ΕΛΛΑΔΑ

Την συνδρομή των Ελλήνων ανακριτών ζητούν οι Ιταλικές αρχές

Δημοσίευση 27 Δεκεμβρίου 2010, 16:41 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Την συνδρομή των Ελλήνων ανακριτών ζητούν οι Ιταλικές αρχές
Facebook Twitter Whatsapp

Συνεργασία με τους Έλληνες Ανακριτές που ερευνούν υποθέσεις τρομοκρατικών ομάδων επιθυμούν οι Ιταλοί συνάδελφοι τους, οι οποίοι ήδη μέσω των αρμόδιων υπουργείων έχουν ζητήσει δικαστική συνδρομή από τις ελληνικές αρχές.

Συνεργασία με τους Έλληνες Ανακριτές που ερευνούν υποθέσεις τρομοκρατικών ομάδων επιθυμούν οι Ιταλοί συνάδελφοι τους, οι οποίοι ήδη μέσω των αρμόδιων υπουργείων έχουν ζητήσει δικαστική συνδρομή από τις ελληνικές αρχές.

Η Ιταλική Δικαιοσύνη έχει στραφεί προς την Ελλάδα μετά από τον περασμένο Απρίλιο, οπότε έγινε βομβιστική ενέργεια στο αεροδρόμιο "Φιουμιτσίνο" για την οποία ανέλαβε την ευθύνη η οργάνωση «FAI (Federazione Anarchica Informale) - Πυρήνας Λάμπρος Φούντας».

 

Η ενέργεια είχε σημειωθεί σχεδόν ένα μήνα μετά την αιματηρή συμπλοκή στην Δάφνη όπου έπεσε νεκρός από πυρά αστυνομικών ο Λάμπρος Φούντας.

Οι Εφέτες Ανακριτές των ελληνικών φακέλων της τρομοκρατίας έχουν στα χέρια τους συγκεκριμένα θέματα για τα οποία ενδιαφέρονται οι Ιταλοί συνάδελφοι τους. Ο Εφέτης Ανακριτής κ. Κ. Μπαλτάς έχει συναντηθεί με τον Ανακριτή της γειτονικής χώρας στην Χάγη όπου οι δύο δικαστικοί αντάλλαξαν πληροφορίες για τα στοιχεία των ερευνών τους και για τα στοιχεία που ενδέχεται να αποκαλύψουν κοινή δράση προσώπων ή ομάδων.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών στην Ιταλία με τα πακέτα βόμβες, που όπως φαίνεται αποτελούν ενέργειες της FAI (Άτυπη Ομοσπονδία Αναρχικών) είναι πιθανό να επισπεύσουν τις διαδικασίες συνεργασίας των δύο πλευρών. Άλλωστε σύμφωνα με πληροφορίες οι Ιταλικές Αρχές ζητούν από τους Εφέτες στοιχεία και για συγκεκριμένα πρόσωπα, Ιταλούς υπηκόους, που πιστεύουν ότι μπορεί να σχετίζονται με ελληνικές δικογραφίες.

Αντόνιο Μαγκανέλλι: Δεν προκύπτει άμεση σύνδεση των δεμάτων σε Αθήνα και Ρώμη

Αναφερόμενος στον σημερινό εντοπισμό εκρηκτικού φακέλου στην Ελληνική Πρεσβεία στη Ρώμη, ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας Αντόνιο Μαγκανέλλι, δήλωσε ότι «μέχρι τώρα δεν προέκυψαν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα το κύμα εκρηκτικών φακέλων που σημειώθηκε τον περασμένο μήνα στην Ελλάδα με τις πρόσφατες επιθέσεις στην Ιταλία». Ο Μαγκανέλλι πρόσθεσε, επίσης, ότι «συμφωνώ πλήρως με τα όσα δήλωσαν το σήμερα το πρωί, ελληνικές κυβερνητικές πηγές».

Ο αρχηγός της ιταλικής αστυνομίας, τόνισε ότι «οι επαφές και οι συνεργασία μεταξύ των αναρχικών των δυο χωρών, είναι αντικείμενο κοινών ερευνών της ελληνικής και της ιταλικής αστυνομίας, αφού τα δυο κράτη, στον τομέα της ασφάλειας, συνεργάζονται στενότατα». Σε ότι αφορά τις έρευνες σχετικά με τον εντοπισμό του εκρηκτικού πακέτου, σήμερα το πρωί, στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη, πηγές της εισαγγελίας της ιταλικής πρωτεύουσας, αναφέρουν ότι πρόκειται, πάντα, για πρωτοβουλία της "Federazione Anarchica Informale" (Άτυπης Αναρχικής Ομοσπονδίας). Για την ίδια οργάνωση, δηλαδή, που είχε αναλάβει την ευθύνη για την αποστολή φακέλων και τις εκρήξεις στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής, την προηγούμενη εβδομάδα. Ιταλικές εισαγγελικές πηγές, προσθέτουν επίσης, ότι οι συναγερμοί που έχουν σημάνει σε άλλες πρεσβείες, τις ώρες αυτές - ο τελευταίος στην φινλανδική διπλωματική αντιπροσωπεία - δεν βρίσκουν, έως τώρα, καμία επαλήθευση.

 

 

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr