτασε στην Ολομέλεια μετά από παραπομπή  του Γ΄ Τμήμα του ΣτΕ που επελήφθη του θέματος μετά από προσφυγή που είχε καταθέσει Πανελλήνια Ένωση  Διευθυντών Εκπαίδευσης και 57 διευθυντές σχολείων.

Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν, κατ΄ αρχάς, ότι ο νέος τρόπος επιλογής είναι αντίθετος στις συνταγματικές αρχές «της ισότητας, της αξιοκρατίας και  της ελεύθερης προσβάσεως και σταδιοδρομίας κάθε Έλληνα στις δημόσιες θέσεις κατά τον λόγο της προσωπικής του αξίας και ικανότητας» και αυτό γιατί ανατίθεται «η αρμοδιότητα επιλογής στο Σύλλογο Διδασκόντων στον οποίο μετέχουν (αδιακρίτως) όλοι οι υπηρετούντες στην οικεία σχολική μονάδα μόνιμοι και αναπληρωματικοί εκπαιδευτικού και με την διαδικασία της μυστικής ψηφοφορίας».