ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος στο "πάρτι" των προμηθειών στην Υγεία

Δημοσίευση 26 Νοεμβρίου 2010, 08:05 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τέλος στο "πάρτι" των προμηθειών στην Υγεία
Facebook Twitter Whatsapp

Μείωση της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ σε όλο το σύστημα προμηθειών, φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών στα δημόσια νοσοκομεία επιχειρεί να πετύχει η ηγεσία του υπουργείου υγείας το 2011.

Μείωση της τάξης των 400 εκατομμυρίων ευρώ σε όλο το σύστημα προμηθειών, φαρμάκων και αναλώσιμων υλικών στα δημόσια νοσοκομεία επιχειρεί να πετύχει η ηγεσία του υπουργείου υγείας το 2011.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newpost ο προυπολογισμός του σχεδίου του Ετήσιου Προγράμματος Προμηθειών θα ανέλθει στα 2,55 δισεκατομμύρια ευρώ. Η σημαντική αυτή μείωση αναμένεται να προέλθει από την εξοικονόμηση πόρων στην προμήθεια φαρμάκων και ιατροτεχνολογικών προιόντων. Η ηγεσία του υπουργείου υγείας κατέληξε στις συγκεκριμένες μελέτες μετά την καταγρφή και σύγκριση εγχώριων και ευρωπαικών τιμών σε ορισμένα προιόντα. Οι ελεγκτές του υπουργείου υγείας μετά από ενδελεχή έρευνα στις αγορές της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και Κύπρου κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεκάδες ιατροτεχνολογικά προιόντα αγοράζονταν απο τα νοσοκομεία του ΕΣΥ σε τιμές διπλάσιες ακόμη και τριπλάσιες από αυτές που τα προμηθεύονταν αντίστοιχα ευρωπαικά νοσηλευτικά ιδρύματα. Είναι χαρακτηριστικές οι περιπτώσεις απινιδωτών που τα νοσοκομεία της Κύπρου αγόραζαν έναντι 8.590 ευρώ και την ίδια ώρα στην Ελλάδα τα νοσηλευτικά μας ιδρύματα τους προμηθεύονταν στην τιμή των 21.000 ευρώ. Σε άλλες πάλι πριπτώσεις τα κουβαρνταλίκια των διοικητών των ελληνικών νοσοκομείων έφταναν σε σημείο να αγοράζουν τεράστιες ποσότητες φίλτρων αιμοκάθαρσης προς 50 ευρώ ενώ το ίδιο φίλτρο στην ευρώπη δεν κοστίζει περισσότερο από 7 ευρώ το ένα. Αντίστοιχες σπατάλες ανακάλυψαν οι ελεγκτές του υπουργείου στην προμήθεια οφθαλμολογικού υλικού με την τιμή αγοράς να διαφέρει ακόμη και μεταξύ ελληνικών νοσοκομείων. Για παράδειγμα "ακρυλικοί φακοί" αγοράζονταν από το Γ.Ν. Γεννηματάς με 290 ευρώ ενώ ο ίδιος φακός στοίχιζε για το Οφθαλμιατρείο 340 ευρώ....ενώ στην Γερμανία και την Μ.Βρετανία το ίδιο υλικό κοστίζει περίπου 120 ευρώ.

 Δείτε τα έγγραφα που αποδεικνύουν το την κατασπατάληση

Έγγραφο1 , Έγγραφο2 , Έγγραφο3

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις