ΕΛΛΑΔΑ

Η Ομοσπονδία Αρτοποιών για το κόστος του ψωμιού

Δημοσίευση 29 Δεκεμβρίου 2010, 15:18 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Η Ομοσπονδία Αρτοποιών για το κόστος του ψωμιού
Facebook Twitter Whatsapp

''Ο Έλληνας καταναλωτής αγοράζει το ψωμί κατά 30% φθηνότερο από ότι στις Ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρόφιμα που τα προμηθεύεται κατά 12% ακριβότερα'' σημειώνει σε ανακοίνωσή της, για μια ακόμη φορά, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος

''Ο Έλληνας καταναλωτής αγοράζει το ψωμί κατά 30% φθηνότερο από ότι στις Ευρωπαϊκές χώρες, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα τρόφιμα που τα προμηθεύεται κατά 12% ακριβότερα'' σημειώνει σε ανακοίνωσή της, για μια ακόμη φορά, η Ομοσπονδία Αρτοποιών Ελλάδος

απαντώντας με αυτό τον τρόπο σε δημοσιογραφικές αναφορές που εντάσσουν τους αρτοποιούς ''στους μεσάζοντες που κάνουν πάρτι εις βάρος των καταναλωτών''.

Η ομοσπονδία σημειώνει ότι η χαμηλή τιμή του ψωμιού δικαιολογείται από το ότι, όπως προκύπτει από τα κοστολογικά στοιχεία και έρευνες που έχουν εκπονηθεί κατά καιρούς, η συμβολή της Α' ύλης, δηλαδή των αλεύρων, στο ψωμί αντιστοιχεί στο 30% του κόστους παραγωγής, ενώ το κόστος εργασίας ανέρχεται στο 47-49 % καθώς τα αρτοποιεία είναι επιχειρήσεις έντασης εργασίας και σημειώνει ότι όλα αυτά συμβαίνουν παρά το ότι ''ο έλληνας αρτοποιός προμηθεύεται το αλεύρι σε διπλάσια τιμή απ' ότι το προμηθεύεται ο ευρωπαίος αρτοποιός''.

Η ομοσπονδία καταλήγει στην ανακοίνωσή της ότι το ψωμί δεν είναι ιδιαίτερα επικερδές και η αρτοποιία εν γένει στην Ελλάδα δεν χαρακτηρίζεται από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις. Ο λόγος που επιβιώνει είναι η προσωπική εργασία των περισσότερων μελών της οικογένειας που απασχολείται στο αρτοποιείο για 12-14 ώρες το 24 ωρο επί 365 ημέρες ετησίως.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr