ΕΛΛΑΔΑ

Βροχές, τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις

Δημοσίευση 13 Δεκεμβρίου 2010, 06:36 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Βροχές, τσουχτερό κρύο και χιονοπτώσεις
Facebook Twitter Whatsapp

Kρύο, χιόνια, βροχές, καταγίδες κατα τόπους ισχυρές και άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού της Δευτέρας.

Kρύο, χιόνια, βροχές, καταγίδες κατα τόπους ισχυρές και άνεμοι μέχρι 8 μποφόρ θα είναι τα χαρακτηριστικά του καιρού της Δευτέρας.

Το ρεκόρ του Σαββατοκύριακου σε χαμηλές θερμοκρασίες έγινε τα ξημερώματα της Κυριακής. Μείον 17 βαθμούς έδειξε το θερμόμετρο στη Φτερόλακα του Παρνασσού και σε υψόμετρο 2080 μέτρων.

Χιόνια στη Bόρεια Ελλάδα

Πυκνό χιόνι πέφτει, από νωρίς το πρωί, σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, όπου σε μεγάλα τμήματα του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αλυσίδες, ενώ σήμερα δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία στους νομούς Καστοριάς, Φλώρινας, Ημαθίας, Σερρών και στην επαρχία Γουμένισσας Κιλκίς.

Η χιονόπτωση είναι έντονη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης, κυρίως στους νομούς Πέλλας, Ημαθίας και Κιλκίς, όπου το ύψος του χιονιού ξεπέρασε τα 10 εκατοστά.

Με αλυσίδες κινούνται τα οχήματα στους νομούς Φλώρινας και Καστοριάς, ενώ μετ΄εμποδίων διεξάγεται η κυκλοφορία στο δρόμο Θεσσαλονίκης - Σερρών (στα υψώματα του Λαχανά) όπου τα εκχιονιστικά μηχανήματα δεν προλαβαίνουν να καθαρίσουν το δρόμο από το πυκνό χιόνι.

Προβλήματα σημειώνονται και στην κυκλοφορία των οχημάτων, στο τμήμα της Εγνατίας οδού Κλειδί - Αλεξάνδρεια Ημαθίας, αλλά και στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Αθηνών, από τα διόδια Μαλγάρων μέχρι τον Κορινό Πιερίας.

Επίσης, αλυσίδες χρειάζονται και τα οχήματα που κινούνται στην εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Ευζώνων, στο ορεινό επαρχιακό δίκτυο του νομού Κιλκίς, καθώς επίσης και σε μεγάλα τμήματα του οδικού επαρχιακού δικτύου, στους νομούς Δράμας και Σερρών.

Πυκνό χιόνι πέφτει στο Χορτιάτη Θεσσαλονίκης, όπου η τροχαία απαγόρευσε την κυκλοφορία των οχημάτων στο δρόμο Χορτιάτη Αγίου Βασιλείου, ενώ με αλυσίδες διεξάγεται η κυκλοφορία και στην παλιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης - Σερρών, στην επαρχιακή οδό Μελισσοχωρίου - Ωραικάστρου.

Στην πόλη της Θεσσαλονίκης βρέχει και κατά διαστήματα πέφτει χιονόνερο, ενώ η θερμοκρασία κυμαίνεται από 2 έως 5 βαθμούς.

Δείτε την πρόγνωση για όλη την εβδομάδα.

Τη Δευτέρα αναμένεται κακοκαιρία αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Προβλέπονται βροχές, καταιγίδες στις θαλάσσιες-παράκτιες περιοχές που πιθανώς στα δυτικά και το Αιγαίο να είναι ισχυρές. Χιονοπτώσεις τοπικά ισχυρές στα ορεινά και σε πεδινές περιοχές στα βόρεια. Από το απόγευμα και από τα δυτικά αναμένεται εξασθένηση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί στα νότια πελάγη τοπικά 8 μποφόρ που βαθμιαία στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια θα στραφούν σε βόρειους.Η θερμοκρασία δεν θα παρουσιάσει αξιόλογη μεταβολή στα βόρεια, αλλά θα σημειώσει άνοδο στα νότια. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα υπάρχει παγετός.

Πιο αναλυτικά:
Για τη Μακεδονία και τη Θράκη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με βροχές ή χιονόνερο και πιθανόν καταιγίδες στα θαλάσσια-παράκτια κυρίως της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Χίονια θα πέσουν και σε πεδινές περιοχές. Οι χιονοπτώσεις τοπικά θα είναι ισχυρές ιδιαίτερα σε περιοχές της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Ύφεση και βελτίωση των φαινομένων αναμένεται μετά το μεσημέρι και από τα δυτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι 4 με 6 μποφόρ και απο το μεσημέρι βαθμιαία θα στραφούν σε βόρειους. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο μηδέν έως 05 βαθμούς Κέλσιου. Στα δυτικά όμως θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε νησιά Ιόνιου, Ηπειρο, δυτική Στερεά και δυτική Πελοπόννησο αναμένονται βροχές και καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά και τοπικά σε πεδινές περιοχές της Ηπείρου. Τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι ισχυρά. Από το απόγευμα αναμένεται ύφεση των φαινομένων. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τοπικά στο νότιο Ιόνιο 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα βόρεια βορειοδυτικοί 5 με 7 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 15 βαθμούς Κέλσιου. Στην Ηπειρο θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Σε Θεσσαλία, ανατολική Στερεά, Εύβοια και ανατολική Πελοπόννησο προβλέπονται βροχές και στις βορειότερες περιοχές χιονόνερο. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της κεντρικής Στερεάς και τοπικά σε πεδινές περιοχές της Θεσσαλίας . Ύφεση των φαινομένων αναμένεται απο το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και τοπικά στα νότια θαλάσσια 7 μποφόρ. Από το μεσημέρι στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 05 έως 15 βαθμούς Κέλσιου. Στα βόρεια θα είναι 4 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Για τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές και λίγα χιόνια στα ορεινά της Κρήτης .Ύφεση των φαινομένων απο το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 6 με 8 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 08 έως 17 βαθμούς Κέλσιου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένονται βροχές και καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι 5 με 7 μποφόρ και η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 08 έως 18 βαθμούς Κέλσιου αλλά στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Για την Αττική προβλέπονται βροχές κατα διαστήματα και το μεσημέρι πιθανώς στα νότια πρόσκαιρη καταιγίδα. Αναμένονται επίσης παροδικές χιονοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Σταδιακή βελτίωση του καιρού από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί 4 με 6 μποφόρ και από το απόγευμα βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 5 μέχρι 15 βαθμούς Κέλσιου.

Για τη Θεσσαλονίκη προβλέπονται σύννεφα με χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά και ημιορεινά. Ύφεση των φαινομένων αναμένεται μετά το μεσημέρι. Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι 4 με 5 μποφόρ και απο το μεσημέρι βορειοδυτικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί απο 0 έως 05 βαθμούς Κέλσιου.

Με απόφαση της Νομάρχη Ηρακλείου, Ευαγγελίας Σχοιναράκη, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα, Δευτέρα, τα σχολεία που βρίσκονται σε δήμους που επλήγησαν από την κακοκαιρία.

Συγκεκριμένα ,σύμφωνα με την απόφαση κλειστά θα παραμείνουν τα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια στους δήμους: Αγίας Βαρβάρας, Αστερουσίων, Βιάννου, Γοργολαίνη, Ζαρού, Κρουσώνα, Ρούβα, Τεμένους και στο Δημοτικό Διαμέρισμα Μοχού του Δήμου Μαλίων.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις