ΕΛΛΑΔΑ

Μεγάλη στιγμή για την Χριστιανοσύνη η παράδοση του Πανάγιου Τάφου - Ιστορική αναδρομή

της Κωνσταντίνας Ρηγοπούλου - Δημοσίευση 23 Μαρτίου 2017, 01:46 / Ανανεώθηκε 23 Μαρτίου 2017, 01:46
Μεγάλη στιγμή για την Χριστιανοσύνη η παράδοση του Πανάγιου Τάφου - Ιστορική αναδρομή
Facebook Twitter Whatsapp

Ιστορική στιγμή για την Χριστιανοσύνη έζησαν σήμερα όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή παράδοσης, του Πανάγιου Τάφου από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Ιστορική στιγμή για την Χριστιανοσύνη έζησαν σήμερα όσοι παρευρέθηκαν στην τελετή παράδοσης, του Πανάγιου Τάφου από την επιστημονική ομάδα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων.

Η τελετή ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Τετάρτης παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, εκπροσώπων των θρησκευτικών κοινοτήτων της Ιερουσαλήμ, εκπροσώπων της ελληνικής κυβέρνησης, Μητροπολιτών ιεραρχών αλλά και πλήθος κόσμου.

Η αναστήλωση του ιερού κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου αποτελεί παρακαταθήκη για την ενότητα των λαών τόνισε ο πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος, για μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος συγκινημένος από το αποτέλεσμα της αναστήλωσης και των ευρημάτων έκανε ιδιαίτερη μνεία στις αγιογραφίες των Μυροφόρων  που βρέθηκαν κάτω από τα μαυρισμένα στρώματα των τοιχωμάτων αλλά και σε όλα τα στοιχεία που συνέθεταν την επιστημονική αυτή επιτυχία των Ελλήνων. «Μένουμε έκθαμβοι από το έργο , είπε χαρακτηριστικά και γινόμαστε μια ψυχή αφού είδαμε αυτό το έργο να ολοκληρώνεται».

Ο Πανάγιος Τάφος είναι στην διάθεση των επισκεπτών και των πιστών οι οποίοι θα βλέπουν τώρα τις αγιογραφίες που βρέθηκαν στον Τάφο και στο παρεκκλήσι του Αγγέλου.

Η επίσκεψη στον Ιερό κουβούκλιο θα γίνεται υπό συνθήκες που θα το προστατεύουν από την ζέστη τα αγγίγματα και τα διάφορα επιβαρυντικά φορτία για να μην έλθει και πάλι το ταφικό μνημείο στην ίδια κατάσταση που ήταν πριν το έργο γεγονός που σίγουρα θα δυσκολέψει την συναισθηματική κατάσταση των πιστών που είχαν συνηθίσει να αγγίζουν τον Τάφο και το κουβούκλιο καθώς άναβαν κεριά περιμετρικά του κουβουκλίου.

Από σήμερα όμως οι αγιογραφίες των μυροφόρων, της Θεοτόκου, των αρχαγγέλων της καθόδου του Ιησού στον Άδη και τόσων άλλων ευρημάτων θα δημιουργούν νέα συναισθήματα για όσους προσέρχονται στις πλάκες που φιλοξένησαν το σώμα του Χριστού και έλαμψαν από το φως της Ανάστασής του.

Το σπουδαίο έργο κόστισε 4 εκατ. ευρώ

Για την αναστήλωση αυτού του μοναδικού για τη χριστιανοσύνη αλλά και για την Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά μνημείου, απαιτήθηκαν περίπου επτά μήνες εντατικών και λεπτών εργασιών. Η συνολική δαπάνη του έργου αγγίζει τα 4 εκατ. ευρώ και καλύφθηκε από ένα κοινό ταμείο στο οποίο συνεισέφεραν όλες οι θρησκευτικές Κοινότητες που εμπλέκονται στον Πανάγιο Τάφο, καθώς και άλλοι χορηγοί. Συγκεκριμένα, το αναγκαίο για την αναστήλωση ποσόν επιμερίστηκε ανάμεσα στην Ελληνορθόδοξη κοινότητα, τη Ρωμαιοκαθολική (Φραγκισκανική), την Αρμενική, τη Συριακή, την Αιθιοπική και την Κοπτική. Συνεισέφεραν επίσης ο βασιλιάς της Ιορδανίας, Αμπντουλάχ, οι Παλαιστίνιοι και η Μίκα Ερτεγκούν, χήρα ενός μεγιστάνα της πάλαι ποτέ μουσικής βιομηχανίας, του συνιδρυτή της Atlantic Records, Αχμέτ Ερτεγκούν. Η συμβολή της ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ.

Η ελληνική αντιπροσωπεία και οι υπόλοιποι διαπρεπείς προσκεκλημένοι στην τελετή παράδοσης του Παναγίου Τάφου και του Ιερού Κουβουκλίου, θα παρακολουθήσουν την παρουσίαση του έργου στην αίθουσα του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, από την επικεφαλής υπεύθυνη, την καθηγήτρια του Πολυτεχνείου Τώνια Μοροπούλου. Υπενθυμίζεται ότι η αναστήλωση και αποκατάσταση του Παναγίου Τάφου έγινε από μια ομάδα περίπου 50 Ελλήνων επιστημόνων, με τη συμμετοχή δύο συντηρητών του Υπουργείου Πολιτισμού. Επίσης, συνιστά άθλο ακόμη και μόνη η διασφάλιση της ομοφωνίας των θρησκευτικών κοινοτήτων, οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή και σκληρό ανταγωνισμό μεταξύ τους για τα δικαιώματα νομής του Παναγίου Τάφου. Είναι χαρακτηριστικό επ' αυτού ότι η αναστήλωση του μνημείου έχει αναβληθεί πολλές φορές κατά το παρελθόν, ακριβώς εξαιτίας αυτών των ερίδων. Ακόμη και τα κλειδιά του Τάφου του Ιησού φυλάσσονται από μια οικογένεια μωαμεθανών, καθώς οι χριστιανικές ομάδες δεν κατάφεραν ποτέ να συμφωνήσουν για το ποια θα είναι η κλειδοκράτωρ.

Ιστορική αναδρομή του Πανάγιου Τάφου

Ο Πανάγιος Τάφος βρίσκεται το κέντρο της Παλαιάς Ιερουσαλήμ. Πρόκειται για ένα πολυσύνθετο οικοδόμημα, η ποικιλία των αρχιτεκτονικών ρυθμών και οι αντιθέσεις του οποίου μαρτυρούν την τόσο μακραίωνη όσο και πολυτάραχη ιστορία του. Ο πρώτος ναός που ανεγέρθηκε στον χώρο αυτό με τη φροντίδα του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της μητέρας του Αγίας Ελένης, γι’ αυτό και είναι γνωστός στους αρχαιολόγους ως «Κωνσταντίνειος Βασιλική», εγκαινιάστηκε το 336. Το 614 οι Πέρσες κατέλαβαν τα Ιεροσόλυμα και πυρπόλησαν τον ναό, ο οποίος αναστηλώθηκε το 626 με πρωτοβουλία του μετέπειτα πατριάρχη Ιεροσολύμων Μοδέστου (632-634). Το 969 οι μουσουλμάνοι έκαψαν τον τρούλο του ναού και θανάτωσαν τον πατριάρχη Ιεροσολύμων Ιωάννη Δ’ σε αντίποινα της εκστρατείας του Νικηφόρου Φωκά. Το 1009 πυρπολήθηκε και πάλι από φανατικούς μουσουλμάνους.

Την περίοδο 1024-1048 ο ναός ξανακτίστηκε χάρη στις φροντίδες των αυτοκρατόρων όπου στη συνέχεια, οι Σταυροφόροι κατέλαβαν τα Ιεροσόλυμα και προσέδωσαν στον ναό τη σημερινή περίπου μορφή του. Το 1229, με την ανακατάληψη των Ιεροσολύμων από τους Σταυροφόρους, ο ναός πέρασε στη δικαιοδοσία της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας ως το 1244, οπότε με την οριστική αποχώρηση των Σταυροφόρων, ο ναός περιήλθε και πάλι στους Ορθόδοξους, που εξακολούθησαν να έχουν την κυριότητά του και μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης. Στο πρώτο μισό του 19ου αιώνα ο ναός υπέστη σοβαρές ζημιές από μία πυρκαγιά (1808) και δύο σεισμούς (1834, 1836). Παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες που καταβλήθηκαν κατά την αποκατάσταση των ζημιών, ο ναός παρουσίαζε θλιβερή εικόνα στις αρχές του 20ου αιώνα, ενώ υπέστη και νέες φθορές από τον σεισμό του 1927. Τελικά, μετά την συμφωνία που επήλθε μεταξύ των τριών κυριότερων δογμάτων, Ορθοδόξων, Ρωμαιοκαθολικών και Αρμενίων, το 1958 άρχισε μια συλλογική προσπάθεια αποκατάστασης και συντήρησης του ιερού αυτού μνημείου.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr