ΕΛΛΑΔΑ

Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακό τμήμα για παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες

Δημοσίευση 1 Δεκεμβρίου 2010, 11:47 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Θεσσαλονίκη: Πρωτοποριακό τμήμα για παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες
Facebook Twitter Whatsapp

Μια ζεστή "αγκαλιά" για τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες ανοίγει η Μέριμνα Παιδιού, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό, για τη Θεσσαλονίκη, πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης.

Μια ζεστή "αγκαλιά" για τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες ανοίγει η Μέριμνα Παιδιού, δημιουργώντας ένα πρωτοποριακό, για τη Θεσσαλονίκη, πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης.

Πρόκειται για ένα τμήμα με 10 μικρά παιδιά, 2 έως 5 χρόνων, που θα ξεκινήσει να λειτουργεί σε λίγες μέρες στο βρεφονηπιακό σταθμό, η στέγη του οποίου βρίσκεται στην οδό Εθνικής Αμύνης.

Η επιστημονική εποπτεία θα εξασφαλίζεται χάρη στη συνεργασία με μια συμβουλευτική επιτροπή παιδοψυχιάτρων (Λ. Αθανασοπούλου, Μ. Φαϊτάκης, Ι. Καραγιαννάκη) και την ενεργό παρουσία ειδικών της ψυχικής υγείας του παιδιού (ψυχολόγος, απασχολησιοθεραπεύτρια, λογοθεραπεύτρια, εργοθεραπεύτρια). Ο συντονισμός θα γίνεται από τον καθηγητή παιδοψυχιατρικής στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, Γ. Αμπατζόγλου.

"Είναι πρωτοποριακό για τη Θεσσαλονίκη, καθώς πρόκειται για το μοναδικό τμήμα παρέμβασης σε παιδιά τέτοιας ηλικίας", αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής κ. Σαμαράς, προσθέτοντας ότι το εγχείρημα στήριξε οικονομικά η Cosmote, η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης και η Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ανδρών Θεσσαλονίκης. Η ιδέα για τη λειτουργία του προήλθε, όταν στον παιδικό σταθμό της Μέριμνας, στους Νέους Επιβάτες, προσήλθαν δίδυμα με αυτισμό και οι παιδαγωγοί προσπάθησαν να κάνουν ό,τι μπορούσαν για την καλύτερη ανάπτυξή τους.

Στο τμήμα με τα παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες, που θα ξεκινήσει τη λειτουργία του μέσα στο Δεκέμβριο, θα απασχολούνται σε καθημερινή βάση δύο ειδικοί παιδαγωγοί, καθώς και παιδοψυχίατροι, λογοθεραπεύτρια κι εργοθεραπεύτρια.

Προκειμένου να ενισχυθεί η πρωτοβουλία, το διοικητικό συμβούλιο της Μέριμνας διοργανώνει το προσεχές Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, χριστουγεννιάτικο παζάρι, από τις 10 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

"Τα έσοδα από το παζάρι θα διατεθούν και για τη φιλοξενία απόρων παιδιών, που έχουμε και στους τρεις παιδικούς σταθμούς μας, στην Εθνικής Αμύνης, τους Νέους Επιβάτες και την οδό Βασιλίσσης Ολγας", σημείωσε ο κ.Σαμαράς, διευκρινίζοντας ότι, περίπου 12 παιδιά από το Χαμόγελο του Παιδιού, το Παιδικό Χωριό SOS και άπορες οικογένειες δεν πληρώνουν τροφεία .

Η "Μέριμνα Παιδιού" ιδρύθηκε το 1921 από μία ομάδα εθελοντριών κυριών, με σκοπό την παροχή βοήθειας σε άπορα παιδιά και την προστασία της υγείας τους. Η Μέριμνα δημιούργησε παιδικές κατασκηνώσεις, συνεργάστηκε με τον Ερυθρό Σταυρό, ετοιμάζοντας καθημερινά συσσίτιο για 300 παιδιά και ίδρυσε τη μοναδική "Παιδιατρική Κλινική", στη Β. Ελλάδα με 50 κλίνες και πλήρη εξοπλισμό, η οποία λειτούργησε αδιάλειπτα μέχρι τον καταστροφικό σεισμό του 1978 και τελικά κατεδαφίστηκε.

Η λειτουργία της Μέριμνας συνεχίστηκε, με τη δημιουργία τριών βρεφονηπιακών σταθμών και τη λειτουργία σύγχρονων εξωτερικών ιατρείων, όπου εξετάζονταν δωρεάν παιδιά ηλικίας έως 14 ετών. Οι σταθμοί αυτοί ανεγέρθηκαν με την αρωγή ευεργετών της κοινωνίας της Θεσσαλονίκης, με σκοπό την εξυπηρέτηση της εργαζόμενης μητέρας

Σήμερα, η "Μέριμνα Παιδιού" λειτουργεί τους τρεις αυτούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, έχοντας εγγεγραμμένα τη φετινή χρονιά 397 παιδιά και απασχολώντας 70 άτομα ειδικευμένο προσωπικό.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις