ΕΛΛΑΔΑ

Τέλος εποχής για τα "κλειστά επαγγέλματα"

Δημοσίευση 20 Δεκεμβρίου 2010, 08:50 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Τέλος εποχής για τα "κλειστά επαγγέλματα"
Facebook Twitter Whatsapp

Σήμερα, Δευτέρα, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου συνεδριάζει το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να μεταφέρει ο πρωθυπουργός στους υπουργούς τις παρατηρήσεις των βουλευτών του κόμματος. Παράλληλα για αύριο, Τρίτη, έχει προγραµµατιστεί τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, αφιερωµένη στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων.

Σήμερα, Δευτέρα, υπό την προεδρία του Γ. Παπανδρέου συνεδριάζει το άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο, προκειμένου να μεταφέρει ο πρωθυπουργός στους υπουργούς τις παρατηρήσεις των βουλευτών του κόμματος. Παράλληλα για αύριο, Τρίτη, έχει προγραµµατιστεί τακτική συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου, αφιερωµένη στο νοµοσχέδιο του υπουργείου Οικονοµικών για το άνοιγµα των κλειστών επαγγελµάτων.

Τέλος εποχής για μία σειρά από προνόμια, στα αποκαλούμενα «κλειστά επαγγέλματα» φέρνει το νομοσχέδιο που έρχεται τις επόμενες ημέρες για ψήφιση στη Βουλή. Μεγάλο «αγκάθι» ο τρόπος με τον οποίο θα ανοίξει το επάγγελμα σε συμβολαιογράφους, φαρμακοποιούς, αρχιτέκτονες, δικηγόρους και ορκωτούς λογιστές, αφού υπάρχουν σημεία τα οποία πρέπει αφενός να διευκρινιστούν και αφετέρου να μην υπάρχουν αλλοιώσεις και προβλήματα στην αγορά. Η σχετική νομοθετική παρέμβαση ίσως είναι έτοιμη και πριν τα Χριστούγεννα, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα.

Η Ελλάδα έχει συμβατική υποχρέωση, όπως αυτή απορρέει μέσα από το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, να προχωρήσει στην απελευθέρωση μιας σειρά και άλλων επαγγελμάτων, 160 περίπου στον αριθμό, που σήμερα βρίσκονται σε ένα ιδιότυπο καθεστώς προστασίας ή υπάρχουν φραγμοί για να μπει κάποιος στο συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο, όπως για παράδειγμα μεσίτες, αρτοποιοί, κομμωτές, διανομείς Τύπου, ηλεκτρολόγοι, ιδιοκτήτες ταξί, οπτικοί κ.λπ..

Αρση περιορισμών
Στα συναρμόδια υπουργεία υπάρχει η σκέψη, και ίσως περάσει και μέσα από τη νομοθετική παρέμβαση, να αρθούν περιορισμοί που υπάρχουν και σε άλλα επαγγέλματα, με κυριότερο περιορισμό που ενδέχεται να καταργηθεί να είναι η κατώτατη αμοιβή διαφόρων επαγγελματιών. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί, πως δεν υπάρχει στο Μνημόνιο καταγεγραμμένος σαφής τρόπος με τον οποίο θα γίνει η απελευθέρωση των επαγγελμάτων, τουλάχιστον για τα σημαντικότερα από αυτά.

Υπάρχει, όμως, μία ρητή αναφορά σχετικά με τις «αγκυλώσεις» που θα πρέπει να πάψουν να υφίστανται στο επάγγελμα των φαρμακοποιών. Το ελάχιστο περιθώριο κέρδους των φαρμακοποιών από 35%, που είναι σήμερα, θα πρέπει να υποχωρήσει στην περιοχή του 15-20%, σύμφωνα με το νέο Μνημόνιο. Εάν δεν μειωθεί το ποσοστό κέρδους τους κατ’ αυτόν τον τρόπο, τότε θα πρέπει να μειωθεί έμμεσα, με τη θέσπιση ενός συστήματος εκπτώσεων για τα φαρμακεία, για πωλήσεις πάνω από ένα προκαθορισμένο όριο. Σε κάθε περίπτωση το Μνημόνιο αναφέρει ότι «ξεκινώντας από το 2012, τα περιθώρια κέρδους των φαρμακείων θα πρέπει να υπολογίζονται ως ένα κατ’ αποκοπήν ποσό ή κατ’ αποκοπήν αμοιβή συνδυασμένη με ένα μικρό περιθώριο κέρδους».

Στο νομοσχέδιο θα υπάρχει μία γενική περιγραφή των όρων και των προϋποθέσεων πάνω στους οποίους θα λειτουργεί η αγορά και ως εκ τούτου τα αρμόδια υπουργεία θα πρέπει να προχωρήσουν στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίζουν τους σαφείς όρους λειτουργίας της κάθε αγοράς και του κάθε επαγγέλματος.

Σήμερα στα έξι βασικότερα επαγγέλματα λειτουργούν οι εξής περιορισμοί, οι οποίοι και μελλοντικά θα πάψουν να υφίστανται, τουλάχιστον οι περισσότεροι από αυτούς.

Δικηγόροι: Οι βασικοί περιορισμοί του επαγγέλματος είναι τρεις και έχουν να κάνουν, με την κατώτατη αμοιβή και τους περιορισμούς σε γεωγραφικό επίπεδο, αφού σήμερα ένας δικηγόρος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον πελάτη του, εφόσον η δίκη γίνεται σε άλλη περιφέρεια. Ο τελευταίος περιορισμός αφορά την απαγόρευση της διαφήμισης. Αν αρθεί ο γεωγραφικός περιορισμός τότε, «ανοίγει» διάπλατα ο δρόμος για τη δημιουργία υποκαταστημάτων από τα δικηγορικά γραφεία.

Φαρμακοποιοί: Θα πρέπει να μειωθεί σημαντικά το ελάχιστο περιθώριο κέρδους τους. Προς άρση οδεύουν και οι γεωγραφικοί περιορισμοί του επαγγέλματος (πρέπει να υπάρχει ένα φαρμακείο ανά 1.500 κατοίκους, ενώ δύο φαρμακεία θα πρέπει να τα χωρίζει ακτίνα 100 μέτρων), χωρίς ωστόσο να αποδίδεται μεγάλη σημασία σε αυτό το σκέλος. Μπορεί, δηλαδή, οι αλλαγές να είναι ανεπαίσθητες.

Ορκωτοί λογιστές: Ο περιορισμός του εν λόγω επαγγέλματος έγκειται στην ελάχιστη αμοιβή που λαμβάνουν οι ορκωτοί λογιστές και φτάνει στα 44 ευρώ την ώρα.

Μηχανικοί - αρχιτέκτονες: Η ελάχιστη αμοιβή είναι και σε αυτά τα επαγγέλματα ο περιορισμός που θα αρθεί. Ωστόσο, εκτιμάται ότι τις πρώτες συνέπειες από την απελευθέρωση των επαγγελμάτων θα τις βιώσουν οι αρχιτέκτονες και οι μηχανικοί, καθώς η μη ύπαρξη κατώτατης αμοιβής δίνει στους αλλοδαπούς επαγγελματίες τη δυνατότητα να δραστηριοποιηθούν στις ακριτικές περιοχές (ελληνοβουλγαρικά σύνορα για παράδειγμα) προσφέροντας φθηνότερες υπηρεσίες.

Συμβολαιογράφοι: Οι περιορισμοί είναι τέσσερις. Γεωγραφικός περιορισμός, ελάχιστη αμοιβή, «κλειστός» αριθμός επαγγελματιών και απαγόρευση διαφήμισης.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr