ΕΛΛΑΔΑ

Υπεγράφη η πρώτη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση

Δημοσίευση 4 Ιανουαρίου 2011, 14:48 / Ανανεώθηκε 27 Ιουνίου 2013, 14:55
Υπεγράφη η πρώτη ειδική επιχειρησιακή σύμβαση
Facebook Twitter Whatsapp

Στη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ η πρώτη υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης σε επιχείριση της βόρειας Ελλάδας.

Στη γαλακτοβιομηχανία ΝΕΟΓΑΛ η πρώτη υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης σε επιχείριση της βόρειας Ελλάδας.

Στην υπογραφή ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης, η οποία προβλέπει μείωση των αποδοχών των εργαζομένων κατά 9% για την επόμενη διετία, προχώρησε στις 29 Δεκεμβρίου η γαλακτοβιομηχανία Δράμας ΝΕΟΓΑΛ ΑΕ.

Πρόκειται πιθανότατα για την πρώτη βορειοελλαδική επιχείρηση, που προβαίνει σε τέτοια κίνηση, ενώ κύκλοι της αγοράς υποστηρίζουν ότι στο επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν δεκάδες άλλες εταιρίες στη βόρεια Ελλάδα, ιδίως σε περιοχές με υψηλή ανεργία, όπως η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες και το Κιλκίς.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΝΕΟΓΑΛ, Χριστόφορος Σεβαστίδης, η υπογραφή της σύμβασης, με την οποία «οι περίπου 120 εργαζόμενοι συμφώνησαν σχεδόν ομόφωνα», δεν υπαγορεύτηκε από κάποια οικονομική ανάγκη της επιχείρησης. Η ΝΕΟΓΑΛ, πρόσθεσε, προβλέπεται να κλείσει τη χρήση 2010 με κερδοφορία».

«Η συμφωνία υπεγράφη προληπτικά, γιατί η επιχείρηση διαβλέπει το μέλλον της ελληνικής οικονομίας, που σίγουρα θα είναι δύσκολο. Πρέπει να αποφευχθεί η αύξηση της τιμής των προϊόντων της εταιρίας και η μείωση της ανταγωνιστικότητάς της και να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη συνέχιση τής λειτουργίας της στις νέες, δύσκολες, συνθήκες τής αγοράς. Με βάση τη συλλογική σύμβαση εργασίας, το μέσο κόστος ανά εργαζόμενο στη ΝΕΟΓΑΛ ήταν ούτως ή άλλως αρκετά υψηλό, πλησιάζοντας τα 30.000 ευρώ, οπότε ακόμη και μετά τη μείωση, οι μισθοί δεν είναι χαμηλοί», υποστήριξε ο κ. Σεβαστίδης.

Η επιχείρηση, συμπλήρωσε, που από 1ης Ιανουαρίου έχει απορροφήσει την αύξηση του ΦΠΑ κατά 2% στις τιμές των προϊόντων της, εγγυήθηκε στους εργαζομένους και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας: «εδώ και πάνω από 45 χρόνια, δεν έχει απολυθεί κανένας», είπε χαρακτηριστικά (σ.σ. η εταιρία ιδρύθηκε το 1964).

Η σύμβαση, που κατατέθηκε για γνωμοδότηση στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου.

Υπενθυμίζεται ότι, βάσει της σχετικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας, με την ειδική σύμβαση μπορούν να ρυθμιστούν θέματα που αφορούν θέσεις εργασίας, απολύσεις, προϋποθέσεις μερικής απασχόλησης, εκ περιτροπής εργασίας και διαθεσιμότητας, καθώς και η διάρκεια εφαρμογής των αλλαγών.

Σύμφωνα με κύκλους της αγοράς, η μείωση των μισθών με τις νέες συλλογικές συμβάσεις μπορεί και να ξεπεράσει το 20% ή ακόμη και να υπερβεί, υπό προϋποθέσεις, το 40%, κάτι για το οποίο απαιτείται, όμως, η γραπτή συναίνεση του εργαζομένου.

Αντιδράσεις κομμάτων

Να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να μην επιτρέψουν την απόλυτη φτωχοποίηση των εργαζομένων και να ακυρώσουν στην πράξη τον αντεργατικό νόμο της κυβέρνησης μη βάζοντας την υπογραφή τους σε οποιαδήποτε συμφωνία προβλέπει μειώσεις των μισθών, καλεί όλα τα συνδικάτα ο ΣΥΝ, με αφορμή την υπογραφή της πρώτης ειδικής επιχειρησιακής σύμβασης στην εταιρεία ΝΕΟΓΑΛ στη Δράμα.

Στη σχετική δήλωσή του ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ, αναφέρει ότι "η κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου με τον πρόσφατο αντεργατικό της νόμο άναψε το πράσινο φως στις επιχειρήσεις είτε απειλώντας τους εργαζόμενους με απολύσεις, είτε με τη συμφωνία εργοδοτικών ή κυβερνητικών συνδικαλιστών, να προχωρούν σε μειώσεις μισθών και να μετατρέπουν σε κόλαση τους εργασιακούς χώρους. Πολλές μάλιστα επιχειρήσεις θεωρώντας ότι «τώρα που βρήκαμε παπά, να θάψουμε πέντε - έξι», παρ' ότι είναι κερδοφόρες, προχωρούν αυθαίρετα σε μειώσεις μισθών κάτω και από τον κατώτερο εγγυημένο μισθό και χωρίς καν συμφωνία του αρμόδιου συνδικάτου".

Για νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης κάνει λόγο το ΚΚΕ, με αφορμή την υπογραφή της πρώτης επιχειρησιακής σύμβασης στην εταιρεία ΝΕΟΓΑΛ στη Δράμα.

"Η υπογραφή της επιχειρησιακής σύμβασης από τη ΝΕΟΓΑΛ, που μειώνει κατά 9% όλες τις αποδοχές, επικαλούμενη λόγους ανταγωνιστικότητας και η συνεργία των εργοδοτικών συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, καταρρίπτει όλη την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης για τις επιχειρησιακές συμβάσεις και αποδείχνει ότι η δραστική μείωση των μισθών απειλεί όλους τους εργαζόμενους", αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ.

"Πρέπει να σημάνει συναγερμός σε κάθε εργασιακό χώρο και κλάδο. Καμία αυταπάτη, ταξική αφύπνιση και συσπείρωση, για να σταματήσουμε το νέο έγκλημα σε βάρος της εργατικής τάξης", καταλήγει η ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το Newpost.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newpost.gr