ΕΛΛΑΔΑ

Εν αναμονή του διορθωτικού Δελτίου Τιμών Φαρμάκων

Δημοσίευση 23 Δεκεμβρίου 2010, 07:14 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Εν αναμονή του διορθωτικού Δελτίου Τιμών Φαρμάκων
Facebook Twitter Whatsapp

Το διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων θα δοθεί σήμερα, Πέμπτη, στην δημοσιότητα και θα ισχύσει από αύριο παραμονή των Χριστουγέννων.

Το διορθωτικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων θα δοθεί σήμερα, Πέμπτη, στην δημοσιότητα και θα ισχύσει από αύριο παραμονή των Χριστουγέννων.

Αν και η έκδοση του συμπληρωματικού διορθωτικού Δελτίου Τιμών έπρεπε να έχει γίνει από τα τέλη Σεπτεμβρίου, αυτή αναβλήθηκε αφενός λόγω της αλλαγής ηγεσίας στο πρώην υπουργείο Οικονομίας και αφετέρου λόγω των ενστάσεων που υπεβλήθησαν στην Επιτροπή Τιμών από τους αρμόδιους φορείς.

Ενδεικτικό των αντιδράσεων είναι η παραίτηση της προέδρου της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων κ. Α. Λινού.

Με το Δελτίο Τιμών Φαρμάκων που ισχύει από τις αρχές Σεπτεμβρίου η μεσοσταθμική μείωση των τιμών που επιτυγχάνεται είναι της τάξεως του 20%, ενώ η συνολική εξοικονόμηση δαπάνης για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση. Στο Δελτίο περιλαμβάνονται 7.154 προϊόντα, που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της εθνικής κατανάλωσης.

Συγκεκριμένα, επήλθαν μειώσεις τιμών μέχρι 66,57% σε 4.847 φαρμακευτικά προϊόντα, οι τιμές 1.370 σκευασμάτων αυξήθηκαν, ενώ σταθερές παρέμειναν οι τιμές 613 σε φαρμακευτικά προϊόντα. Συνολικά ανατιμολογήθηκαν 6.830 κυκλοφορούντα σκευάσματα και έλαβαν τιμές 324 νέα.

Για την έκδοση των τιμών των φαρμακευτικών προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν πηγές και από τις 22 χώρες – μέλη της Ε.Ε., στις οποίες υπάρχουν και δημοσιεύονται επίσημα στοιχεία τιμών.

Στις χώρες αυτές συμπεριλαμβάνονται και φθηνότερες χώρες οι οποίες ουδέποτε χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν, όπως η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Λετονία κ.α.. Η νέα διαδικασία και μεθοδολογία που ακολουθήθηκε έρχεται σε αντιδιαστολή με το προηγούμενο σύστημα τιμολόγησης, όπου χρησιμοποιούνταν στοιχεία μόνο από τέσσερις με πέντε χώρες – μέλη, που σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα ήταν οι ακριβότερες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ανατιμολόγησης, προέκυψαν προβλήματα με ορισμένα φάρμακα και η διαδικασία πήρε παράταση.

Για τα φάρμακα αυτά οι αντιστοιχήσεις ήταν ελλεπείς, είτε γιατί δεν είχαν δοθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες οι διαφορετικές ονομασίες που κυκλοφορούν στο εξωτερικό, είτε γιατί πρόκειται για ιδιάζουσες φαρμακευτικές μορφές.

Η διαδικασία ανατιμολόγησης σε αυτές τις περιπτώσεις αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών.

Δείτε όλες τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newpost.gr