ΕΛΛΑΔΑ

Απελευθερώνονται οι άδειες των φαρμακείων

Δημοσίευση 3 Δεκεμβρίου 2010, 17:20 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Απελευθερώνονται οι άδειες των φαρμακείων
Facebook Twitter Whatsapp

Την απελευθέρωση των αδειών των φαρμακείων θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου που σύντομα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.

Την απελευθέρωση των αδειών των φαρμακείων θα προβλέπει το νέο νομοσχέδιο του Ανδρέα Λοβέρδου που σύντομα θα αναρτηθεί στο διαδίκτυο για δημόσια διαβούλευση.

Κατά την διάρκεια μάλιστα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου όταν ο κ.Λοβέρδος αναφέρθηκε στο θέμα των φαρμακείων παρενέβη ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου ο οποίος συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει και την κατάργηγη της κληρονομικότητας των αδειών. Από την πλευρά του ο Θεόδωρος Πάγκαλος τάχθηκε υπέρ της ελεύθερης λειτουργίας φαρμακείων εντός των Super Markets, θέση με την οποία είναι κατηγορηματικά αντίθετος ο Φαρμακευτικός Σύλλογος. Στο νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας θα περιέχονται ακόμη ρυθμίσεις για συγχωνεύσεις κλινικών και διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία ενώ τα Πολυιατρεία του ΙΚΑ θα ενταχθούν και αυτά στο ΕΣΥ. Πιό αναλυτικά:

Ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας υγείας, στον οποίο ενταχθούν πλέον τα κέντρα υγείας, τα περιφερειακά ιατρεία, τα εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων του ΕΣΥ καθώς και τα πολυιατρεία και οι συμβεβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων, προβλέπει το νομοσχέδιο που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιου ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος εξήγησε ότι ο ενιαίος αυτός φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και θα είναι υποχρεωμένος ανά τρεις μήνες να αναφέρει εγγράφως ό,τι έχει πράξει στις υγειονομικές περιφέρειες της χώρας.

Δεν διευκρινίζεται, ωστόσο, τί θα γίνει με την ένταξη στον φορέα των γιατρών των ασφαλιστικών ταμείων και ιδιαίτερα εκείνων του ΙΚΑ καθώς είναι σε ιδιαίτερο καθεστώς εργασιακών σχέσεων. Αυτό οδήγησε το υπουργείο Υγείας να επιλέξει ο φορέας αυτός να είναι πρόσωπο δημοσίου δικαίου και όχι ανώνυμη εταιρεία του δημοσίου.

Το ίδιο νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία κεντρικού φορέα ο οποίος θα μπορεί να είναι ακόμη και ιδιώτης για τη διενέργεια των διαγωνισμών και των προμηθειών. Ο φορέας αυτός θα έχει την ευθύνη για την αποθήκευση υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού για τα νοσοκομεία του ΕΣΥ. Ο φορέας θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας, ενώ δεν προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του πριν από το τέλος του επόμενου χρόνου.

Αλλη διάταξη του νομοσχεδίου καθιερώνει το κλιμακωτό «Rebate» για τους φαρμακοποιούς, δηλαδή κλιμακωτά αυξανόμενη επιστροφή χρηματικού ποσού προς τα ασφαλιστικά ταμεία, ανάλογη με το συνολικό τζίρο κάθε φαρμακείου. Αυτό θα γίνεται μόνο στην περίπτωση που οι φαρμακοποιοί θα αποπληρώνονται έγκαιρα από τα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ υπάρχουν διευκρινίσεις για τον τρόπο Rebate από την φαρμακοβιομηχανία προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr